用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題
樓主: fm721
go

跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fm721+於+15-11-18+發表囡囡

原帖由 964000 於 15-11-18 發表
有得番都會番,但可否番N做大B呢?
因為上年已報名,所3我囡囡已是N班細B了。

回覆:跪求有經驗既媽媽指路有關細B既問題

我囝12年細b, 而家都番k1, 佢都係差不多2.5 歲先講嘢ok , 返健康院姑娘先話吾洗再來,讀n 時畢業見家長老師話佢吾太識講,所以好多要讀既都評估吾到, 但而家返k1 個評估都吾差, 突然響2.5歲附近進步好快,所以吾洗擔心的

多謝各路媽媽既意見,原來有咁多勇敢既媽媽陪伴住小朋友(特別係細B)闖呢一關,我未發帖時都冇諗過重讀等意見的,睇左咁多實戰(有實例,有提議)我個心都“定番啲”,正如大家所講,只要有學校收都會照讀,囡囡將會有7-8個月既N班生活,希望佢可以順順利利上K1,必要時重讀K1都係平常事呢,感謝各路媽媽。祝福各媽媽及BB們開開心心咁成長。

回覆 fm721 的帖子

我完全同你相同情況,阿仔10 月b, 暫時in咗3 間K1有兩間老師都係話某些小朋友會比較遲講嘢,又或見到陌生人時會唔出聲。但佢哋好似好明白咁. 話返咗學後會講好多嘢,仲好似安慰返你咁。所以我都唔知有冇學校收,擔心最後冇offer.

一過2歲講野就好叻架啦...

引用:囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始

原帖由 fm721 於 15-11-18 發表
囡囡現時23個月大(13年12月出世),現在開始in緊K1,下個月足2歲會返N班,由於1歲半時健康院話囡囡講野慢, ...
我個囡同你個囡一樣,23個月刀唔like 講野,係十月B,但自從返左1.5 個月N班,E兩個星期開始學講野、學唱歌,別太擔心,其實12月B可以考慮第日做大B,其實你個 case 已經比我好,因為好少10月B做大B
加油

回覆:fm721 的帖子

我覺得你想多了,不用太擔心,小朋友發展有早有遲,很正常吧,放心

今年收咗K1照讀,下年用大B身份再報更心儀嘅學校,repeat做大!

絕對絕對唔使擔心!

我大女12年12月尾龍b,in k1時都勁少開聲,我仲同d老師講佢講野唔叻,比較遲,爸媽都係開始叫無耐,結果都有5-6間offer,2歲半都返過健康院!

去返講野問題,佢1月插咗n班(仲係英普班黎)之後,個說話能力係進步神速,好似天同地比咁,到以家讀k1,仲比老師邀請加入合唱團添!

謝謝各位回覆,我都係咁打算了,如果有學校收,係會照讀的(當然可能唔係心儀),又或者先讀一年之後再in自己心儀既幼稚園,同時,自己都已有心理準備可能到時一間都唔收,但頭痛緊,如果一間都冇咁點算呢?N班後就停頓了,有媽媽提及過今年學位係足夠的,唔知又係咪真呢?謝謝。

fm721 發表於 15-11-19 01:13
謝謝各位回覆,我都係咁打算了,如果有學校收,係會照讀的(當然可能唔係心儀),又或者先讀一年之後再in自己 ...

印象中小一入學數字都係六萬六左右而且未計私校名額
保守估計七萬吧
咁推算幼稚園學額都係大約呢個數

大龍B 加蛇B 總和應該都係咁上下數或者略多少少
但情況肯定比去年好許多 (舊年龍免混戰估計學額需求超過10萬)

我女13年11月,都係bb話。但我唔擔心,2歲都未夠。另外今年n班讀完,你宜家再apply出年再讀n囉!超大b仲好,佢自信心會大d添!今年我都係咁做,再apply n! 當然如果有k1收梗係讀啦!最多出年再apply k1囉!到時你bb可能已經曉搏你咀呢

呢個post比左好多正能量我! 我仔13年12月,呢排先多左發聲,2歲要返健康院follow up, 應該都要繼續返去...帶佢面試d老師好似expect佢識講野咁...希望9月返n之後就大躍進啦~

係呀,呢到所有既媽媽都比左好大既正能量我,好開心睇到有咁多咁正面既例子,好感恩。

可以照讀先,如果真係跟唔上,有啲家長會選擇重讀K3打好底子,先再報小一。

過來人經驗。我囡囡都是12月尾細囡讀書。3年的幼稚園過程,家長少D心理質素都唔得。可能我囡讀女龍校,好多同學已經大佢1年,唔理説話定自理,最多只是跟得上,但唔會好好。老師定時定候就會提你要幫佢溫乜練乜,少D心血都唔得。加上細囡表現通常只會是一般甚至中下,你預學校有乜表演或獎勵(如貼紙),佢都是做超閒角或者無乜獎勵,小朋友開始大就會feel到有比較而唔開心,你要有心機鼓勵佢得來,又唔可以俾佢用「細過人」做藉口或原因。如果唔好彩遇着無愛心或耐性的老師,在學校不停話佢或攞佢同其他同學比較,仲會造成自信低落。始終全班跟得上但你小朋友要老師提點,家長自己都會大壓力。另外有D學校唔俾留班,想留就要轉校,又是一種壓力。
總結做細B媽,就要預左要更多時間心機去支持小朋友、又或者搵間鍾意收細B的學校,當然如果小朋友真是天資聰穎,可能會輕鬆點,但如果只是平凡小朋友,你要預計小朋友同家長可能都要比其他人付出更多時間。

MrBeast    發表於 15-11-20 05:28

升小一時才見真將,捱得過就通常around小二差異收窄,當然叻的會早d,又或者突然某天開hill。語言發展循聽說讀寫這order,聽說不好,讀寫一定suffer,樓主都可選擇proactively train up speech 方面,its possible, 但如上面話ji, 要好多心血

上過Montessori堂話bb遲啲講嘢反而好啲,因為之前會吸收好多嘢,開始講嘢之後,就會掛住講嘢而吸收慢咗,聽咗我覺得爭少少係無所謂的。

MrBeast  Speech therapists will have diff opinions for sure  發表於 15-11-20 16:18

以你小朋友情況,repeat pn班 比較好。否則有機會影響自信心。

‹ 上一主題|下一主題