用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+hoivy+於+15-11-16+16:34+編輯

cocokan2004 發表於 15-11-16 16:38
回覆 DD仔 的帖子

5係喎, 如果全部都咁玩仲好.   .我睇你地去得幾多間.  肯定無人再敢報10幾間.   亦唔會 ...
如果有朝一日真是咁,到時淘寶可能買到service ga la.

引用:+本帖最後由+nostradamus+於+15-11-16+19:5

原帖由 nostradamus 於 15-11-16 發表

回覆 retriever 的帖子
講得好好!

猴子爸 發表於 15-11-16 09:33
回覆 hoivy 的帖子

知唔知DGS/DBS/SPCC/YW/APS等等係咩學校,唔好剩係識睇埋d濕碎野咁膚淺. 圣公会/中华基 ...
DGS/DBS/SPCC/YW/APS等學校是很多人的終極目標, 9成9有Offer 的都會入讀, 所以無需花精神考驗家長,
現實是很多人只拿GT 熱身, 兩三年前GT 只需inー次, 八月出Offer, 一年後入學, 面試很成功挑選出一批好學生, 但結果9成9中途跳船, 考入其他學校,
所以GT用上10堂和功課去考驗家長, 令無心讀的早日放棄, 有心讀的不會一早Reject.

回覆:nostradamus 的帖子

基本上你講既野,我原則上都認同。

現在既家長係幾麻煩下,特別係ek 唔少敏感家長,護法之類…

關於面試效率跟對家長的煩擾度,相信有所謂“度”的問題。参與左唔少面試,個人覺得兩次合理,三次已經有點多。初面能理解申請人數太多,第二面家長加個別見小朋友足矣!如果相信有trade practice, 咁一間學校面試程序特別出格繁複,與別不同,應該有很強烈的理由吧…

你提到某校長快速認人,應該是說10秒鐘吧,佢既豪言甚至比某快樂學習校長在簡介會串。

你說的男拔例子有點不一樣。學校面試期間洗手間不“外借”,如屬實應視為行政安排,體現在上者的處事理念。某校工態度不佳我會傾向以為個人行為。

我不是無洗手間去干跳,忍尿忍到發惡的當事人。只純路過口多,議事論事!

回覆:retriever 的帖子

"另一我奇怪, 係面試期間洗手間不"外借", 個人覺得不只行政問題, 而是理念問題."

簡單答句,安全問題,學校接收了二百位幼童在校內,如果你係家長,你都唔想有個不知名的成人在校內走動, 早來的人不准入校內,只會在大門位置等候。地方有限,前門交仔,後門接回小朋友, 幼童在校內由校工陪同去廁所。既然早來的,有時間就請不嫌麻煩到附近商場廁所,學校最大的考慮是三千個幼童開開心心面試,安安全全交回給家長,其他問題,待日後開展客戶服務部才能處理。
我是當日的家長義工

引用:oh,+shit,不知不覺已經寫了1600+字,想當

原帖由 nostradamus 於 15-11-16 發表
oh, shit,不知不覺已經寫了1600 字,想當日陳守仁second interview 的問卷, 我都bullshit 左六,七百字 ...
哈哈,你確係文人雅士。果份問卷個小框框,都寫到六七百蟻字…

你如果唔係揸筆搵食,也一定是揸雕刻刀的了

引用:Quote:猴子爸+發表於+15-11-16+09:33+回覆+

原帖由 AgapePa 於 15-11-16 發表
DGS/DBS/SPCC/YW/APS等學校是很多人的終極目標, 9成9有Offer 的都會入讀, 所以無需花精神考驗家長,
現實是 ...
Aps 係private school, 比大抽獎,其實都唔少人最後放棄offers, 所以佢哋暑假都會不斷call waiting

Alange 發表於 15-11-16 21:28
家長upgrade 自己去學習怎樣教導小朋友是非常重要的。
那麼優才的教師及校長是否都在做同一件事呢?他們有 ...

在上月的教師日, 全部老師都參加 "民主與教育國際研討會"
全部新老師都要參加 "資優教育培訓"
根據前年學校報告, 96%老師曾至少參加一次進修課
58%老師有碩士學歴

回覆 MrBeast 的帖子

我就覺得優才係唔會好仔細去睇,但就會好快Scan 一次。我認爲主要是看看家長是否有讀過那些書本,是否言中有物,而不是敷衍了事。

我公司每年都會要求全球幾十萬員工做一個網上的ethic training,每人大概要花一小時看,然後答問題。你話做完個ethic training, 員工是不是就會由non-ethic 馬上變成 好有道德, 我就覺得唔會。但是,這些ethic training 會帶給員工一個重要訊息,就是公司是非常重視ethic這一環,還有些時候員工真的能學習到一些有關ethic的東西。有ethic training是否可以保證整家公司無道德問題,當然唔會啦。但公司起碼已經高調做了他該做的東西, 要求員工配合。

人是有墮性的,這個我不否認。如果優才無叫家長去上堂交功課,一定無人會無端端自己寫份讀書報告去交俾學校。但其實家長是須要學習有關教育小孩的知識的。我想優才正是希望家長能夠踏出第一步。以後能否持續下去,真的是同枱食飯,各自修行。如果因爲唔計分就敷衍了事, 其實已經是一個很差的身教。

要培養小孩有閲讀習慣,已經係一個好基本要求。無論貴子弟是否入讀神校,做父母的都應該盡量使小孩自小有閲讀興趣和習慣,因爲這是終生受用的。

問題其實不是interview 本身,而是去interview的人是以怎麽樣的心態去interview。

次數方面,我都覺得兩round已經足夠。反而在何時公佈結果及什麽時候註冊,才是考功夫,因爲這牽涉到學校自己的吸引力有多大,和能否儘早把一些想收的學生鎖定。當中如何取得平衡,真係好考校長功夫。

洗手間的事,你的思路很清晰,把管理(上層)與執行(下層)分得好清楚。

點都好, 如果該事件屬實,我認爲優才是有辦法改善與處理得好一點的。好簡單, 當其他小學都可以處理好這個基本的學生生理需求的話,自己就要想想爲何自己不能做到了。

600 字係兩頁紙加埋,而唔係一條問題。

引用:+本帖最後由+AgapePa+於+15-11-16+23:19+編

nostradamus 發表於 15-11-16 23:40

要培養小孩有閲讀習慣,已經係一個好基本要求。無論貴子弟是否入讀神校,做父母的都 ...

同意閱讀是基本,個人認為亦是最重要,it tells a lot abt the parents too。我的意思是神校(或一些popular學校如cky、yw) 有他們簡單而有效方法去西選合適小朋友。相對下,身邊很多好緊張孩子學業的父母朋友,全部都是大學level,但他們只會補補補,冇一個有神校或一線小學offer.

retriever  到現在"神校或一線小學" 都未出OFFER 喎! 邊間邊間?  發表於 15-11-17 09:11

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-11-17+06:59+編

原帖由 MrBeast 於 15-11-17 發表
閱讀習慣絕對係王道。

但要花時間從小養成 ,錯過有無機會後補?

聽過“諗下有邊d 班要報?”, 突然發現,點解小朋友可以忙過家長?!

姐係話想健康/減重最好辦法係運動,但係大家更想相信消脂丸/排毒丸/推淋巴/香精油?

幼兒教育/親子變得罐頭化/維他命化/護膚品化,得罪講句極可能因為社會富裕,而有關家庭支出決策,由媽媽們主導有關。

‹ 上一主題|下一主題