用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎? ...
樓主: August_family
go

如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+iedummy+於+15-11-18+10:36+編

原帖由 iedummy 於 15-11-18 發表

回覆 se6b03 的帖子
欣賞你加油

其實寫求位信, 目的是想Update 下你個小朋友的學習進展讓校方知道小朋友有否進步,  因為半年的時間可以有好大的進步, 例如在學術方面有些什麼進展, 發掘到什麼新的興趣, 社交能力有沒進步等....   那麼求位信會些意義, 如果只是沒有麼內容, 怎至抄上網的樣本, 就欠缺誠意.

tantanmama 發表於 15-11-18 11:03
寫封情信話會默默守候在女方身邊, 若女方改變主意時可考慮一下自己, 並不算死纏打啩. 一間學校收百幾個小一 ...
用男女朋水比喻好有趣, 又正如你男友厭你唔夠好, 想同你分手, 你好想佢接受番你, 你都會投其所好去做多d野希望去迎合佢, 而唔係一味同佢講 "我愛你架, 我真係好鐘意你架, 你接受番我啦"

寫求位信搞到自取其辱咁嚴重?

如果你硬要用拍拖這例子,人地拒絕咗自己,同樣個女人遲d都有可能被人拒絕。
音樂椅的遊戲,一日未結婚,都重有機會。(哈,結咗婚都會離婚或改嫁(插班) )

PS: 我都唔係咁想用這例子,因為現實中我反對離婚或改嫁

回覆:如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎?

其實我都有同樣心結…如果是一間小朋友喜歡,能力資源需求方面又適合小朋友的學校,盡最後努力吧!如果只是父母心儀,孩子能力未到,那就算了吧,入到都讀不到,何必呢!省回時間精神同小朋友去玩、發挖優點吧!

REJECT 了, 後寫求位信之後有OFFER , 曾經都唔少成功例子 POST過上來 , 我唔相信寫多幾封信學校就會唔CALL WAITING 而改收你, 如果係的, 個個都每日一封寫俾校長啦.
我覺得有成功例子的, 小朋友一定係有進步而又可以拿出一些証據例如CERT. 給學校 , 繼而學校又多給他一個SECOND IN 的機會.  真的可以符合到學校要求的分數先可以有OFFER.   

fireenginebb 發表於 15-11-18 10:44

"其實做人可否有返d尊嚴"
講得好啱   

學校出REJECT 信,我相信你小朋友跟入學條件還差很遠,可以一試,但要預咗失敗.,因為收唔收真係好講天時地利人和.,之後你變成幾叻都冇用,冇位又點可能收你呢.....緊記失敗後唔好開POST 抱怨校長沒有人情味....

HK-MAN 發表於 15-11-19 12:40
學校出REJECT 信,我相信你小朋友跟入學條件還差很遠,可以一試,但要預咗失敗.,因為收唔收真係好講天時地利人 ...

認同.

REJECTED. 姐係同客觀條件有差距...

REJECTED 都求得返, 實事求事D 講, 應該係WAITING 既走飛嚴重... 而你誠意等待.....

回覆:如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎?

如果係音小,應該無問題,去年佢call waiting call埋reject list添。

se6b03 發表於 15-11-18 10:31
其實做人可否有返d尊嚴 ? 呢間學校唔收,大把學校收,絕不為五斗米而折腰。 ...
寫封信就無尊嚴?
你自尊心都認真重 bor.

frederickw 發表於 15-11-19 14:27
寫封信就無尊嚴?
你自尊心都認真重 bor.

如果真係用男女比喻,我覺得男神/女神就無謂寫啦,呢d無咩人會放棄,但觀音兵(wait list)又大把,而且呢d男神/女神要求又高,想動之以情,收番reject都好難。

但相反如只係普通人家,又不妨試下,你揀人時人揀你,有d學校又何嘗唔係高估咗自己吸引力,揀晒d靚仔靚女到最後又俾人放棄晒,咁呢個時候寫封信問吓係咪重available, 又唔係好無尊嚴啫。

‹ 上一主題|下一主題