用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

回覆 hoivy 的帖子

对许多诚惶诚恐的家长来说, 面对这么大的小一入学竞争,加上如果家庭有地理环境限制,可能GT真的是他们少数的选择。即使是明明已经知道有这些要求,他们为了儿女的入学,岂可轻易放过机会呢?学校就是明明看准这点,就硬推一些非一般的要求,即使好像有人说父母已经被小一入学弄得累死了,因为学校有bargainingpower, 知道需要硬食的家长肯定超过学位人数,所以就顺利进行。GT要找跟学校理念相同的家庭,需要家长付出那么多时间来应付这间“不一定会收自己仔女入学”的学校,然而家长会面对多少煎熬呢?之前有些发表意见的家长,对他们来说,it’sjust a piece of cake. 但对很多语文不是那么好,又未必有那么多时间,但仔女都几醒,看似有机会入读GT的家长,就不会那么容易,但他们又可以怎样呢?

我诚然是太多事了,只是觉得不吐不快,多多得罪,请莫见怪!

回覆:有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才

我比較好奇學校會點處理啲閱讀報告,會用來評分嗎?如果會,學校其實都要花時間睇報告及辦講座,又唔可以完全抹殺學校所費嘅心思

利申:我無報呢間學校,但我絕對認同找一間理念相近嘅學校好重要,總好過入到去先來後悔

回覆:retriever 的帖子

我語文一般。

但其實讀成100 page 的書,寫幾千字報告,真係已經好精簡,亦唔係話乜野表揚唔表揚。

值唔值,見人見志,實在沒甚麼好爭論

回覆 LANE2012 的帖子

Bingo! 要办10场讲座,批阅无数的阅读报告,学校所费的资源实在是浩大。一直以来我们的论点只围绕着家长的得与失,但没有集中谈论学校的用心良苦和付出。GT的建立是为了培育有talent的学生,使他们免收传统填鸭教育的祸害, 所以需要把他们的理念,尽办法传扬出去。即使最终家长们没有被选上,所有参与的家长在这整个学习过长中,肯定有得着。如果衡量付出与得着,其实学校的付出远比每个独立家长高很多。GT这样的做法,是破格了一点,但其实是造福人群的。

猴子爸 發表於 15-11-16 14:35
同意! 应该用逗号,这是我的大意。

请问你作为第三者,我哪里有用“语言伪术”呢?是我用了都不自知?请 ...

冇喎, 因我明白你意思

回覆 猴子爸 的帖子

唔好意思, 點解用簡體字呢?

回覆 nostradamus 的帖子

值唔值得確偽見仁見智...

我好奇是要確定家長價值觀是否ALIGNED, 有否其他方法...或者不需耗時這麼長.... 如果家長本來相信果套, 唔駛拖咁耐卦...

另一我奇怪, 係面試期間洗手間不"外借", 個人覺得不只行政問題, 而是理念問題.

回覆 retriever 的帖子

方便书写

猴子爸 發表於 15-11-16 15:49
回覆 LANE2012 的帖子

Bingo! 要办10场讲座,批阅无数的阅读报告,学校所费的资源实在是浩大。一直以来我 ...

猴子爸,你好象患了人格分裂,明明同別人針鋒相對,到最後又反而站在對方立場講說話,看得我們有被愚弄的感覺。

leungsiupig  猴子爸對事不對人。😀😣😣  發表於 15-11-16 17:59

LANE2012 發表於 15-11-16 15:22
我比較好奇學校會點處理啲閱讀報告,會用來評分嗎?如果會,學校其實都要花時間睇報告及辦講座,又唔可以完 ...
閱讀報告唔計分,  亂做戓不合要求的, 要打回頭重做

回覆 DD仔 的帖子

5係喎, 如果全部都咁玩仲好.   .我睇你地去得幾多間.  肯定無人再敢報10幾間.   亦唔會出現OFFER大執位.  

hoivy 發表於 15-11-16 16:31
雖然可能有家長覺得學校要求家長上堂和做功課好過份,但以我既接觸,我覺得間學校係有心辦課程,設計書單. ...
現時只有家長班代表要入讀書會, 毎年兩本. 毎班一位, 要入都唔易

以下内容,只有小部份是答復你的問題,請見諒。不過今天有空,想抒發多少少,可能寫多了。

一年前我已經開始做各學校的資料搜集,不過當時還未打到埋身,只是到BK的各校的專區看看一般家長的評價。當時我已經發現, 絕大部份學校都有一班die hard fans, 亦同時有一斑極力反對的聲音。教學方法,英文水平,谷唔谷,連空氣污染指數都有得大彈特彈。。。 就算SPCC 等級的神校,一樣有人彈,例如什麽内定,家長非富則貴, 學生可能會感到有壓力 等等。老實講, 就算俾你做上帝,你都無可能滿足所有家長的訴求,更何況只是一個小學校長?

官津學校憑運氣抽獎(零 interview),有實力的會話不公平,爲什麽不是憑個人實力去考 / 爭取。。。 到有直資私校去用interview取錄學生, 一次interview取錄的又話時間短唔全面,無可能了解佢個仔的長處 ,兩次interview決定取錄 的又會話點解有咁多人有second interview,學校又憑什麽去挑選學生。要interview三次的更加不用説,點解要小朋友咁辛苦,如果interview 7 - 8 間, 咪要見二十幾次?如果要見家長,就更加係死罪,現在是小朋友讀書,又不是家長,見家長做乜? 現在優才更加出位,要家長上堂做功課,更是 死罪中的死罪,專貴的家長們閒閒地一分鐘上落幾十萬,博學多才,區區一間優才又點配?點解?你貴姓呀?你老幾呀?你教我,憑乜野?

