用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長) ...
樓主: 哈利媽
go

其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-19+發表6

原帖由 IloveJJ 於 15-11-19 發表
我奶奶有3個仔,佢地細個係勁打的,我阿媽有1女3仔,佢係用講同獎的。我覺得每個人每個小孩,都應該用唔同 ...
我同樣覺得,在幼兒期,男仔有時係要打下,女仔就真係大聲D可能已收效!小朋友要在幼兒階段建立到明白父母係家庭中掌權的!過咗呢個時期之後,大咗有自己諗法,就有點難了!輕則唔重視父母教導,嚴重仲會同父母鬥過!
當然有幸運父母,小朋友天生乖巧,認為講道理已經無敵!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-11-19+發表回

點教都得,唔係為發洩情緒就得,打鬧係為左教小朋友冇問題,係因為自己失控就大問題

annie40  说出重点了  發表於 15-11-19 16:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

你講的出發點,可能係核心。識有前輩家長,個女讀好好的女校,初中仲有打,但個女同父母好好感情……

我同你相反, 我放學返黎睇電視同玩左先, 之後先做功課…其實細佬仔返左一日學都好悶, 比佢地返屋企輕鬆下

我小朋友坐校車返到屋企3:45 , 跟住睇下卡通食茶點, 約5點幾開始做功課, 6:30 食飯前完成
晚飯後時間黎温書

我小朋友小二, 每日有5-6樣功課, 佢做晒佢想做嘅野, 做功課都願意啲

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-11-19+07:21+回

原帖由 little_yolky 於 15-11-19 發表
我都藤條鋼尺一齊出動架, 不過唔係打佢, 係打枱面, 打到藤條散咗, 鋼尺曲咗。剛開學教溫英默, 我用自己隻手 ...
Good, 咁嘅位都諗到有得讚,真係要向你多多學習

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-11-19+08:38

原帖由 MASAYA 於 15-11-19 發表
我老婆話佢老豆以前試過一掌打散張枱, 自此之後佢就好聽話, 但 (我覺得) 換來青春期後性格衝動, 直到現在 ...
內功咁勁

little_yolky  你搵張實惠,我都可以一掌打散佢。  發表於 15-11-19 16:52
MASAYA  仲要以前d枱咁硬淨,而家d IKEA枱就易打散  發表於 15-11-19 15:24

引用:小朋友己上3年級,+我一向嘅要求係每日放學

原帖由 哈利媽 於 15-11-17 發表
小朋友己上3年級, 我一向嘅要求係每日放學後沖涼小食, 之後先做哂全部功課 (如果佢要做多數1小時可完成),  ...
星期日早上,我話做完去冒險樂園,佢9秒9自己做完,走得。平時me me more more, 有時自律

annie40  see, motivation.  發表於 15-11-19 16:33

引用:Quote:annie40+發表於+15-11-19+11:41+回覆

原帖由 little_yolky 於 15-11-19 發表
你讚我........我真係汗顏.........我家只係做功課時先嘻嘻哈哈...........溫英默就....................:g ...
都唔知幾多家庭唔止温習出事,功課又出事。做功課做到可以嘻嘻哈哈,我諗好多家庭都好羨慕

little_yolky  因為有D題目佢哋真係錯得好儍吓,好好笑。  發表於 15-11-19 16:53

回覆 little_yolky 的帖子

無野嘅,一理通,百理明,把良好經驗改個包裝,轉移到溫習和默書上,未嘗不可。

回覆:其實我有冇做錯呢!! 大家比啲意見呀 (有啲長)

我個仔好飄忽,有時好快手,但有時就慢吐吐,我六點半返到屋企只係做得一兩樣。其實都幾扯火架。但有時又真係明白佢有唔識,無信心,失去左做功課既動機。宜家三年級,放手左好多,但都係勞氣,只係自己選擇唔鬧咁多。有時我老公幫手睇功課,我就睇住佢癲,做和事佬。無辦法,唔打唔鬧既教育係需要智慧,我仲未夠。

annie40 發表於 15-11-19 18:57
回覆 little_yolky 的帖子

無野嘅,一理通,百理明,把良好經驗改個包裝,轉移到溫習和默書上,未嘗不可。 ...
我諗通咗, 你鬧佢又係唔合格, 唔鬧都係唔合格, 費事勞氣了。所以我上次英默, 只同佢溫咗生字同free dictation啲生字就算。佢串生字好快, 但連埋一句就唔識, 所以座底默生字起碼有30分。

唉! 做功課同溫習都好鬼勞氣, 最慘係明明之前已經溫咗識嘅嘢,遲兩個星期又要從頭溫一次, 好似失憶咁, 我見好多媽咪都話3年級已經放手比佢哋自己溫書, 我嗰個真係未得, 我怕一放手就收老師電話, 話哂佢間學校真係有壓力嘅學校....

