用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 K3家長分享下考小學點教法
go

K3家長分享下考小學點教法

我仔已經k3考緊小學,發現一樣野,方方比上不足,比下有如,大家要自行訓練睇圖講故事,吹水叻d..k3頭就要in..k2要訓練了...買本小一綜合練習做下,中英文重組要識...
還要坐得定,玩時玩得放,仲要跟足指令...

我仔衰在睇圖講故事,畫畫。。。學術上無問題,但學校5只睇學術!

回覆:bearwhat 的帖子

你個題目吸引唔到師弟妹的爸媽問你,等我幫你push下啦!

bearwhat 發表於 15-11-13 09:40
我仔已經k3考緊小學,發現一樣野,方方比上不足,比下有如,大家要自行訓練睇圖講故事,吹水叻d..k3頭就要i ...
你仔仔係讀雙語班? 可以分享下考左邊幾間小學嗎?

引用:Quote:bearwhat+發表於+15-11-13+09:40+我

原帖由 SzeForCat 於 15-11-24 發表
你仔仔係讀雙語班? 可以分享下考左邊幾間小學嗎?
只報值資,無報私校...真道,福小,播道,培橋,英華,陳守,dbs,嶺小,陸慶...有2間無去...有真道offer ,培橋2nd in,陳守3 rd in...福小waiting,神校無份 其他都未知,一心讀真道, 好鐘意佢教學理念...
我仔係n~k2都係國際班..k3係雙語班,中文係自己教,k2尾已經有小1水平,數係佢強行...但係5多識吹水,講野好值接...吹水就無point。。。排圖5識吹故仔,
有同學有dbs 2nd in祝佢成功

無咩學校係5洗家長法功,只幾間名幼就專收戰鬥格家長,所以神化左果d名幼,方方家長比較低調,進5進取都係睇家長
方方學術水平係足夠上小學,但考值資私校係早1年考,k3才有小學水平功課 ,不能提早k2教吧…

回覆:bearwhat 的帖子

引用:咁最後入佐邊間呀 +

原帖由 lamkwan 於 15-12-07 發表
咁最後入佐邊間呀
未玩完喎...出年先小一,但應該係真道...書包都買左...陳守仁收的話..個書包5岩用...因為陳要用紅色書包...仲有我不是戰鬥力強家長..所以應該會係真道龍校升中,5洗再戰升中....

回覆 bearwhat 的帖子

我想問你點自己敎中文?

bearwhat 發表於 15-12-7 09:46
未玩完喎...出年先小一,但應該係真道...書包都買左...陳守仁收的話..個書包5岩用...因為陳要用紅色書包... ...

你好,想問最後你選了那間小學?

想知方方幼稚園派位(大抽獎)知不知道派成點?謝謝!

引用:Quote:bearwhat+發表於+15-12-7+09:46+未玩

原帖由 chrischo2002 於 16-06-03 發表
你好,想問最後你選了那間小學?

想知方方幼稚園派位(大抽獎)知不知道派成點?謝謝!
排位睇地址者,同幼稚園無關