用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才? ...
樓主: goyoki
go

有冇家長因為寫篇成千字既讀書報告而放棄了優才?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-11-17+發表1.+

原帖由 emilylaugg 於 15-11-18 發表
呢位樓主唔知你係咪入錯pose,在不適合的pose留錯言,呢度係討論做2份功課有冇人放棄,麻煩看看標題!就係你 ...
1. 我是根據RSZ的post回應的,RSZ講去廁所問題,是否離題?

2. RSZ話帶小朋友面試的家長是《不知名的成人》,是否攪分化?

3. 你話正面意見,我講左你又話離題,咁是否只有你講無人可講,咁又是否攪破壞?

4. 我意見3是講“租"化學廁,不是建造化學廁,只租面試果幾日。

5. 你為何不敢回應意見1及2,就話我離題及攪分化,不肯聽意見的你,為何叫人給予正面意見呢?

期望聽聽你的正面回應!

引用:在討論區,當然各人可以自由表逹各種意見。

原帖由 hoivy 於 15-11-18 發表
在討論區,當然各人可以自由表逹各種意見。意見有正面,有反面,有建設性,亦有垃圾。各人平水相逢,面對有 ...
認同!所以費事費神!叻啲咪直接向學校提人哋所謂嘅'有建設性意見'lor,租個化學廁所用lor,到時可能又有人話點解D廁所無人清潔貢臭㗎!

其實優才隔離有個公園仔,裏面已經有廁所。

由學校行去只需1分鐘。

tantanmama  1st in時在TKO校舍  發表於 15-11-18 10:21

引用:其實優才隔離有個公園仔,裏面已經有廁所。

原帖由 socutebb 於 15-11-18 發表

由學校行去只需1分鐘。
當真? 唔該。不過學校老師叫家長帶小朋友去商場M記廁所。

引用:其實優才隔離有個公園仔,裏面已經有廁所。

原帖由 socutebb 於 15-11-18 發表

由學校行去只需1分鐘。
你個回應好有建設性,不過離左題!

引用:希望真心想入優才的我們最後會有offer。 最

原帖由 irisyytik 於 15-11-18 發表
希望真心想入優才的我們最後會有offer。
最討厭一邊鬧一邊上堂的人,好虛偽!

...
或者打個比喻,我們一路住香港,一路駡現今的教育政策。反映意見是必須的,因為我們沒有其他選擇,只能在可能的情況 選擇「較好」的。

我冇親耳聽過老師咁同家長講,
只感覺大部份老師同校長都好nice。

唔好意思,離咗題。

優才收生程序好擾民是事實, 但日常教學係正常的, 老師有愛心, 學生喜歡返學. 如果只著眼喺收生程序的, 根本唔洗理優才. 如果想子女有輕鬆愉快的校園生活, 又不介意付出時間上堂及做功課的, 入咗優才後, 你會更喜歡佢.

....

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱或挑釁之言詞, 違規者會收警告牌. 敬請注意.

對我自己唻講,揀一間合適嘅學校,遠比揀一間申請程序簡單嘅學校重要。 我同意有啲人話見微知著,但我更明白世上無perfect school, 所以真係鹹魚青菜,各有所愛,只希望大家尊重其他家長嘅選擇。 唔係唔俾你發表,但如其不斷就廁所外借 /家長上堂呢啲地方再糾纏落去,係咪應該更加要從學校嘅教學,功課量或者小朋友學習德育方面去討論呢?

畢竟面試只係一個過程,最重要小朋友之後12年嘅學習係咪附合家長期望,學校有冇切實執行佢喺網頁講嘅理念更為重要,對嗎?

回覆:muimui2 的帖子

絕對認同

其實我好鍾意gt 教學理念,亦覺得好岩我嗰個好需要關心嘅麻煩女。 但有時見到啲家長好極端,一聽到gt 個名就話呢間要家長上堂,佢哋報都唔會報, 又話聽校長講talk 好似sell 保險咁, 總之就不屑一顧。

面對呢啲評論,我都唔多講喇,反正我亦唔需要你嘅認同,事實係唔係每個小朋友都岩聖喇拔,只要我知邊間岩我個女就夠喇。 但我希望家長喺批評時,係集中喺有用嘅地方,如果你話我知gt 校風唔好, 又或者入面根本唔俾愉快學習,我會好多謝你嘅提點。 但亦請你學懂尊重別人嘅選擇,我慶幸咁多人因為種種原因唔揀gt, 因為當我細心研究呢間學校時,我發現到佢好多優點。

不是用家,不會評論它課程、老師好不好。
但觀乎面試借洗手間問題,這間學校行政欠佳是鐵一般的事實!
香港任何一間學校,叫人來面試也好,又或借出校園比人來考公開試也好,從未聽聞會唔借洗手間比人!
都算係奇聞!

muimui2 發表於 15-11-18 11:16
對我自己唻講,揀一間合適嘅學校,遠比揀一間申請程序簡單嘅學校重要。 我同意有啲人話見微知著,但我更明 ...

GT 有以下優點幾吸引我:

- 小班教學, 令小朋友可以多些機會參與活動
- 老師turnover rate 唔高, 教學質素穩定
- 有功課堂, 小朋友返到屋企唔駛花太多時間做功課
- 才華班多元化, 好吸引, 記得有"時裝設計"同"小廚師", 我真心覺得好有趣
- 分初小高小校舍: 雖然好多人會唔鍾意, 但對我唻講, 反而係優點。因為初小校舍的老師會集中照顧低年級小朋友, 比較明白小朋友剛由幼稚園升到小學所面對的適應問題, 所以理應更容易幫到小朋友適應
- 愉快學習得唻成績唔錯, 同幾個用家傾過, gt 真係唔多機械式抄寫功課, 小朋友真係讀得開心, 而且又一條龍升優中, 優中dse 亦做得幾好

基於以上呢幾點, 我個人係心儀gt。認真講句, 本來唔想講咁多, 因為學校仲未3rd in, 老實講越多人唔鍾意佢, 我個女越大機會入到。但我個人係不吐不快, 理性討論無問題, 但講唻講去都係話學校唔借廁所, 話學校要家長上堂交讀書報告係non sense o既評論, 於我而言真係無甚得著。要討論o既, 可以講多o的實事, 咁仲幫到家長們去選擇合適o既學校。

‹ 上一主題|下一主題