用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-6-17 23:54
其實我係咪應該先同佢傾下?
自行決定....級數有番咁上下.....應該有D用
但.....我係靠估既

little_yolky 發表於 16-6-17 23:05
我阿女都係小二開始比賽啊。但呈分試⋯⋯堅cut晒佢D比賽and表演,讀書、讀書、讀書and讀書

...
如果你諗住升番自己中学,cut晒無问題,如要外闖,cut哂無so.

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-6-17 23:05
我阿女都係小二開始比賽啊。但呈分試⋯⋯堅cut晒佢D比賽and表演,讀書、讀書、讀書and讀書
  ...
勁迫佢讀唔得啵, 點都留返 d 空間畀佢, 同佢傾左先只要唔影響學習留返 d 活動畀佢玩喎.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-6-18 00:53
如果你諗住升番自己中学,cut晒無问題,如要外闖,cut哂無so.
外闖乜都 cut 晒變 "百無", 學校見到份表原來只重成績, 連少少既課外興趣都無時, 真係唔著數.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-18+00:53+如果

原帖由 miriam 於 16-06-18 發表
外闖乜都 cut 晒變 "百無", 學校見到份表原來只重成績, 連少少既課外興趣都無時, 真係唔著數.
...
諗住cut比賽and表演啫,學就繼續架。而且佢響學校已經有詩歌班同drama,寫就一定有,比賽操好嘥時間啊!操好成績重要D嘛。

王家爸爸  Cut啲無機會攞獎既  發表於 16-6-18 18:04
Yanamami  要填Award/ achievement㗎~~  發表於 16-6-18 08:48

我就攞個平行,cut部份,保留囡囡最喜歡既中國舞同鋼琴,另加英文補習,都係呈分重要d,但課外活動一定要有
MCS奮鬥中        

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-6-18 07:33
諗住cut比賽and表演啫,學就繼續架。而且佢響學校已經有詩歌班同drama,寫就一定有,比賽操好嘥時間啊!操 ...
好現實地你去睇返中學個份收生表格, 入面要填獎項或者已達級別..............

醒目開學勳章 王國長老

oldgamesman 發表於 16-6-18 10:05
我就攞個平行,cut部份,保留囡囡最喜歡既中國舞同鋼琴,另加英文補習,都係呈分重要d,但課外活動一定要有:winn ...
cut 部份黎預留時間畀專補, 變左唔會單向地讀讀讀, 讚

oldgamesman  絕對同意  發表於 16-6-18 17:02

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-18+07:33+

原帖由 miriam 於 16-06-18 發表
好現實地你去睇返中學個份收生表格, 入面要填獎項或者已達級別..............
...
諗住小四盡攞⋯⋯我真係接受唔到P5用5個月時間操校際,雖然佢每次比賽完都有神進步⋯

Yanamami  成曰同你講P4獎無用咯~  發表於 16-6-18 21:54

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-6-18 21:17
諗住小四盡攞⋯⋯我真係接受唔到P5用5個月時間操校際,雖然佢每次比賽完都有神進步⋯

...
好多學校都唔睇P4的獎狀, 只睇P5-P6

Yanamami  申請直資,P6獎都遲了……  發表於 16-6-18 21:55

回覆:peggy 的帖子

請問跳舞可以寫嗎?

peggy  可以  發表於 16-6-18 21:59

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-06-18+發表好現

原帖由 little_yolky 於 16-06-18 發表

...
真係講左好多好多次,最早睇到 P.4,最有用既係 P.5 & P.6 既證書同獎項,你要將呢兩年搞到完全空白我都阻唔到你。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-18+21:17+

原帖由 peggy 於 16-06-18 發表
好多學校都唔睇P4的獎狀, 只睇P5-P6
體藝咪睇囉,其餘好少睇 P.4。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-06-18+發表好現

原帖由 little_yolky 於 16-06-18 發表

...
用五個月操校際少事喇!

我囡全年無休咁操,呈分試都要打比賽,P.6 開學幾日就飛去第二度打比賽,仲要考埋黑帶呀。

為乜啫? 就係知證書同獎項係 P.5 同 P.6 先最重要,分配好時間就得喇。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-17+23:05+

原帖由 Yanamami 於 16-06-18 發表
我地講乜都無用架喇!

我地捱完先會畀到意見,佢要執著己見由佢啦!

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 22:01
體藝咪睇囉,其餘好少睇 P.4。
重有直資/私校會睇P4, 官津校通常唔睇

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-6-18 22:59
所以 P.4 點攞盡作用不大, 就算睇都只係睇下係咪一直有學有參與.

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-6-18 22:59

可風有睇, 係學界都參加唔少比賽, 今年女子組亞軍, 男子組殿軍, 男女子組冠軍係荃官拎晒.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-6-18 21:17

...
阿女P5-P6 時,差不多每日都有操跑/練波, 星期日好多時都要比賽, 其實只要分配好時間就冇問題

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-6-18 23:05
可風有睇, 係學界都參加唔少比賽, 今年女子組亞軍, 男子組殿軍, 男女子組冠軍係荃官拎晒.
...
可風一向都參加不少比賽, 荃官自行時只是著重學業成績
‹ 上一主題|下一主題