用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好意思我已删左啊
樓主: Nicole777
go

唔好意思我已删左啊 [複製鏈接]

boyboy_b 發表於 15-11-14 16:48
你將小朋友interview喊同家教畫上關係, 你既價值觀好有問題。
家教包括自己如何處理小朋友情緒。你小朋友喊晒,同佢講再接再厲?話佢聽喊都係好既經驗?然後迫佢完成interview,為左已知結果的信件?我會教,但唔可能在場教,已講左give up 該次interview,不是give up 小朋友。

醒目開學勳章 王國長老

版主按, 請冷靜及理性討論, 切勿作挑釁詞。
每間學校也有其優點缺點, 適合不同類型小朋友就讀, 切勿過於抨擊, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

manimumi 發表於 15-11-14 16:59
有許多家長的小孩並不是喊唒。而只是不懂回答問題或沒有作聲亦被要求簽give up.並沒有影响其他小朋友。

請 ...
但樓主說的是「入學校已開始喊最後都氹唔到佢」
算啦,大家看法不一,不可能有共識。只是個人意見,如用詞過火,多多包涵。

引用:Quote:boyboy_b+發表於+15-11-14+16:48+你

原帖由 mmav 於 15-11-14 發表
家教包括自己如何處理小朋友情緒。你小朋友喊晒,同佢講再接再厲?話佢聽喊都係好既經驗?然後迫佢完成inte ...
喊咁又點?幾歲人仔去interview喊我唔覺得有問題喎,你唔好講到小朋友當眾喊就係無家教好醜影響到人要即使捉走佢咁。喊住interview無論結果係點,但係自己一種經驗。

mmav 發表於 15-11-14 17:00
家教包括自己如何處理小朋友情緒。你小朋友喊晒,同佢講再接再厲?話佢聽喊都係好既經驗?然後迫佢完成inte ...

咁即係回應番之前個例子:有一天你小朋友考Oral,(沒有大哭,沒有影响其他考生)
但你小朋友因為肚痛不適表現欠佳,老師即埸叫佢簽give up 學額,這間學校你真的認為沒有問題?

引用:Quote:boyboy_b+發表於+15-11-14+16:48+你

我真係覺得喊到係好好既經驗,我唔覺得小朋友喊就等於佢係差。如果每一次一開始喊你即時拉佢走,佢永遠都唔會進步。

manimumi 發表於 15-11-14 17:09
咁即係回應番之前個例子:有一天你小朋友考Oral,(沒有大哭,沒有影响其他考生)
但你小朋友因為肚痛不適表現 ...

樓主既case 係喊到氹唔到,注意,係氹唔到,唔係一喊就要走。
假設性問題離題太遠,考oral, 即係大人?痛到一個字都講唔出,你想人地點assess你?

引用:版主按,+請冷靜及理性討論,+切勿作挑釁詞。

原帖由 JoJo 於 15-11-14 發表
版主按, 請冷靜及理性討論, 切勿作挑釁詞。
每間學校也有其優點缺點, 適合不同類型小朋友就讀, 切勿過於抨 ...
在度同各位講聲唔好意思,當初講的野引起大家甘多意見

引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-14+發表本

原帖由 Vickyblah 於 15-11-14 發表
好認同。以家連某些未上所謂一線名幼的都學人攪2nd in(ek又係超多die hard fans個間。講學校兩句都有人出黎 ...
請問邊間幼稚園要in 2次?

引用:+本帖最後由+mmav+於+15-11-14+17:23+編輯+

咪講左有好多唔係喊而係唔答.......但都要簽give up. Anyway....係大家會唔會選擇放棄既分別姐。你會自動放棄,但我相信有家長係迫先會放棄,或你迫我簽我都唔會簽自己走。

mmav 發表於 15-11-14 17:22
樓主既case 係喊到氹唔到,注意,係氹唔到,唔係一喊就要走。
假設性問題離題太遠,考oral, 即係大人?痛 ...

請再參考之前關於這所學校的其他post! (有些沒有答問題沒有影響其他小朋友也被邀請簽give up,詳細也可參考報紙)大人都唔會即場面試考試被即時面對面同佢講you fail啦,更何況係小朋友!!!

尊重!!你明什麼叫尊重嗎?無論大人或小朋友也應尊重。

我說的很深奧嗎???

引用:我都覺得安排第2+次interview嘅做法係對只

原帖由 DIKE 於 15-11-14 發表
我都覺得安排第2 次interview嘅做法係對只可以in一次嘅小朋友好唔公平!
同意!

‹ 上一主題|下一主題