用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區自行
go

東區自行 [複製鏈接]

請問筲箕灣官立好D,定係金文泰好D?

王家爸爸  筲官好啲  發表於 15-11-18 09:13
   5    0    0    0

回覆:tonychan9 的帖子

筲官係Band 1英中,金文泰係Band 1中中,多數人會揀英中。

王家爸爸  金文泰無可能係Band 1。  發表於 15-11-18 09:28

tonychan9 發表於 15-11-18 08:44
請問筲箕灣官立好D,定係金文泰好D?
筲官大約係B1C,金文泰最多B2A(52%既3322率)。

germainehui 發表於 15-11-18 09:26
筲官係Band 1英中,金文泰係Band 1中中,多數人會揀英中。
我讀書年代,金文泰係B1中,小丸子係到既年代,都仲係B1(中至尾),現在最多都係B2頭。

引用:Quote:germainehui+發表於+15-11-18+09:26+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-18 發表
我讀書年代,金文泰係B1中,小丸子係到既年代,都仲係B1(中至尾),現在最多都係B2頭。 ...
我還以為金文泰是band1,咁請問金文泰好些還是衛理好些

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-11-18+發表我

原帖由 whywhywhywhy 於 15-11-18 發表
我還以為金文泰是band1,咁請問金文泰好些還是衛理好些
我都以為金文泰是band 1,原來已跌至band 2

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+15-11-18+發

原帖由 bb20040225 於 15-11-18 發表
我都以為金文泰是band 1,原來已跌至band 2
X2

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

金文泰B2?  不會吧???  不是B1b嗎??

王家爸爸  建議要認真硏究學校嘅年報  發表於 15-11-19 10:38

醒目開學勳章

回覆:東區自行

噢!
banding 升跌.. 除時會變。
今年,下年 唔好,可能下下下年又升返

引用:Quote:germainehui+發表於+15-11-18+09:26+

原帖由 王家爸爸 於 15-11-18 發表
我讀書年代,金文泰係B1中,小丸子係到既年代,都仲係B1(中至尾),現在最多都係B2頭。 ...
謝謝王爸的資料,今年我囡升中時,班主任也說金文泰係B1尾,學校有B2生自行時揀金文泰都唔收。

王家爸爸,不如分析埋以下幾間的最新形勢:

中婦
聖馬可
民生
顯理
衛理
慈幼
張振興
嘉諾撒

saiwanho 發表於 15-11-19 15:13
王家爸爸,不如分析埋以下幾間的最新形勢:

中婦
即刻抄番我放係隔帖既資料過嚟先:

東區既官津/直資中學2014年既畢業生去向統計, 參考下:

中學名稱

3322率

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

庇理羅士中學

89.30%

36.90%

17.86%

69.05%

86.90%

86.90%

7.14%

94.05%

金文泰中學

52.08%

66.00%

70.00%

11.00%

81.00%

筲箕灣官立中學

78.00%

76.00%

76.00%

11.00%

87.00%

嘉諾撒書院

84.00%

39.70%

45.60%

85.30%

85.30%

10.10%

95.40%

52.70%

張祝珊英文中學

86.90%

38.00%

26.30%

94.20%

67.90%

中國婦女會中學

84.7% (33222)

94.00%

聖馬可

24.20%

57.70%

81.90%

81.90%

8.80%

90.70%

66.50%

港島民生

86.13%

86.13%

4.62%

90.75%

顯理中學

38.00%

15.00%

71.00%

13.00%

84.00%

衞理中學

97.3% (2222)

中華基金

59.70%

32.80%

31.10%

63.90%

63.90%

29.40%

93.30%

港大同學會書院

71.40%

30.30%

12.88%

39.39%

52.27%

52.27%

22.60%

74.87%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真系好鬼有效率!!!
請問%幾多為之Band 1 a/b/c, Band 2 a/b/c?
是否看3322%就夠?

saiwanho 發表於 15-11-19 15:33
真系好鬼有效率!!!
請問%幾多為之Band 1 a/b/c, Band 2 a/b/c?
是否看3322%就夠? ...
3322率其實好難反映現實, 你睇下中基, 港同, 嘉諾撒書院就知.....

即使3322率相差遠, 但其實升學率未必相差遠, 尤其係degree.

我個人傾向睇local degree既比例.

saiwanho  %幾多算是band 1 a/b/c, band 2 a/b/c?  發表於 15-11-19 15:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

民生威過聖馬可??

回覆 saiwanho 的帖子

呢個係我自己既分類方式, 有興趣研究下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092

saiwanho  謝謝。hkpapa are you = 王家爸爸??  發表於 15-11-19 16:00

saiwanho 發表於 15-11-19 15:46
民生威過聖馬可??
saiwanho 謝謝。hkpapa are you = 王家爸爸??

王家爸爸係我前輩, 我都有好多嘢要請教佢

民生威過聖馬可??

咁睇你點比較, 好似聖馬可同嘉諾撒, 整體本地升學係嘉諾撒高, 但入到local degree既比例係聖馬可高

因為學校都沒有統一公開既資料, 無法以apple to apple既方式去比較, 要自己斟酌

saiwanho  謝謝!  發表於 15-11-19 16:21

saiwanho 發表於 15-11-19 15:46
民生威過聖馬可??

我覺得應該晤會。這個是港島民生2014-2015 school report中的資料,學校網有得睇。

saiwanho  謝謝!  發表於 15-11-19 16:22

mamee 發表於 15-11-19 16:19
我覺得應該晤會。這個是港島民生2014-2015 school report中的資料,學校網有得睇。

聖馬可今年畢業生統計詳情未有, 只知有146人乎合3322資格

民生呢個表, 最"古惑"既地方係Non-government funded degree courses/sub-degree courses呢106人

當中degree courses佔幾多%?

今年係48, 106, (全級總人數172); 上年係44, 105 (全級總人數173). 民生今年整體升讀本地大學比例高咗, 但資料唔夠全面.

今年畢業生統計仲有好多學校未出:

中學名稱3322率聯招學位8大比例
3大比例本地副學位課程比例本地學士課程比例本地專上課程比例海外升學比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
筲箕灣官立中學66.9% (33222)

72.00%7.00%79.00%
嘉諾撒書院87.91% (3322+2)42.30%

24.80%60.40%85.20%6.00%91.20%
張祝珊英文中學93.00%
64.20%46.60%

9.90%93.60%73.80%
中國婦女會中學83.80%

聖馬可146人

港島民生< 97.7% (2222)

89.53%6.98%96.51%
中華基金62.00%

港大同學會書院64.30%52.00%
25.60%4.00%48.00%77.60%
77.60%

‹ 上一主題|下一主題