用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

我見到隔離post有位家長無去interview都收到祟真waiting 位 or ACK1 pm位!

咩學校尼架!好彩我無報呢間。。。

purin18 發表於 15-11-19 10:21
Share with you all:
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20151117/s00005/14476964339 ...
Exactly what I think.

引用:我見到隔離post有位家長無去interview都收

原帖由 purin18 於 15-11-19 發表
我見到隔離post有位家長無去interview都收到祟真waiting 位 or ACK1 pm位!

咩學校尼架!好彩我無報呢間。 ...
呢間⋯淨係一開始就同家長講怕蚊就唔好報佢,已經印象唔好。其實有心為小朋友揀學校的家長都應該會對學校各方面包括環境有一定了解啦⋯俾人感覺趕客。依家又出呢啲笑話,真係好彩無報

引用:Quote:Korira+發表於+15-11-19+10:50+呢間

原帖由 jlbb1 於 15-11-19 發表
甘講野都得, 校長講?
我家有3位小朋友今年報k,派左一位家庭成員去聽,佢去左簡介會返來話有講者咁講嘅,我無問是不是校長。但聽到真係有點錯愕!

引用:Quote:Korira+發表於+15-11-19+10:50+呢間

原帖由 jlbb1 於 15-11-19 發表
甘講野都得, 校長講?
我聽我朋友講,仲話學校有部價值廿萬嘅蚊機!我估蚊患相當嚴重!

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

其實如果有一間學校,學校同身邊家長都唔會比壓力大家,每個小朋友都enjoy返學,唔洗為左升學左谷右谷而又入到好學校,對我黎講,果間先叫"名校",如果下下靠家長自己去狂谷,讀邊間,效果出黎應該唔差得遠,因為功勞是家長遠遠多於學校

balj 發表於 15-11-19 10:41
講得好岩,親身感受完全唔同人云亦云. 此post比人講心裡感受,護航者請另開帖慢慢護吧 ...
支持

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-11-19+09:40+我

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
因學校係呢part計緊分囉
我知佢多少會計分。但個校長個感覺係好冷漠囉。。總之感覺不好

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

我係LH用家,上年interview時亦有part 3填問卷呢part,但當時校方係有幾本圖書比小朋友睇的,甘我就叫小朋友一路睇一路講本書有咩公仔比我聽,so far 佢都坐得定,所以我覺得都ok!
入學之後感覺學校有好多支援比家長,校方定期有講座及茶聚,與家長分享教小朋友心德,另外,班主任亦鼓勵家長可致電或寫字條給她,分享下小朋友在家的情況。
所以,暫時我並不覺得學校只谷學術,感覺它是一間重家校合作的學校。
以上只是我的經驗分享。

引用:我係LH用家,上年interview時亦有part+3填

原帖由 ftbaby 於 15-11-19 發表
我係LH用家,上年interview時亦有part 3填問卷呢part,但當時校方係有幾本圖書比小朋友睇的,甘我就叫小朋友 ...
多謝你的分享。但我們不是用家所以只憑interview感受唔到學校對你們用家的關懷。所以我回返樓主。如LH有offer我唔會選擇。

其實當小朋友有好表現的學校,往往就是他們喜歡的學校。唔知你們的小朋友是否一樣呢?

我的兒子細B,上年考pn的時候,我諗住求其in個間,遍遍他就表現得最好,最開心!而到最後真的有offer,現讀緊。而其他學校,他就沒反應,識又唔答,或哭,所以大家都不用失望如考不到你心儀的學校,因可能你的小朋友本身不喜歡那間學校。

今年考民生,小兒只懂於英文/net interview有反應同答問題,他在家已懂講A-Z,1-10 (英文)但當去到民生,他一語不發、沒有反應!不好彩地,2/3機會有net interview,我們都唔中net!就算中文老師比我用英文去問他,他都不答!整個interview就好像沒有interview過!我一整天都不開心,但最後我想,可能是小兒不喜歡這校,而我亦不是太喜歡這校。所以真的是緣分遊戲!

當我去學之園interview,又沒有你們所講的問題,因為我是去凱帆校,校舍不是在商場裡,而且校舍很大、有面對海的outdoor playground,我們interview的時間又系8:30am,所以轉房interview是不用等,所以我對學之園interview的安排沒有不滿。只可以話,每個家長所遇到的情況都不一樣!並會直接影響家長對學校的感受及決定。自己親身體驗才是最好的!之前st cat的用家就根本不明白我們interview對學校的第一感覺及感受,所以才有這麼多的辯論。

引用:其實當小朋友有好表現的學校,往往就是他們

原帖由 purin18 於 15-11-19 發表
其實當小朋友有好表現的學校,往往就是他們喜歡的學校。唔知你們的小朋友是否一樣呢?

我的兒子細B,上年 ...
係。講得啱。每個人感受不同。好似我小朋友今年st cat. in k, 我其實對面試感覺唔好。除左net teacher同普通話老師係好nice.但出到黎我女話開心。可能因為學校始終多野貼出黎佢成日周圍望。我喜歡york interview,但個女麻麻地對爆谷等無乜感覺。問佢開心嗎。佢話唔開心。另外以前in PN去過其他幾間,有啲開心有啲又無啦啦喊(佢上年in st cat PN都喊最後當然failed,但當時都無咩give up野而個時老師都幾nice) 。所以小朋友有時好睇感覺。佢去到唔鍾意就係唔鍾意。又或者咁啱個日心情唔好。

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

Victoria CWB

ensy 發表於 15-11-19 10:59
我聽我朋友講,仲話學校有部價值廿萬嘅蚊機!我估蚊患相當嚴重!
i attended the talk myself and this is exactly what the principal said!

引用:Quote:原帖由+ftbaby+於+15-11-19+發表我係

原帖由 Vickyblah 於 15-11-19 發表
多謝你的分享。但我們不是用家所以只憑interview感受唔到學校對你們用家的關懷。所以我回返樓主。如LH有off ...
大家分享下自己感受無問題呀!
呢個平台就係比大家交流!
其實幾谷幾happy的學校一樣會有負評!因為人人要求不同,所以大家放開d交流下啦!
希望個個小朋友都入到適合自己的學校!

回覆 Vickyblah 的帖子

如果可以既話,就隨小朋友的喜愛來做決定啦!他們返學開心就好!
‹ 上一主題|下一主題