用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求教!九龍城網不太多功課壓力的學校 ...
go

真心求教!九龍城網不太多功課壓力的學校

外甥在聖三一小學讀,成績大概全級19/70,操行良好,是風紀,沒有特異功能,沒有學樂器,但英文drama 和朗誦有不錯的表現。外甥從小到大都不能太受壓,當太多功課做時會大叫,更不肯補習,但他有小聰明,所以成績也不太差。但聖三一程度淺,如果想揀英中(因他英文好過中文),九龍城網有哪間學校適合他呢?有朋友提議考崇真和匯基(東九龍),請問有高人可賜教嗎?

elbar  崇真和匯基(東九龍)都可以   發表於 15-11-15 21:36

基督教女青年會丘佐榮中學
何明華會督銀禧中學

以他現時成績,放放基督教女青年會丘佐榮中學和何明華會督銀禧中學在甲一甲二和乙一乙二大機會嗎?九龍城區其他英中是否比較谷?

請問崇真是band幾?
匯基(東九龍)好像很難考,如果考入,學術谷嗎?

基督教祟真 band 2A
匯基(東九龍)band 1C ... 亦講明只收 band 1 生

回覆:真心求教!九龍城網不太多功課壓力的學校

銀禧吾小功課。

saikueny2k 發表於 15-11-15 21:42
基督教女青年會丘佐榮中學
何明華會督銀禧中學
以小朋友的成績約是聖三一的前27%, 唔一定係B1, 丘中同銀禧會唔會讀得有D辛苦?

回覆:little_yolky 的帖子

銀禧如計成績絕對係一間band1b中學,校風好但一定谷

回覆:blmom 的帖子

今年銀禧Information day是12月12日, 如有興趣可去睇睇