用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙中學校網
go

黃大仙中學校網 [複製鏈接]

剛搬過嚟呢邊, 想請問一下

伍華中學, 文理書院質數如何?
校風又如何?

有無朋友可以比些意見???

我仔 B1C-B2A 成績, 如果黃大仙區有乜野學校可以揀, 請大提供寶貴意見.

2    0    0    0

cubixluk 發表於 15-11-17 12:33
剛搬過嚟呢邊, 想請問一下

伍華中學, 文理書院質數如何?
文理好過伍華.
黃大仙B1學位不足, BAND 1生有機會派到文理.

B1C-B2A男仔,仲可試可立中學(B1C英中)

回覆 ppsfung 的帖子

成績以外, 知唔知校風如何 ?

可立都知, 但怕太谷, 都係考慮範圍???

遠啲何蔭棠 & 協和係咪都好多人爭 ?

引用:回覆+ppsfung+的帖子 成績以外,+知唔知校

原帖由 cubixluk 於 15-11-17 發表

成績以外, 知唔知校風如何 ?
感覺上伍華只屬一般,可能男校,男仔活躍些。
文理始終有收band1生校風不錯,將來會搬去啟德。

保棠是傳統學校,一定唔會輕鬆過可立。
Band1c可以博保棠或者協和其中一間,但若是band2學生,我覺得浪費咗自行機會。

多謝你的意見.....
我會参考的
佢而家5 年班, 我睇埋佢呢2 年成績, 再睇下應該報乜野比佢啱....

回覆 cubixluk 的帖子

你好~,黃大仙區~文理校風是出名的好,但將會搬去舊機場個邊.
有無考慮誇區~會唔會去考直資?

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回覆 kcpak 的帖子

有諗過考直資, 但未諗到邊間

我睇過 - 李國寶

我仲諗緊用屋企校網 ( 黃大仙) , 定跟學校校綱 ( 葵青區)

kcpak 發表於 15-11-17 15:09

你好~,黃大仙區~文理校風是出名的好,但將會搬去舊機場個邊.
咩文理好咩? 我又唔係太覺, 反而我覺得可立唔錯, 但另一邊貼文, 比人踩到一文不值, 所以我都好煩, 十五十六.  你有無意見比我呀?

因我囡係邊緣人, 老師話佢有得追, 叫佢努力.  依家又心女思思睇直資, 呢區附近李国寶比較好?

先謝!

回覆 YC04 的帖子

可立是不錯的, 不用理人點講啦, 學校幾出名, 成績幾好又點? 讀書最重要靠自己. , 放學去大成街條橋看下, 可立學生個個都好乖架, 比對附近基X 好很多. 女仔可考慮下德愛, DSE 成績不錯, 特別是生物科.....

回覆:Lucifer3960 的帖子

YC04 發表於 15-11-20 14:08
咩文理好咩? 我又唔係太覺, 反而我覺得可立唔錯, 但另一邊貼文, 比人踩到一文不值, 所以我都好煩, 十五十六 ...
如果只係target B1C-B2A, 可立, 德愛 (女), 聖母 (女), 文理都可以.

但如果係B1中至頭, 無必要太早選可立同文理
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-11-20 17:10
如果只係target B1C-B2A, 可立, 德愛 (女), 聖母 (女), 文理都可以.

但如果係B1中至頭, 無必要太早選可立 ...
咁我明白啦.

如果我囡係邊緣人, 咁次序應該點排? 協和及何蔭棠又博唔博得過呢?  謝謝!

elbar  協和   發表於 15-11-20 21:36

YC04 發表於 15-11-20 17:22
咁我明白啦.

如果我囡係邊緣人, 咁次序應該點排? 協和及何蔭棠又博唔博得過呢?  謝謝!
邊緣人, 乙1男搏可立女搏德愛, 乙2放文理後盡排B2較安全

協和乙2唔會有位, 乙1就算入到日後都可能會辛苦.

何棠乙2仲有少少機會, 但PLK好校一向重催谷, 唔易讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kcpak 發表於 15-11-17 15:09

咁係咪將會轉入九龍城區呀?

hkpapa852 發表於 15-11-20 17:52
邊緣人, 乙1男搏可立女搏德愛, 乙2放文理後盡排B2較安全

協和乙2唔會有位, 乙1就算入到日後都可能會辛苦.
保棠放乙二機會係零,好多人擺第一都抽唔到。

elbar    發表於 15-11-20 21:36

YmOra 發表於 15-11-20 18:46
咁係咪將會轉入九龍城區呀?
SORRY~呢點我唔知道
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

YC04 發表於 15-11-20 14:08
咩文理好咩? 我又唔係太覺, 反而我覺得可立唔錯, 但另一邊貼文, 比人踩到一文不值, 所以我都好煩, 十五十六 ...
文理好,我指校風,因為我住黃大仙呢幾年街坊既評語都正面,唔係話可立唔好...其實最好係開放日帶埋小朋友去睇下~~我睇升中指南(明報90蚊個本)佢有列出超過75%申請表學校文理係其中一間,即是話好多好多人都報佢,依家校舍咁細都咁多人報佢,咁點解?我身邊朋友B2頭既我都建議佢考慮,我仔因為唔係B2,所以我無諗.....

回覆 kcpak 的帖子

呢間, 我啲朋友好多年前都一直話佢好好...
我經過間學校, 去佢校網睇過, 暫時感覺幾好
我要睇一睇我仔呈分試考成點, 轉咗校網又會唔會跌BAND 先再諗
佢小學係- 葵青校網的....

回覆 hkpapa852 的帖子

協和係BAND 1C ????

cyns2004hk  唔係1B咩  發表於 15-12-18 19:56

引用:Quote:YC04+發表於+15-11-20+14:08+咩文理

原帖由 kcpak 於 15-11-20 發表
文理好,我指校風,因為我住黃大仙呢幾年街坊既評語都正面,唔係話可立唔好...其實最好係開放日帶埋小朋友去睇 ...
請問明報升中指南有得買了?我上星期問過未有得買

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題