用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1面試拉鏈嘴唔開口揮手區
樓主: twingirlbabies
go

K1面試拉鏈嘴唔開口揮手區 [複製鏈接]

回覆:女王不敗 的帖子

其實我囡囡係觀察型,同埋怕醜慢熱,佢warm up後會好啲架。

當日同房隔離有bb咳左兩聲,佢即講“aiyo,bb咳呀,藥藥啦”

又話套校服好靚,我話妳都唔食野唔夠高著架,佢即刻走去度高(咁岩學校有個度高版)

in時又有隻蚊飛過(我心知不妙),佢立即飛去拍蚊叫住蚊蚊咪走

可惜,這些都不是interview需要的,到問佢Apple係邊個,佢唔理。

有一間佢終肯開口答名,竟然話自己係Elmo

回覆:K1面試拉鏈嘴唔開口揮手區

其實咁細個人仔in得好唔好真係好睇心情。

細佬12月細仔,暫時in咗3間,頭尾兩間玩怕羞,掩面唔肯答老師,唔小心爆了一兩句後,老師有耐性地打算引導佢講落去,佢又即刻guarded唔睬老師。不過,in第二間時佢一入課室就鬼咁熱情同老師hello,又有問必答。

都係隨緣啦,小朋友要自己揀心水學校,你都無辦法。

回覆 Irenecys 的帖子

好灰!!!剛收到信,唯一阿女肯開金口,最有信心那間也是waiting.....點算????

已經in8間,兩間in得較為好也waiting, 我真不知點做…………

引用:Quote:Petitechien+發表於+15-11-16+09:50+

原帖由 janice636 於 15-11-16 發表
同意, 我囡IN N班問咩答咩; 而家K , 要睇心情, 有INTERVIEW 全程唔答老師, 全程唔出聲; 小朋友真係控制唔到 ...
Agree,哥哥1月大仔,in時就快3歲,有自己思想,有時會玩晒嘢,仲嘔血。所以大仔或超大仔in,老師對佢地要求會高些,反而家長會更緊張,更失落。

引用:回覆+Irenecys+的帖子 好灰!!!剛收到信

原帖由 katrinamama 於 15-11-16 發表
回覆 Irenecys 的帖子

好灰!!!剛收到信,唯一阿女肯開金口,最有信心那間也是waiting.....點算???? ...
唔講嘢又唔代表學校唔收,未收齊信都不要太失望。還有,過咗註冊後會有好多學校call waiting,總之,希望在人間。

回覆:katrinamama 的帖子

我今年不抱住何遐想了

其實大家唔洗灰心,我個仔都係口水佬,但對陌生人要好長時間 warm up 先開金口。但interview之前我同佢做左兩件事,第一,每天鼓勵佢一定要同樓下看更/街坊/店員講早晨或hello. 要大聲清楚同望住人講,講到要讚到上天,返到屋企間中又提下佢今日好叻,等佢習慣同其他人講野係好自然同理所當然。第二,interview前同佢講如你今日望住老師講早晨 同埋答老師叫咩名呢,媽媽同係去食燒牛肉 (平時佢最鍾意的但又好少去,要即刻去!因為平時好多野講但見陌生人唔講野既小朋友,其實只是未習慣要開口,只要一跨過呢步,開左個頭,老師繼續問野會答既機會多好多。

我真係咁train佢,而佢上周兩個面試全部講到停唔到。我都好surprise. 希望幫到大家。

拉鏈咀真的好難搞。。
有冇媽媽好似我一樣,開始擔心個小朋友的將來?

回覆:MSWONG1001 的帖子

我非常擔心,今年好難有校收

我怕第時小一叩門都係咁

其實咩方法我都試過,迫唔來,利誘唔到

我SWONG1001 發表於 15-11-17 07:55
拉鏈咀真的好難搞。。
有冇媽媽好似我一樣,開始擔心個小朋友的將來?

...
我in信得好兩間也waiting, 好想大喊!

In 得好也waiting? 係咪名校?

引用:我非常擔心,今年好難有校收 我怕第時小一

原帖由 twingirlbabies 於 15-11-17 發表
我非常擔心,今年好難有校收

我怕第時小一叩門都係咁
Same situation
係要時間撻着,我猛話送糖或媽媽走都冇用
Btw, 你唔收嗰2間係邊間?

回覆 katrinamama 的帖子

依嫁有無讀pn呀?有無得直升?

twingirlbabies 發表於 15-11-14 17:07
在家乜都講,去到interview把口痴左膠水,怕醜女擔心緊冇學校收

我家12月早產B女

正常反應
今年唔得咪出年囉
我個女舊年面試一樣扭扭擰擰搞搞震
今年完全脫胎換骨命中率奇高

有兩間正取生,一間係waiting
佢肯答果間正取收左,但佢都有唔合作的,老師都彈左句:咦,佢都有d脾氣喎。
收佢果三間,一間傳統,兩間happy school

Irenecys 發表於 15-11-16 22:52
Agree,哥哥1月大仔,in時就快3歲,有自己思想,有時會玩晒嘢,仲嘔血。所以大仔或超大仔in,老師對佢地要求 ...
我都係大囡, 1月, 所以老師對佢要要求高, 我地自己家長都係, 所以每次IN 完唔肯講野真係好失落; 我囡讀緊PN, 普通話歌已經識唱好多首, 但INTERVIEW 唔肯講就唔肯講, 好彩, PN 可直升K1, 叫做無咁擔心....

twingirlbabies 發表於 15-11-17 09:26
In 得好也waiting? 係咪名校?

不是名校, 是村校, 我覺得IN 得好只係我心目中覺得好, 肯講吓野, 坐定定, 但相信大把人好過我個女, 所以WAITING,
我女最差是不肯講自己名

唔答名算啦,起碼肯做指令

我女連指令都唔做,未入房前係咁疊積木,入到房怕陌生人,金髮人加本地miss,連3粒都唔肯做

引用:Quote:原帖由+mrsmartie+於+15-11-14+發表

原帖由 樓華 於 15-11-16 發表
我同你剛剛相反!見第四、五間之後就唔肯再講,問親咩名都擰咩面唔答,尖叫,暴走!話佢知入去同老師玩遊戲 ...
我囝又係咁,in第三間時直情轉身唔望miss。問佢萍果香蕉橙佢又晤答(可能3間都問哩隻生果)。最後比禮物佢,佢推番比miss話唔要.連byebye都唔講。激氣

‹ 上一主題|下一主題