用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎? ...
go

如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎? [複製鏈接]

如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎?應該幾時寫好呢?請指教!謝謝!

2    0    0    0

回覆:如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎?

邊間?真正神校,無謂寫啦! 其它可試 !

回覆 August_family 的帖子

或者咁問, 其實如果話無用,你係咪就唔會寫?
如果真係想入,努力做埋你可以做到的,唔好以後後悔
幾時寫… depends
我以前係keep住寫,當然有嘢update,唔會封封一樣,唔記得係咪一個月度一封。
加油

回覆:如果已經收到小學通知reject, 再寫求位信去學校有用嗎?

如果你真係好希望入嗰間學校

不妨試試,都係嗰句唔試一定冇

努力!加油!

多謝各位回覆,我會努力嘗試

請問邊間學校reject letter

我知道前兩年有間直資小學就是被Reject了的家長寫的信感動了,最後收了,校長親口講的,所以,都係嗰句,要有收成,必先學懂付出。

其實做人可否有返d尊嚴 ? 呢間學校唔收,大把學校收,絕不為五斗米而折腰。

無需理會別人的目光, 自己想要的就去爭取.

回覆 se6b03 的帖子

講真, 如果為了小朋友, 要我去洗厠所做校工我都做...只要有機會

回覆 se6b03 的帖子

"其實做人可否有返d尊嚴"
<---- 寫信點解會無尊嚴?如果想去某公司做,一次唔得,都會寫多次求職信

"呢間學校唔收,大把學校收,絕不為五斗米而折腰。"
<-----  唔係個個都大把學校收的,擔心和憂心好正常,唔關折腰事

wing.2bb  Agreed  發表於 15-11-19 12:43
littlewo    講得好啱,為咗自己仔女嘅將來嘅前途,寫封信啫, 有幾難呀?  發表於 15-11-18 14:03

肯定冇人話到你知有冇用,不過如果心儀學校,我會照寫!反正都rejected, 寫左肯定唔會更差,我會照盡左力寫左先。

wing.2bb    發表於 15-11-19 12:44

打個比喻,如果有個男人追求你,你已經當面拒絕左,但個男人仲要死纏爛打,你仲會唔會接受佢 ?

要看看他係咪劉華啦

引用:打個比喻,如果有個男人追求你,你已經當面

原帖由 se6b03 於 15-11-18 發表
打個比喻,如果有個男人追求你,你已經當面拒絕左,但個男人仲要死纏爛打,你仲會唔會接受佢 ?  ...
要看看拒絕的原因... 可能只是未夠了解... 所以俾多幾次機會自己對方了解你多啲,可能有機會呢。

se6b03 發表於 15-11-18 10:52
打個比喻,如果有個男人追求你,你已經當面拒絕左,但個男人仲要死纏爛打,你仲會唔會接受佢 ?  ...
寫封情信話會默默守候在女方身邊, 若女方改變主意時可考慮一下自己, 並不算死纏打啩. 一間學校收百幾個小一生, 一日未開學, 學生名單還未finalized的.

簽名被屏蔽

覺得勉強無幸福

好睇你覺得間學校點解會拒絕你小朋友,係咪真係完全mismatch, 只係家長喜歡? 定係都應該適合,只係面試當日表現有啲問題?

真係要睇下間學校公佈形式係點樣既,如果係公佈取錄名單,自己小朋友榜上無名,

咁寫信可能有用,因為話唔定學校忽略左小朋友某方面既優點。但如果係收reject letter

,即係連備取生都不如,之前可能仲有一份備取生名單,人地已經正式拒絕你,你再寫

信去,除非你有新既呈堂口供或證據,否則人地只會再發多一封reject letter比你,換來

多一次既失望,何必要自取其辱 ?

好似已經拒絕左個男人,個男人仲死纏爛打,唔通真係想人講到明你好樣衰,所以我唔想同你一齊 ?

‹ 上一主題|下一主題