用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

我都早2日交左lu....
用2晚時間睇,即晚交埋功課!個報告做落唔難做呀!
大家加油!

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

家長真苦,明明是小朋友讀書?

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

個社會真是歪曲了 現正教學校真艱難😓😓

好奇想知係咩書,值得睇嗎?

不知所謂的要求,我儍了也不會考慮這學校!

學校有個book list 比家長選擇!
我揀個本書好好睇,對我自己有好大啟發同得著呢!

其實學校要家長交讀書報告,初初聽起來好匪夷所思,但諗深一層不難明白學校嘅苦心,現今大家都明白閱嘅重要性,個個家長都話自已鼓勵小朋友閱讀,但學校點去分辨?其中一個方法係找出肯閱讀嘅家長,相信家長如1愛閱讀,點都會感染到小朋友。

我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11 interview
即有可能有一批係乜都唔駛做,最終有學位

引用:我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11+

原帖由 leung720 於 15-11-14 發表
我朋友唔駛上堂唔駛交讀書報告都有得21/11 interview
即有可能有一批係乜都唔駛做,最終有學位

...
有得in 唔等於有offer, 唔上堂或者無交報告都唔會有offer.

我指係唔係first waiting ,普通waiting 都有21/11 interview

引用:我指係唔係first+waiting+,普通waiting+都

原帖由 leung720 於 15-11-14 發表
我指係唔係first waiting ,普通waiting 都有21/11 interview
Waiting in 完係升上1st waiting, 然後要上堂和交功課

咁1st waiting嗰d如果響3rd in表現唔好,會跌落waiting 或繼續1st waiting? 冇conditional offer?

1st waiting 3rd in 完,出第一批conditional offer,無offer繼續1st waiting.
Waiting 3rd in 完,上1st waiting, 開始上堂及做返第一份功課。       上夠堂數,有conditional offer 者才可注册(6月尾)
有學位,學校會call 1st waiting補上

可否share book list? 睇多啲書始終係好事

回覆:orange2 的帖子

很複雜的機制,學校真有心

識人因為知道呢個機制而放棄報讀,因為自認懶,唔想煩

回覆:superying 的帖子

百貨應百客。認同學校理念,很想小朋友入讀的話,我覺得家長出點力也不為過。沒錯,書是小朋友讀,但家長在小朋友學習中也有一個很重要的角色。如果我很喜歡學校,小朋友亦有幸入到first waiting, 我會願意為我小朋友入讀心儀的學校付出。

如果根本不喜歡學校,當然不用浪費時間。我同意上堂做讀書報告都很費時,但這也是校長想找出真心喜歡學校的家長的一個較磨練家長的方法。

引用:回覆+ozduckie+的帖子 15號deadline啊..

原帖由 goyoki 於 15-11-13 發表
回覆 ozduckie 的帖子

15號deadline啊..
請問15/11 幾點deadline?
仍未寫起

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題