用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友正在學RWI
go

有冇小朋友正在學RWI

有冇小朋友正在學RWI phonic ?

回覆:mybabyloveme 的帖子

我兩個小朋友讀緊呀!想問咩?大既K3讀緊purple,細既K2讀緊red ditty!

回覆:mybabyloveme 的帖子

到。學左一年了

引用:我兩個小朋友讀緊呀!想問咩?大既K3讀緊pu

原帖由 Hayden0805 於 15-11-17 發表
我兩個小朋友讀緊呀!想問咩?大既K3讀緊purple,細既K2讀緊red ditty!
如果小二開始學應該什麼level學起?
小朋友識letter land

引用:Quote:原帖由+Hayden0805+於+15-11-17+發表

原帖由 mybabyloveme 於 15-11-17 發表
我女小一讀緊pink books. 下一個level 應該是 orange books.K3 時我地都係letterland 轉過來,插班讀green books。

引用:Quote:原帖由+Hayden0805+於+15-11-17+發表

原帖由 mybabyloveme 於 15-11-17 發表
好難講,但各center都可提供免費評估,我係灣仔區學緊,老師專業有經驗,小朋友前後轉了三間center,呢度最滿意,你揾間近自己既,做左評估先啦!

引用:Quote:原帖由+mybabyloveme+於+15-11-17+發

好難講,但各center都可提供免費評估,我係灣仔區學緊,老師專業有經驗,小朋友前後轉了三間center,呢度最 ...
介唔介意講下頭兩間centre 有乜唔好,以致你轉centre?
其實應該點揀centre 好呢?

原帖由 bbrabbit2011 於 15-11-17 發表
介唔介意講下頭兩間centre 有乜唔好,以致你轉centre?
其實應該點揀centre 好呢?

...
第一間平,但冇細分程度教,所以小朋友柴娃娃上課,好難學得好。
第二間,老師教法生動認真,但課程去得太快,可能想就另一些小朋友一起上,咁又係學得唔夠透徹,如果得返一個小朋友上就一樣係小組價錢,但得45min!(少左15min)

依家呢間,老師一接手,就覺得小朋友未係去到教緊既level,唔介意收小組價錢,但一對一去教返唔得既地方,ok後,再入組!跟得再仔細一點!

引用:我兩個小朋友讀緊呀!想問咩?大既K3讀緊pu

你仔咁快purple , 好早開始學? 會完成邊個level才完?

回覆:有冇小朋友正在學RWI

我囡k3,宜家唔記得橙定黃

K2開始

原帖由 hippoo 於 15-11-18 發表
你仔咁快purple , 好早開始學? 會完成邊個level才完?
大既係女,佢K2先學,K3purple唔算快,人人情況唔同,最緊要佢係咪明曬,阿女phonic唔算pick up得快,比較之下,學中文佢仲易上手!但學phonic,我都係推薦RWI!

引用:Quote:原帖由+hippoo+於+15-11-18+發表你仔

回覆:IloveJJ 的帖子

以我記得你大仔間小學好似有得學,係咪,你怕唔怕你細那個小朋友上小學又學返同一樣野,好悶?

引用:以我記得你大仔間小學好似有得學,係咪,你

RWI 最高好像是灰色書, 請問有無需要讀完? 我個仔K3 插入去讀, 中心職員話其實學晒D音都OK, 後面的LEVEL 好少人會讀完, 阿仔已學晒幾組音, 所以暑假升小一後就冇讀。其實應不應該再讀?

引用:RWI+最高好像是灰色書,+請問有無需要讀完?+

原帖由 SJVV 於 15-11-18 發表
RWI 最高好像是灰色書, 請問有無需要讀完? 我個仔K3 插入去讀, 中心職員話其實學晒D音都OK, 後面的LEVEL 好 ...
我既睇法都係咁,睇下呢度有冇高人指點!

引用:Quote:原帖由+SJVV+於+15-11-18+發表RWI+最

原帖由 Hayden0805 於 15-11-18 發表
我既睇法都係咁,睇下呢度有冇高人指點!
http://www.oxfordpathcourses.com/chi/rwi/content.aspx

引用:Quote:原帖由+Hayden0805+於+15-11-18+發表

原帖由 akachanman 於 15-11-18 發表
http://www.oxfordpathcourses.com/chi/rwi/content.aspx
RWI 其實唔止學音,
重要培訓小朋友閲讀、寫作

我個人會比小朋友完成整個課程

引用:我囡k3,宜家唔記得橙定黃 K2開始 +

原帖由 akachanman 於 15-11-18 發表
我囡k3,宜家唔記得橙定黃

K2開始

回覆 akachanman 的帖子

升小一後要返全日, 時間比以前少, 中心職員建議我考慮讀C&W, 話比RWI 多D 寫作及閱讀。 其實9月已開始了C&W, 只是考慮要不要再讀 RWI。