用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

引用:Quote:juanmc+發表於+15-11-24+01:17+勁晒

原帖由 Korira 於 15-11-24 發表
我都覺得係。唔明點解明明唔鍾意間學校又要報,有OFFER俾你果時又吊高嚟賣。真係好怕聽到啲家長批 ...
那些人可能從來就沒有什麼自我價值,只好踐踏別人來抬高自己。反之有品德有實力的家長長言談也較為正面和友善。讀名幼不會提高自己的品格,那些喜愛比較侮辱別人的家長和無品的暴發戶無分別。

引用:Agree,+有d小朋友本身已經超大b唔怯場講野

原帖由 MSWONG1001 於 15-11-24 發表
Agree, 有d小朋友本身已經超大b唔怯場講野又叻,根本報好多名幼都唔会有難度,其實報一d心儀的已經ok, 何必 ...
其實未in又點知小朋友表現一定好?我嗰個一in就變鵪𪂹,所以無得唔報多幾間backup。其實報幾多間係個人取態,最緊要唔好間間hold住個位慢慢諗!多offers亦無必要曬,反正最後只讀一間!

ensy 發表於 15-11-24 09:40
其實未in又點知小朋友表現一定好?我嗰個一in就變鵪𪂹,所以無得唔報多幾間backup。其實報幾多間係 ...
其實唔鍾意真的唔好報,收咗又要係人地現任家長面前狂踩,又話勉為其難比留位費,說話完全無諗別人感受。老實講真係咁多名幼offer就唔使咁勉為其難比留位費非心儀學校啦,何必走去侮辱別人同間學校,呢啲家長真的很令人作嘔。

引用:Quote:ensy+發表於+15-11-24+09:40+其實未i

原帖由 maomaofafa 於 15-11-24 發表
其實唔鍾意真的唔好報,收咗又要係人地現任家長面前狂踩,又話勉為其難比留位費,說話完全無諗別人感受。老 ...
同意。唔鐘意但又去報,既浪費金錢人力物力,也浪費小朋友大好光陰。
我信每一間學校都有其優劣之處。
經歷pn面試接近全軍覆沒,感受到不少的壓力,更珍惜孩子考到任何一間的機會,更讚賞他們面試付出的努力。
結果入讀了一間差不多「比錢就讀得」,但老師有無限耐心的PN, 到k1面試也可脫胎換骨,深感安慰。

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

我女係大女,去年全軍覆沒。今年重讀,報左9間,放棄左3間,決定唔去面試。因為暫時考左4間,有2間等消息,有2間已有上午班offer. 交左一間留位費,因為係其中心儀之一。SN就決定左唔交留位費,留給其他家長。還有2間龍校未見。我交左留位費的那間學校,俾我一家人的感覺都好好,阿女的反應好好。係家長們眼中的happy school,選擇呢間係因為希望小女有個開心童年,唔抗拒返學學習為主。

回覆 happymamaTY 的帖子

Me2!

回覆 dadadadahk 的帖子

3round interview, 咁長時間小朋友好容易無哂耐性,樣樣學識先來見咁點解要俾咁貴學費?教育目的何在?大家真講得對,似補習社多過學校。

In 咗咁多間幼稚園,從中獲益良多,除了觀察幼稚園老師環境設施,佈置,亦了解仔仔較適合邊類型幼稚園。要小朋友見咁多間幼稚園實非所願,但怕細仔表現不夠好唯有報幾間打底。見他對不喜歡的面試老師真是明明識也不回應,我就知道他跟那幼稚園無緣。另外,也欣賞一些經驗豐富的老師懂得怎樣engage 一個初次見面的小朋友去回答問題,著實要為學卷幼稚園加分!就個人而言,我會認為那些從旁觀察幼兒玩耍、跟其他小朋友相處的情況、問家長有關教育理念的面試是較為合適。成年人搵工面試有時也不過是30分鐘,3rounds interview 仲加second interview 會不會太苛刻?呢種面試模式有咩教育學術根據?某商業味濃的kg , pretalk 一樣踩其他is kg, 點解一定要家長出席如此無營養的環節?事實上這兩間都不會有offer, 因為就連面試也不想參加。

jlbb1 發表於 15-11-25 07:24
回覆 jojosesame 的帖子

因佢覺得愈多round, 就好像顯得愈勁囉。甘多次意義何在,係唔係去考筆試呢。又唔 ...