很多人都已經講過没有最好,只有更適合,這個至理名言,真係講都講到口臭,但偏偏係真心接受的又唔係好多人。不過,身體是最誠實的,好多人一邊閙,但又一邊積極參與這個殘酷遊戲,亦有人話係無得揀,係為勢所逼無辦法,但咁多直資私校,不喜歡這一間,就唔好報呢間囖,何必要精神分裂,對己對人都唔係好事。又有人話不竊去報,但就好似學校同佢有十冤九仇咁,口誅筆伐,不遺餘力。。。唉,何必呢?不在其位,不謀其政,學校又不是你run,貴子弟又不在這校讀書,係好係醜,關你鬼事咩?唔係話唔俾你討論,亦唔係話唔比你建議,不過如果下下都要講到認同學校的就是傻的,口出惡言,真係唔知為乜?相信市場,如果間學校係唔得,自然就少人報讀,這所學校亦會改變。

揀選學校,不外乎個幾樣,什麽教學方法,校風,成績,愉快學習,住所距離 等等。每人的要求與標準都不一樣,無話對錯,亦無可能找到一間perfect match的學校。但是,家長自己要知道自己要什麽(其實係哪一間學校適合小朋友),然後再排prirotiy,即什麽是最重要的。例如貴子弟身體衰弱, 空氣稍爲混濁都會死人,那麽可能學校附近的空氣質數才是最重要,空氣質數高就是你的第一priority。對我而言,收生程序是一個非常低的priroity。至於優才的收生程序是否可以做得更好, 答案是肯定的。上年優才選擇在自行公佈結果前要家長簽conditional offer, 放棄自行收生權利, 我相信優才自己已經嘗到苦果,所以今年改在自行註冊後才公佈結果。至於用上堂交功課的方法去挑選家長是否有用,我覺得有,但效率不高。就好似某校校長說15 分鐘就可以看透一個小朋友,你信唔信?佢有經驗,係可以睇到好多野,但亦可以同時睇漏一個小朋友好多野。佢只可以睇到佢想要的小孩特質,在這小孩上有沒有, 但就好有可能同時睇漏這個小朋友的一些佢無注意的特質。不過,it is fair enough, 因爲佢已經揀到佢要嘅學生。同樣,優才亦想通過一些方法去揀家長(大家可以不認同爲什麽要揀家長,但無權干涉),但揀家長比揀小朋友難一萬倍,所以我認爲通過上堂交功課來揀家長是一個低效方法,但這樣做確是可以讓一些不認同學校理念的家長在早段放棄。其實我猜想優才要分9堂,搞足成年,是要家長真的願意"付出代價”,和把它的教育理念傳揚出去。認唔認同,自己選擇,無話對錯的。

優才不借洗手間的事,我聽聞過,但未遇過。如果屬實,當然有很大空間去改善。但係,千奇唔好因小失大。我帶我個仔去男拔interview的時候,學校就安排所有男生都可以先去洗手間,我親眼見到個校工在洗手間内以很不禮貌的態度對小朋友說“乜你搞咁耐?”,該位家長馬上說“唔使”囿“褲呀,唔通條條fing出去呀?學校行政,有時真係未必百分百做得好,如果我是當天在優才不獲借洗手間的當事人,我會不高興,但不會以這事情來否定優才。

yes22  講得好!  發表於 15-11-17 11:32
vinik  非常中肯的評論!  發表於 15-11-17 10:06
jadeklleung  同感!  發表於 15-11-16 22:26
dabbycheung    發表於 15-11-16 21:25

oh, shit,不知不覺已經寫了1600 字,想當日陳守仁second interview 的問卷, 我都bullshit 左六,七百字以上。其中一條問題係問家長對“家長投訴文化有什麽看法”,唔。。。 可能陳守仁都遇上不少這樣的家長投訴問題,但又有六,七千人報,想當初,何必呢?

引用:回覆+retriever+的帖子 以下内容,只有小

原帖由 nostradamus 於 15-11-16 發表

Can't agree more !

LANE2012 發表於 15-11-16 15:22
我比較好奇學校會點處理啲閱讀報告,會用來評分嗎?如果會,學校其實都要花時間睇報告及辦講座,又唔可以完 ...
我想問這問題好耐(也是純好奇),學校會批改報告的內容 n provide feedback 嗎?有冇用家cmt?  Ie, 有submit 過report 的家長。

猴子爸 發表於 15-11-16 09:33
回覆 hoivy 的帖子

知唔知DGS/DBS/SPCC/YW/APS等等係咩學校,唔好剩係識睇埋d濕碎野咁膚淺. 圣公会/中华基 ...
看ek的分享,一些神校的interview十分全面,而入選的小朋友都喜歡閱讀,to me its simple, 能夠少少年紀就培養到閱讀興趣,無論什麼教育程度,父母一定是有心和肯付出,唔一定要交乜乜乜report.  當然網友想做有他們的reasons。
‹ 上一主題|下一主題