用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

nostradamus 發表於 15-11-16 23:33
回覆 MrBeast 的帖子

我就覺得優才係唔會好仔細去睇,但就會好快Scan 一次。我認爲主要是看看家長是否有讀 ...
睇戲或書,除非是technical的,因為每個人人生經驗不同,get 到的msg 也不會一樣,若校長至少能在其中一個lecture 揀一兩份寫得好的分享,我就真是like了。

retriever 發表於 15-11-17 08:01
閱讀習慣絕對係王道。

但要花時間從小養成 ,錯過有無機會後補?
古語有云:三歲定80 ma。
遲左好難追,和好難考入神較

引用:Quote:nostradamus+發表於+15-11-16+23:33+

原帖由 MrBeast 於 15-11-17 發表
睇戲或書,除非是technical的,因為每個人人生經驗不同,get 到的msg 也不會一樣,若校長至少能在其中一個l ...
嘩!如果校長揀左我嗰份要我在3/12在talk中share呢,
會嚇c我

retriever 發表於 15-11-17 08:01
有關家庭支出決策,由媽媽們主導有關。
Gt 已好惹火,呢個問題要諗下有冇poltically correct answer 才囘。

回覆:MrBeast 的帖子

想問問3月要交什麼習作?

引用:+本帖最後由+RSZ+於+15-11-16+22:50+編輯+\

原帖由 RSZ 於 15-11-16 發表

"另一我奇怪, 係面試期間洗手間不"外借", 個人覺得不只行政問題 ...
我當天沒有借廁所問題,但是家長來到如果唔熟路,唔識去商場廁所,好奇想知咁當日校方有無指示可否通融下呢?

MrBeast 發表於 15-11-17 08:31
古語有云:三歲定80 ma。
遲左好難追,和好難考入神較

無話鎖定咩野目標, 當然咁樣比較起來, 讓人覺得唔夠上進..

一直認為, 準備既野, 最後要終身受用.

簡單來說, 係唔好理個結果, 諗下個準備過程有無裨益.

所以我唔係咁反感考小過程, 我覺得大部份要求都好合理, 只係D 家長奇奇怪怪, 諗埋哂D 旁門左道野...

例如: 女拔今年考掛衫, 某校考通識知唔知邊過係老習, CY.... 家長們嘩嘩聲...

係咪又要去通識班學幾堂掛衫, 摺衫?!

唔係天天睇隻假老鼠, 得閒同老豆睇下新聞, 老習, CY, OMAMA 呢D 點會唔知?!

簡單來講, 就係D 細路上得太多班, 無時間去學習生活技能, 認識下社會同佢地每天生活既香港地!

goyoki 發表於 15-11-17 08:10
回覆 Alange 的帖子

菲律賓博士學位?
戴副校的博士學位是HKU

回覆 goyoki 的帖子

Sorry, 掉轉寫錯左(手比腦快),應該是十幾萬人, 而不是幾十萬人。實質數字是接近20萬人。

retriever 發表於 15-11-17 09:22
....係D 細路上得太多班, 無時間去學習生活技能, 認識下社會同佢地每天生活既香港地
這點我絕對同意,但上得班多又未必一定有好多offers,只是父母羊群心態而已.
Joking aside,閱讀興趣真是要兩三歲前培養,我都叫遲,大概5歲才開始,最主要係上到小學全日唔夠時間用(thats why some people like these 新派直g,Right?)。

其實dg n spcc 我覺得考得好全面,掛3involves 很多手眼協調,每年都有考ths area, 只是今年轉了模式。

引用:+本帖最後由+RSZ+於+15-11-16+22:50+編輯+\

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 ppmmbb 的帖子

唔該!尊重下學校,尊重下該校家長好嗎?

引用:回覆+ppmmbb+的帖子 唔該!尊重下學校,尊

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+dabbycheung+於+15-11-17+發

原帖由 ppmmbb 於 15-11-17 發表
唔好意思!
應該係“神”校有“神”家長!
唔係比正面意見唔該唔好喺度講啲無建設性的東西!

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

冇睇前面寫乜, 但我在第二份功課時放棄了。 其實學校咁做我覺得有兩個用意: 1. 對有心讀既人數作預算;2. 讓家長準備日後家校合一, 因為日後家長在小朋友學術上的貢獻有一定比例。本人小孩當收到理想offer時, 就決定放棄此校。 不過呢間學校收100個學生左右, 但上課家長有幾百, 咁又真係會令人有奇怪嘅感覺。

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-11-17+發表唔好

原帖由 emilylaugg 於 15-11-17 發表
唔係比正面意見唔該唔好喺度講啲無建設性的東西!
1. 正面意見是GT需加強同理心訓練!當天眼見幾個大肚媽咪都要企係到曬太陽, 是否因為她們是《不知名的成人》? 大肚媽咪去洗手間密度是否較高?咁是否要行返去商場?

2. 學校有家長的申請資料,誰是不知名的成人?正面意見是GT應好好使用申請表上的資料。

3. 教育界風化事件屢見不鮮,學校會擔心有不知名的成人在校內,咁家長會否擔心誰人帶他們的小朋友去洗手間嗎?正面意見是GT應租幾個化學廁所放在學校更亭旁,讓家長可照顧小朋友的需要,學校亦可放心沒有不知名的成人進入校內。

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

同意同理心好重要,學校要有,每個人都要有,在別人的位置看,唔係自己的需要大哂。大肚婆如即場要求,相信無人會拒絕。

引用:Quote:原帖由+emilylaugg+於+15-11-17+發表

原帖由 ppmmbb 於 15-11-17 發表
1. 正面意見是GT需加強同理心訓練!當天眼見幾個大肚媽咪都要企係到曬太陽, 是否因為她們是《不知名的成人 ...
呢位樓主唔知你係咪入錯pose,在不適合的pose留錯言,呢度係討論做2份功課有冇人放棄,麻煩看看標題!就係你呢D人喺度攪分化!你唔鈡意呢間學校想討論呢間學校就自己開pose 講啦!我唔覺得'起個化學廁所'係你所謂的建設性意見囉:;pppp:

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?

希望真心想入優才的我們最後會有offer。
最討厭一邊鬧一邊上堂的人,好虛偽!

‹ 上一主題|下一主題