用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母同啟基點揀?
go

聖母同啟基點揀? [複製鏈接]

自己偏向啟基,因校舍,位置,校網都好似比聖母優勝,而且愉快學習,唯一只係擔心學術/升中,聖母有聯繫中學,啟基不太清楚升中成績,大家會點揀?謝!

1    0    0    1

引用:自己偏向啟基,因校舍,位置,校網都好似比

原帖由 whitepurin 於 15-11-14 發表
自己偏向啟基,因校舍,位置,校網都好似比聖母優勝,而且愉快學習,唯一只係擔心學術/升中,聖母有聯繫中 ...
啟基好似月底先出result?

回覆:聖母同啟基點揀?

啟基好似密密測驗,要考時事題;聖母唔清楚。錢唔係問題吧?

回覆:siden 的帖子

今日剛收信

引用:今日剛收信 +

原帖由 whitepurin 於 15-11-14 發表
今日剛收信

今日剛收啟基信是嗎?

請問你幾號2nd in?

幫朋友問的,謝謝。

7/11

whitepurin 發表於 15-11-14 18:06
自己偏向啟基,因校舍,位置,校網都好似比聖母優勝,而且愉快學習,唯一只係擔心學術/升中,聖母有聯繫中 ...
啟基做完功課先放學, 我認為這個最大優點!

啟基功課不多壓力不大老師包容有愛心。升中數據唔透明,斷估最多1/3 band1。但深水埗網升中女仔band1 有上智/聖母玫瑰,band 2 德雅校風又好。

聖母各方面都比較嚴謹,勝在學術好,女仔乖,又有band2頭中學。Band 1 可考/抽高一線學校。但黃大仙網不利band 1女生。如你住址網靚就可升中逃離黃大仙。

補充,如將來打算插高一線津校,聖母會好過啟基。

聖母有幾多% band 1? 大家講到聖母好似學術高好多,但如果只有一部份人抽高一層唔揀聖母中學揀其他band 1, 咁同啟基3-4成人band 1有何分別?

其實聖母考頭十名個班 (即 band one 生)會走晒去其他 band one 中學, 剩餘就是 band two 生多去聖母書院。
啟基咁好,網又好,當然選佢,我e 生囡就是讀啟基,中學讀協恩,啟基課程活d, 聖母太死板,唯一好是校風純樸,聖母課程同一般津校冇分別,小朋友難曠濶視野。

回覆 lamwingyee84 的帖子

全班10名or 全級10名?

我就覺得奇怪,有人說聖母小學六成入band 1, 但當大家要同其他學校比,又馬上比下去,而且在聖母小學的website只有很少升中資料,直覺似乎大部分學生都係升聖母書院,咁何以說是六成入band 1? 咁當然啟基也沒有詳細升中數據,升中又好似咩中學都有,似乎都係一般,只是想知道有否更準確數據知道兩者升中的分別。

回覆:whitepurin 的帖子

因為近兩年聖母得兩、三班小六,全級夾埋五、六十個學生,所以成績好個廿個一定走晒,因為聖中是 band two, 其實好多人介意。

加上聖母小學是中文小學,其實課程同好既津校冇分別,學費又成三千六,如加埋校車、午餐成五千幾蚊一個月落樓,咁既價錢,讀津校都化算過佢。

捨得比銭又唔會選聖母,因為聖母是一間普通小學,課程夾窄,學生難曠闊視野,偏著重書本和要學生文靜乖,唔夠活和互動。

whitepurin 發表於 15-11-14 18:06

我認為呢兩間都只係大多數人心中既二/三線私校, 用嚟安心搏抽獎.

兩間學校本身校網都麻麻, 聖母雖然有間直屬中學, 但只有二線水平.

如睇下自己住係邊個網, 同對自己子女有冇信心.

如果自己住址中學網好, 咁揀一間自己對佢有信心既學校, 將來升中轉用住址網.
但如果擔心女兒唔夠Top, 咁揀聖母既話唔轉網都可直升 (除非你差到去B3), 多一點保障.

不過聖母小學既功課量, 拍得住嘉諾撒會旗下既小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 lamwingyee84 的帖子

咁其實純計升中聖小估計頂多都係40% - 50% BAND 1左右, 我諗佢嚴謹D學術上較啟基略勝一籌不奇, 但又似乎未至於分別大得咁緊要, 可能都係30% BAND 1 VS 40% BAND 1啫...

回覆:hkpapa852 的帖子

我現住41網,但都唔排除遲d會搬(始終住正名校網都係貴d), 現在阿女係龍係蛇都未知,但當然希望佢爭取到頭30%,咁計落係咪選ssp網好d?

回覆 hkpapa852 的帖子

如果我自己住址是九龍城, 選擇聖母因為校風好, 學術也可以, 到時如果小朋友叻d, 可以中學再回來九龍城? 當然如有更好一

肥win  黃大仙轉去九龍城網,個banding會否下降呀?  發表於 15-11-17 13:35
hkpapa852  係, 小六申請轉用住址網升中就可以, 不過轉咗網就等於放棄埋直屬位  發表於 15-11-17 13:24
‹ 上一主題|下一主題