用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-15+發表

原帖由 dwkw333 於 15-11-15 發表
但都未正式註冊,点解唔得呢?GT冇理由交個叫“conditional註冊“嘅status 上EDB呱……

...
註冊conditional offer 時,要簽同意書放棄抽獎,和交數佰留位費. 個condition 只是上堂和交功課.

引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 AgapePa 於 15-11-15 發表
註冊conditional offer 時,要簽同意書放棄抽獎,和交數佰留位費. 個condition 只是上堂和交功課.

...
明白了,謝謝。咁看似仍可大抽獎,不過GT會drop咗你過offer罷了。

MrBeast  Not how i interpret  發表於 15-11-15 13:40

我一早交咗功課,但而家決定唔去3rd in,浪費了時間

引用:Quote:原帖由+dwkw333+於+15-11-15+發表但

原帖由 AgapePa 於 15-11-15 發表

...
係咪只要有conditional offer , 上齊堂交曬功課,就必定有正式offer?

引用:我依家睇番自己份book+report,+好有滿足感,

原帖由 goyoki 於 15-11-15 發表
我依家睇番自己份book report, 好有滿足感, 好似yr 3考final咁.  冇錯, 淨係迫仔女而唔想迫自己, 又或者自 ...

某程度上佢要人交第一份功課嘅時限都係點解有部分家長仍選擇去交功課嘅原因。11/15未出自行,SFA同幾間男女神又未出結果,現階段出咗嘅全部唔算一線熱捧。試下份功課期限改十一月底?可能已面目全非。

另外,唔願交功課嘅家長唔一定係唔願為子女付出,甚至講到係父母學術差?!各人把尺唔同,我都有聽過校長對GT呢個做法嗤之以鼻。

四隻貓  agree  發表於 15-11-16 15:55

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

今天,最後一天交優才功課的,交完有收到email 回條嗎?

引用:Quote:ozduckie+發表於+15-11-13+12:50+我

原帖由 punlik 於 15-11-13 發表
去圖書館借,大部分都有, 不過兩日寫完絕對有壓力..
Thx! 我終於响圖書館借左本書,快速睇完,剛剛交左,1800字。

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-11-15+發表註

原帖由 siumanma 於 15-11-15 發表
係咪只要有conditional offer , 上齊堂交曬功課,就必定有正式offer?
Yes

回覆 hoivy 的帖子

agree.An 800 words essay is 2 pages only.  

回覆 ozduckie 的帖子
Thx! 我終於响圖書館借左本書,快速睇完,剛剛交左,1800字。

請問今天交優才份讀書報告的, 有沒有收到 email 回條?
朋友昨天交的,有回條, 但我今天才交, 沒有任何回條

sbux 發表於 15-11-15 15:30
某程度上佢要人交第一份功課嘅時限都係點解有部分家長仍選擇去交功課嘅原因。11/15未出自行,SFA同幾間男 ...

我都認同唔想上堂同唔想做讀書報告嘅家長不等於唔緊張子女嘅學業,但我明白喺學校角度,呢個係其中一個方法去找出肯付出時間嘅家長。

其實無一個面試模式係完美,最重要嘅係你認為間學校適唔適合你小朋友,係適合嘅,相信每個家長都願意為小朋友付出,相反如果間學校係唔岩,就算喺你樓下你都未必會讀。

回覆:goyoki 的帖子

我用中文寫都5000字,想減到2000字根本好難。自己花一小時寫自己感受個部份都1000字以上,一日時間包讀包寫,其實完全無難度。

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

我send 唔到,可否再寫多次email?

引用:回覆+ozduckie+的帖子 Quote:Thx!+我終於

原帖由 smallpeach 於 15-11-15 發表
回覆 ozduckie 的帖子
我都沒有收到回條,可能明天學校上班才有吧?

回覆 sbux 的帖子

呢個世界有D人中意自己表揚自己不特止, 仲要話人地唔夠QUALI.  入左去GT要與此類家長為伍. 真係有幸有幸.  

回覆 nostradamus 的帖子

寫得字多都可以表揚???  寫幾千字都叫付出.  我相信全世界最懶既父母都願意為孩子寫幾千字.  但我及有些家長唔願意既原因係"不認同學校既方式".  
記得讀書既時候, lecturer講過, 你地無料寫都算啦, 米求奇寫夠數米交囉,   言之無物都仲寫咁多字,  睇完一大輪有大半係BULLSHIT. 真係嬲到要FAIL你. 自己用個腦想下, 有無人有心機睇D又長又悶既偉論.  仲要睇幾百個...

回覆 cocokan2004 的帖子

公平D讲句,你又未读过他的大作,又怎知道那5000字是言之无物呢?

GT就是要收一些跟它的理念相同的家长...算了吧,道不同,有理说不清。

GT最"厉害"的地方,就是看准家长的弱点,然后重槌出击,结果成功了,愿意跟着做的大有人在.

‹ 上一主題|下一主題