用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 明報~小作家培訓計劃
樓主: SY_Joanne
go

明報~小作家培訓計劃 [複製鏈接]

serinac 發表於 15-11-19 18:08
我都係睇到小時了了的post,就即刻報名,叫阿囡作文,初頭佢都一頭霧水,後來又再慢慢引導、講解,用佐兩個 ...

咁您囡囡今次成唔成功呀?

回覆:小時了了 的帖子

她成功佐,參加初小組。不過我睇過明報網上其他四、五年班小朋友寫的文章,寫得很好。所以,明年如果要再有機會入選高小組的話,她就要好好努力學習和多練寫作了。

回覆:明報~小作家培訓計劃

Miss左添,好想俾女女試下,唯有下年留意

今日明報登左入選名單, 總共有大約560個學生入選。

我女是老師選拔, 入選左初中.

小一至小三名單
http://www.writerstraining.com/image/Junior_Primary_List.pdf

小四至小六名單
http://www.writerstraining.com/image/Senior_Primary_List.pdf

MASAYA  原來混合組別,我以為一級一組  發表於 15-12-15 13:23

serinac 發表於 15-11-20 11:44
她成功佐,參加初小組。不過我睇過明報網上其他四、五年班小朋友寫的文章,寫得很好。所以,明年如果要再有 ...
serinac, 我好想了解多啲. 小作家培訓計劃已開始咗幾個月, 您及您囡囡感受如何? 好玩嗎? 學到寫作嗎? 活動內容如何? 明年您及您囡仍會參加嗎? (不好意思, 好多問題啊! 因為我對呢個活動好有興趣, 奈何我與阿女今次報名時期情緒及關係緊張, 沒法令阿女作篇文去報名!!!想明年叫阿女報)

引用:Quote:serinac+發表於+15-11-20+11:44+她成

原帖由 小時了了 於 16-02-03 發表
serinac, 我好想了解多啲. 小作家培訓計劃已開始咗幾個月, 您及您囡囡感受如何? 好玩嗎? 學到寫作嗎? 活動 ...
學校中文老師都有推薦我女參加,不過,因為呈分太忙另外還有一個比賽(校長推薦),所以決定放棄了,希望明年中学也可以參加喇!我女好想參加的,佢話一定学得唔少作文上的知識。

引用:Quote:serinac+發表於+15-11-20+11:44+她成

原帖由 小時了了 於 16-02-03 發表
serinac, 我好想了解多啲. 小作家培訓計劃已開始咗幾個月, 您及您囡囡感受如何? 好玩嗎? 學到寫作嗎? 活動 ...
說來慚愧,因要外出旅遊,錯過了第一次workshop,workshop 一般需要抽籤 。上星期日下午上了第二次workshop, 可惜我在接她下課時才知道家長可以入內旁聽。不過,我在口大約聽了十五分鐘,小朋友們反應熱烈、湧躍,有作家講解,跟著小組討論、創作,最後每組講述自己的總結,最後要交一篇作文。我相信效果應該幾好,囡囡也說很喜歡,不過聽到要交作文就扁咀, 因為佢怕我改卷同要求高 所以我也擔心嚇怕她,得不償失,正在自我反省、檢討

So far 她已經交了三篇文,希望佢可以繼續堅持啦!

serinac 發表於 16-2-3 15:21
說來慚愧,因要外出旅遊,錯過了第一次workshop,workshop 一般需要抽籤 。上星期日下午上了第二次workshop ...
唔洗 $$, 仲要咁多"花臣"活動, 聽落真係好似好好, 我都希望阿女出年肯寫篇文試下參加

我都希望我女下年可以參加

‹ 上一主題|下一主題