用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今早學之園(日出康城) interview如何?
樓主: QKiu
go

今早學之園(日出康城) interview如何? [複製鏈接]

回覆:今早學之園(日出康城) interview如何?

想問過來人,如果我第一part eng  in 得好好,專心答題,肯跳舞全做
但第二表現麻麻,無耐性
第三part肯安靜自己睇書,見校長時有點怕羞但仍可溝通
唔知仲有冇機會呢?

回覆:emily_pat 的帖子

因為LH英普班較多,一級4班,3班英普。native普通話老師較廣東話老師比例多好多。而廣東話老師入唒房做interview, 所以出面接待和安排可能會見到pth老師多d。

引用:想問過來人,如果我第一part+eng++in+得好

原帖由 Clairemama 於 15-11-17 發表
想問過來人,如果我第一part eng  in 得好好,專心答題,肯跳舞全做
但第二表現麻麻,無耐性
第三part肯安 ...
始於K1收太少太少人了,平常心面對。anyway, 希望你成功!

引用:Quote:原帖由+Clairemama+於+15-11-17+發表

原帖由 is4hana 於 15-11-17 發表
始於K1收太少太少人了,平常心面對。anyway, 希望你成功!
ic, 甘應該冇機唔該哂

引用:LH+係咪all+interview+finished+la?! +

原帖由 Clairemama 於 15-11-17 發表
LH 係咪all interview finished la?!
yes

琴日見青衣 LH,校長話: 今年既學位較往年多,因今年有4班,會收外來生共60人到~ 大家在2nd in繼續努力啦~    另外,佢又話,有啲學生唔會有2nd in, 而係有direct offer~ 佢亦叫大家唔洗咁心急,唔洗無2nd in 即刻打電話去,等埋12月19 日 先喎~

引用:琴日見青衣+LH,校長話:+今年既學位較往年

原帖由 kenyuenkc 於 15-11-17 發表
琴日見青衣 LH,校長話: 今年既學位較往年多,因今年有4班,會收外來生共60人到~ 大家在2nd in繼續努力啦~ ...
呢個就是我最不明白的羅緝,如果有人不需要2nd in 而可直入,為什麼不是announce正取生及注冊後,再為waiting 的小朋友2nd in? 因為不需2nd in的小朋友也不須要in家長就直入,學校為什麼就可以說他們理念比2nd的小朋友家長更與學校接近?有上述問題是因為我看不到學校說出2nd名單前先出正取生名單,所以覺得奇怪。

利申:我不是任何學校die hard fans, 以上純粹是不明白之處。婦

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-17+發表

原帖由 mababyba 於 15-11-17 發表
呢個就是我最不明白的羅緝,如果有人不需要2nd in 而可直入,為什麼不是announce正取生及注冊後,再為waiti ...
如有晤會之處,請指正!謝謝!

引用:Quote:原帖由+kenyuenkc+於+15-11-17+發表

呢個就是我最不明白的羅緝,如果有人不需要2nd in 而可直入,為什麼不是announce正取生及注冊後,再為waiti ...
等待嘅過程變得好痛苦⋯⋯

因為有d小朋友有兄姐讀緊或已畢業,學校已了解家長,家長亦了解學校。
2nd in主要校長見家長,了解家長點教小朋友,點同小朋友相處。
上年PN都係咁。LH每一個安排都有其原因,LH係好注重家長既一間幼稚園。

跟據舊年啲post嘅分享,2nd interview 主要係in 家長,而唔駛2nd interview 又收嘅小朋友主要係有哥哥家姐讀緊。

konew720 發表於 15-11-17 10:03
因為有d小朋友有兄姐讀緊或已畢業,學校已了解家長,家長亦了解學校。
2nd in主要校長見家長,了解家長點教 ...
thanks, it seems more reasonable...

lizlia 發表於 15-11-17 10:04
跟據舊年啲post嘅分享,2nd interview 主要係in 家長,而唔駛2nd interview 又收嘅小朋友主要係有哥哥家姐 ...
Thank you for sharing, got it now...

當佢俾offer唔駛2nd in既小朋友先,又會令其他冇offer既家長擔心。
其實2nd in得,超過50%既小朋友最後係有offer。

K1很少位,應有只有3part都有好表現的小朋友才有機會,學校分了三日才見晒,當中有好表現的應該遠遠超出學額,所以我都係平常心

konew720 發表於 15-11-17 10:08
當佢俾offer唔駛2nd in既小朋友先,又會令其他冇offer既家長擔心
其實2nd in得,超過50%既小朋友最後係有 ...
That is the point!! The process of 2nd in and offer announcement is not clearly stated....
But thank you  to  clarify...

konew720 發表於 15-11-17 10:08
當佢俾offer唔駛2nd in既小朋友先,又會令其他冇offer既家長擔心。
其實2nd in得,超過50%既小朋友最後係有 ...
我上年就係有2nd in唔收果批... 今年再戰..期望唔高... 不過真心覺得好難入.. 唔係小朋友做唔到task, 而係家長表現唔夠好?!  唔知今年會唔會有2nd in

引用:Quote:konew720+發表於+15-11-17+10:08+當

原帖由 suetmike 於 15-11-17 發表
我上年就係有2nd in唔收果批... 今年再戰..期望唔高... 不過真心覺得好難入.. 唔係小朋友做唔到task, 而係 ...
Same here☺️

引用:琴日見青衣+LH,校長話:+今年既學位較往年

原帖由 kenyuenkc 於 15-11-17 發表
琴日見青衣 LH,校長話: 今年既學位較往年多,因今年有4班,會收外來生共60人到~ 大家在2nd in繼續努力啦~ ...
請問知道青衣2nd interview在哪天舉行?

原帖由 joygigi 於 15-11-17 發表
請問知道青衣2nd interview在哪天舉行?
我都想知凱帆校2nd in在那天舉行?

‹ 上一主題|下一主題