哈利媽 發表於 15-11-23 10:42
唉! 做功課同溫習都好鬼勞氣, 最慘係明明之前已經溫咗識嘅嘢,遲兩個星期又要從頭溫一次, 好似失憶咁mouth ...
邊個叫你一次過放, 慢慢一步步放丫嘛。你個keep到兩個禮拜咪好囉, 我果個今日默完聽日又唔記得。

引用:小朋友天生愛玩,好少會自動自覺,家長要狠

原帖由 muimui812 於 15-11-17 發表
小朋友天生愛玩,好少會自動自覺,家長要狠下心腸訓練。

我那個,雖然升小一時已約法三章,亦用飯後的遊戲 ...
說得很好呀!
上星期跟前輩家長傾計,她也說這類孩子天性如此,唯有不停提點他們,待他們慢慢長大才能改善。她孩子到五年級才開始改善。

小朋友己上3年級, 我一向嘅要求係每日放學後沖涼小食, 之後先做哂全部功課 (如果佢要做多數1小時可完成),  ...
其實你會唔會試下將做功課的責任俾返佢?

佢行為上話左俾你知,佢唔急因為你會急,反正最後一定會完成的,又唔想做,咪拖下囉。

我囡2年級,大約四點先返到屋企。細佬五點會返黎,跟住落樓下會所玩,因為五至六有啲小朋友都會落樓下玩的。

佢清楚明白,如果佢5點前做晒功課,咁五至六就係佢玩的時間,所以,通常都會六點前完成(因為六點前仲有得玩)

但係,萬一佢做唔晒,我返到屋企,會先睇下係咪真係咁多功課,定係佢心散。

有幾次,係因為佢做左一陣眼瞓,瞓左。有幾次,係真係好多功課;又有幾次,係因為心散,話細佬在附近嘈住佢。

我做法係:晚上係食飯沖涼傾偈玩同埋講故事時間。佢做唔完,冇得在晚上繼續做,等佢自己聽日同老師講,欠交囉。

亦因為佢功課做唔完,當晚就冇得傾偈玩講故事,佢只能自己反思己過,好慘咁睇住我同細佬傾偈。而且,我會要佢早啲瞓。佢會眼瞓唔集中通常係前一晚夜左瞓,咁我會同佢分析原因,必需要早啲去瞓覺。但我每次都會同佢講清楚,唔係只係鬧。

我之前見老師時有同佢講過我的做法,希望老師在佢欠交功課時又提點下佢,希望佢明白做功課係佢自己的責任,老師明白亦都會配合的,佢好贊成添!

依家佢每個月都會欠3~4次功課,又會欠帶3~4次書。但我都唔會點鬧佢架。不過會同佢講:今個月共7~8次,唔知下個月會唔會有進步呢?咁佢又會有目標希望做好。

我細女今年小二啱啱相反,日日放學趕工咁要快快趣趣完成功課,然後先有得玩,本來咁自律應該係好事,弊在佢太趕工D字寫得超級肉酸,我一放工見到佢手字,忍唔住擦晒佢,叫佢再做過。

little_yolky  係我就唔會擦,老師頂唔住會話佢,老師唔話佢即接受到。  發表於 15-12-1 11:35

回覆 哈利媽 的帖子

我覺得現在的小朋友係好有主見的,所以你應該以佢心態去諗,同佢講叫佢自己去決定幾點開始做功課,做功課每個小朋友有快有慢,呢個在於果位小朋友做功課時既心態,做家長既唔係要迫佢完成所有功課,唔係要限住佢用幾耐做完及幾點前要做好,應該係要提示佢,話佢知做得快就多D自己既時間,做慢就減少左自己既私人時間,如果唔做既媽媽都幫你唔到,因為老師會將未做好功課既同學,放學後留在課室度做完至比走,甘到時你就見個個同學走哂得返你了,我暫時用呢個方法教緊我小朋友,係OK的,我放工回家睇功課,有錯既我就話佢知,佢堅持唔改的,我就同佢講,無所謂的,媽媽只是提提你,唔改老師明天看到自然就叫你放學改好至比走,甘我叫麻麻使甘早黎接你,費事企响度等你甘耐啦,之佢就自己去改了,我諗教小朋友都係需要用捉心態既方法去對付,每個小朋友性格唔同,所以我講既未必對你小朋友有用,但你可以先留意你小朋友心態性格再去想個適合用响佢身上既方法,最重要係放工後回家要比小朋友感受到你返到黎令佢好開心既感覺,甘佢至會听你講,我仔讀緊K3,我同佢講我放工前你做好功課,甘我返到黎就可以陪你玩,如果未做完,到時咪用呢D時間黎做,佢多數都能夠完成到,亦都試過有一兩次無完成哂,我當時無怪責過佢,只係講唔緊要的,吃完飯後媽媽再睇你做,我不想佢覺得功課是一種負擔是一種壓力,希望你都能夠放鬆,唔好比現在社會既壓力影響到自己對小朋友既態度^^
‹ 上一主題|下一主題