間學校不合常理。個人認為比果間"有錢就收"可能更商業。(其實間学校收生多是因為分校多,可解釋)起碼果間有個理念"你交個小朋友俾我,我地會用我地0既方法教佢".(這個叫有教無類,但當然要俾錢)但這間超多Die Hard Fans就箍選哂一些發展較早或易教,或勁被train慣的"入來的小朋友一定已給家長train慣或已train好'',或乖到其他小朋友起身四圍走佢都只係坐喺度睇書(咁就不合常理,因正常小朋友有好奇心,週圍探索亦屬正常),咁間學校的教学理念是什么呢?仲要話"家校合作"即小朋友課外時間要家長繼續"train",咁我俾咁多學費幹嗎?不如由頭到尾家長自已買教材自已教。。。但偏偏又會有咁多人buy.

個人認為課餘時间應該作親子用途。

引用:Quote:juanmc+發表於+15-11-24+01:17+勁晒

原帖由 Korira 於 15-11-24 發表
我都覺得係。唔明點解明明唔鍾意間學校又要報,有OFFER俾你果時又吊高嚟賣。真係好怕聽到啲家長批 ...
好同意!成日話某D學校commercial...私校實多洗費...

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-25+09:09+

原帖由 manimumi 於 15-11-25 發表
但偏偏現在較有經濟能力的家庭已經接受了這做法是合理,所有洗費都係合理,並認現在不谷小朋友,將來升小一定後悔!

RRRRGGGG 發表於 15-11-25 09:50
但偏偏現在較有經濟能力的家庭已經接受了這做法是合理,所有洗費都係合理,並認現在不谷小朋友,將來升小一 ...

但出自學校interview家長肯合作先收小朋友係出發點有問題。
家長緊張小朋友正常,家長可自由出去同小朋友補習,但唔應該出自學校要求。

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

岩岩有個38 家長又趁我同其他家長傾計走過來搭爹,話我個仔間學校係人都收,但pn係唔收細b,  佢聽講有細b 媽捐50萬先有得讀pn,話佢地d fd個個都唔會讀,不過比住留位費先。講野過份到無輪,我由頭到尾無出過聲,行開左唔想理佢,心裡很委屈,哭了

We attended the LH interview too.  In the third session, my boy loves the book about fruit very much.  So he read it himself and said the fruit name again and again while I was filling the questionnaire.  So I don't think this part is too difficult if the kid has  a book that he likes.  

jlbb1 發表於 15-11-25 09:00
回覆 manimumi 的帖子

學校愈來愈商業化,最好就家長用金錢係出面谷,調返轉學校輔助,收得人咁貴,就要做 ...
其實d die hard fans 典解咁喜歡呢間學校呢?其實有好多學校環境又好,語境又唔錯,小一派位又唔差......

回覆:maomaofafa 的帖子

啲人口賤唔好擺喺心!呢啲人咁中意同人比較,幼稚園之後就小學,中學,佢咁嘅心態都唔見得會比人過得好~

引用:岩岩有個38+家長又趁我同其他家長傾計走過

原帖由 maomaofafa 於 15-11-25 發表
岩岩有個38 家長又趁我同其他家長傾計走過來搭爹,話我個仔間學校係人都收,但pn係唔收細b,  佢聽講有細b  ...
唔好理佢哋啦!把口衰得咁緊要!間學校唔好佢哋又報、又留位?唔好為d想你唔開心嘅人流眼淚...

‹ 上一主題|下一主題