用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
樓主: tungtung12
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

引用:Quote:busydaddy+發表於+15-11-20+20:37+其

原帖由 sunnymama2 於 15-11-20 發表
我好有信心同你講,宣小的升中成績應該係全港第一,(唔計有中學嗰d名小)。你可以去網站睇吓,勁到嚇你一 ...
亦聽聞太谷,早途離場不少,到最後由小一到畢到業佔到幾多……

引用:入到名校同讀得來係兩回事,讀到書同識做人

原帖由 Korira 於 15-11-20 發表
入到名校同讀得來係兩回事,讀到書同識做人又係兩回事。有啲家長帶著一個讀名校嘅仔女就猶如挽著名牌手袋, ...
yes.好正確。所以大家唔使咁勞氣

Korira 發表於 15-11-20 22:42
入到名校同讀得來係兩回事,讀到書同識做人又係兩回事。有啲家長帶著一個讀名校嘅仔女就猶如挽著名牌手袋, ...

Yes.講真入名幼係米真係教得好其實unknown, 升小考得好可能只係因為D家長狂谷。未必關學校事。
但有些名幼非常現實,中途見你小朋友唔夠level(可能家長冇出去同小朋友補或原來小朋友資質未如學校或家長所想)怕影响升小結果,就會勸喻家長出去同小朋友補習或轉校。做成家長喜歡互相比較,帶來壓力。

所以最終入到又未必一定係好結果,入唔到也不需覺得可惜。

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

見完咁多間,我幾欣賞一d比小朋友自由玩,然後用觀察形式考慮小朋友識唔識合該校既幼稚園,講真小朋友interview對住陌生人陌生環境唔出聲,扭計好正常,但如果係由家長陪佢地玩再觀察佢地對答就最真實反映小朋友能力、性格!

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-11-20

原帖由 maomaofafa 於 15-11-20 發表
性格決定命運,要鍛鍊孩子勇敢面對逆境
我突然覺得係香港讀local school 的小朋友係冇順境可言。

引用:見完咁多間,我幾欣賞一d比小朋友自由玩,

原帖由 RRRRGGGG 於 15-11-21 發表
見完咁多間,我幾欣賞一d比小朋友自由玩,然後用觀察形式考慮小朋友識唔識合該校既幼稚園,講真小朋友inter ...
Agree.  in 小學都要比時間準同投入喇!

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去?

我覺得面試形式如何,不一定會成為家長是否讓子女入讀的原因。就好似培正等一些要小朋友自行面試的學校,我係覺得好唔配合小朋友的心理發展,不過如果有幸收咗,我又真係會考慮,所以面試感覺如何,不一定代表間學校理念、老師質素如何。

引用:Quote:BIBI_BABA+發表於+15-11-20+16:20+其

原帖由 puichingforsure 於 15-11-20 發表
agree

識我的EK朋友都知我有大仔在小二,想當年我地D EK對話真係好SUPPORTIVE的,就算我而家轉左新ACCOUN ...
同意,呢個post好好,係因為有真心分享資訊而令我繼續睇落去,如果純粹係主觀個人感受或個別家長嘅態度而對學校有嘅bad comment,會自己filter下

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

引用:我 +

原帖由 twingirlbabies 於 15-11-21 發表
我囡早產細b. 暫時冇offer只有一間比呢度JM形容係“
有錢,有呼吸”就收的學校留左位,有呼吸呢三個字令做媽媽的我幾心UP

引用:Quote:原帖由+twingirlbabies+於+15-11-21+

原帖由 twingirlbabies 於 15-11-21 發表
我囡早產細b. 暫時冇offer只有一間比呢度JM形容係“
有錢,有呼吸”就收的學校留左位,有呼吸呢三個字令做 ...
你講緊york定zenith? 因為呢兩間都成日俾人咁講

引用:Quote:原帖由+twingirlbabies+於+15-11-21+

原帖由 tingkit 於 15-11-21 發表
你講緊york定zenith? 因為呢兩間都成日俾人咁講
我係呢兩間其中一間嘅用家,其實我初初都俾d 負評攪都好擔心,但我讀左又唔覺得係咁,所以你信自己,唔好諗太多

回覆:twingirlbabies 的帖子

絕對同意。我覺得咁樣形容真係冇諗過人地嘅感受。

回覆 Korira 的帖子

SORRY追唔返D POST, 多蚊係講緊邊間??

引用:回覆+Korira+的帖子 SORRY追唔返D+POST,+

原帖由 mosmosma 於 15-11-21 發表
回覆 Korira 的帖子

SORRY追唔返D POST, 多蚊係講緊邊間??
崇真

回覆:tingkit 的帖子

tingkit,

係其中一間呀,我聽到睇到啲評語好擔心

引用:tingkit, 係其中一間呀,我聽到睇到啲評語

tingkit,

係其中一間呀,我聽到睇到啲評語好擔心
歷史攸久不用怕!

回覆:MSWONG1001 的帖子

我bb係考唔到所謂名校同神校,連村校都唔得,但佢都係兩歲唔足的細bb, 有學校肯收佢,唔嚴棄佢係細b我感恩了。

同埋我每月比既學費係死慳回來的,著件校服都被神校媽媽笑,我知道我囡唔叻,但她是獨一無二的,有學校能令她學識自理,獨立,何需名校

引用:我bb係考唔到所謂名校同神校,連村校都唔得

我bb係考唔到所謂名校同神校,連村校都唔得,但佢都係兩歲唔足的細bb, 有學校肯收佢,唔嚴棄佢係細b我感恩 ...
不要這樣想,那一間都是長期在頭30的名校

‹ 上一主題|下一主題