用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

回覆 dbchu 的帖子

創價可能適合你!

我都相信小朋友會有佢自己鍾意既學校,in左四間,考既task囝囝大多數都識,但去到interview用吾用到出黎就講吾埋,我只有做好家長問答果part。

我最想既根德園,偏偏就第一間in,佢就吾多開口,問三次先答老師一次,不存希望。SC都係一樣

到民生,net in,對答如流,無怯場

餘下仲有兩間in,都係平常心,當帶佢去玩算….真係迫吾黎…

引用:Quote:原帖由+ftbaby+於+15-11-19+發表我係

原帖由 Vickyblah 於 15-11-19 發表
多謝你的分享。但我們不是用家所以只憑interview感受唔到學校對你們用家的關懷。所以我回返樓主。如LH有off ...
其實呢, 我覺得LH d用家都真係好擁戴自己間學校! 我唔係用家,但有時睇完會覺得有唔係太好的感覺! 原本我好鐘意LH,但真心講,d用家的確令我對呢間學校改觀!
好似覺得自己間學校好巴閉咁, 全港最top咁, 我唔想自己小朋友會有呢d思想
sorry,  可能我只係受部分用家影響

RHS! 因INTERVIEW嗰陣見到個"光頭"外藉老師話啲細路唔識聽佢講乜跟住反眼!   

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-19+發表

原帖由 ftbaby 於 15-11-19 發表
大家分享下自己感受無問題呀!
呢個平台就係比大家交流!
其實幾谷幾happy的學校一樣會有負評!因為人人要 ...
yes!

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-19+發表

原帖由 tick 於 15-11-19 發表
其實呢, 我覺得LH d用家都真係好擁戴自己間學校! 我唔係用家,但有時睇完會覺得有唔係太好的感覺! 原本我 ...
事先聲明:no offence to LH ! 我都好有同感,這個情況正正發生在我身邊朋友,佢入到我固然替佢高興,佢呀仔返左學無耐,我朋友正情被洗了腦一樣,講到LH天上有地下無,黎緊所有K1也不報(連龍校也看不上眼),同佢係選校方面完全溝通唔來,我聲明先,我不是葡萄,香港地有很多好學校,考不到幼稚園,還有考小學、中學,漫漫長路,這方面本人很清醒和理智的。再加上睇ek該校用家那些肉麻/肉緊嘅好評,令我覺得佢地真係入了神一樣。不過,從另一角度看,也慶幸佢地彼此搵到適合嘅學校和學生嘅。(這只是我的觀察,知道這樣有知音人,發表兩句咋,無意冒犯)

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

我覺得大家分享感受冇問題,但有d媽媽對其他人的分享又話中帶刺,又批評某間幼稚園小朋友,我覺得好無謂

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 如果可以既話,就

原帖由 purin18 於 15-11-19 發表
回覆 Vickyblah 的帖子

如果可以既話,就隨小朋友的喜愛來做決定啦!他們返學開心就好! ...
都係架。話時話我以家讀緊個間個時interview個女都喊。不過我都簡左佢因為覺得學校唔錯。但返左幾個月個女好多時都話唔想返。但問佢返學開心嗎佢又話開心。只係無咁熱衷成日叫住要返學。不過小朋友學習生涯才剛開始。有時都要慢慢摸索下先知小朋友鍾意啲乜。好喜歡哩個post各位家長好理性討論。and thank you for your sharing too!

原帖由 tick 於 15-11-19 發表
其實呢, 我覺得LH d用家都真係好擁戴自己間學校! 我唔係用家,但有時睇完會覺得有唔係太好的感覺! 原本我 ...
我自己本身都有識一位用家。佢都算係所謂的專家吧。有出黎講talk 的。名唔開了。佢小朋友就係讀LH。我只可以講佢係talk度有公開講過某些名幼,大概意思都係比不上自己小朋友的個間。佢係我識第一個LH用家。然後慢慢睇開ek。對於哩種情況好似比較常見。都係個句啦。我覺得同間學校無緣。

只是in左兩間無不鍾意邊間,反而我想緊自己只著重報龍校啱唔啱。有反思下會不會只是因為自己唔想煩,同有個細跟尾而忽略了小朋友的需要和個性。暫時自己未有結論

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

德貞,報左名都決定唔去

簽名被屏蔽

其實世界上冇一間perfect的幼稚園,只是眼見某些學校的家長以為自己小朋友入左間舉世無雙的學校就即刻卻步

回覆:suzuki12 的帖子

同意,我可能同Lh冇緣份,2年都有私事冇去interview, 我覺得幾間熱門名幼都好好,但都一定有缺點的,問題係D diehard fans太可怕,攪到本來鐘意都變唔鐘意

簽名被屏蔽

引用:德貞,報左名都決定唔去 +

原帖由 natural19985 於 15-11-19 發表
德貞,報左名都決定唔去
請問可分享原因嗎?

其實我未報德貞,考慮緊想報嚟作後備。

thx!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我好多朋友仔女係LH, 都係有讚冇彈,佢地的小朋友真係幾叻,所以我自己都rate LH 幾高。但回想LH n 班interview 的感受和大部分人一樣,in 完都覺自己小朋友唔適合。K,我未in , 因為報mos 新校,如果k interview , 呀女都係最尾part 坐唔定,咁即是大家唔夾。

如果有民生,Kv offer ,都唔考慮。民生聽過最近期用家comment , 老師只會向家長投訴,給打擊小朋友自信心。KV,太舊。

簽名被屏蔽

回覆:manimumi 的帖子

今年再戰K1報了五間,暫只in 了KV, SC, 仲有三間未in. 僥倖是但邊間收都會讀,因不想小朋友原校repeat K1 讀返一樣的課程。我有認識LH & KV的家長朋友,他們都很理性正常。反而不約而同有幾位普通朋友他們的仔女都是讀St.Cat, 他們的行為都幾......,不停比賽,不停show off自己仔女幾叻? 時常都不厭其煩post 仔女在學校門口影的相(背景一定是有ST.Cat大logo,仲要加埋check in),不停回顧有關學校function 的post... 方死人地吾知佢地仔女在名幼讀...  其實真有一點嚇怕我,希望只是少部分家長是這樣。

‹ 上一主題|下一主題