用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare's
樓主: Julybabe
go

St Clare's [複製鏈接]

回覆 johnnywalker 的帖子

我女小學上年入三個, 前幾年每年都有兩三個, 等我家長日問下老師係自行定誇區入先, 多謝各位回覆, 打擾哂樓主

引用:Quote:Band5+發表於+15-12-9+19:38+好多官

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表
我認為如果"合格率麻麻", 應該唔可以叫B1A學校
當然要睇何謂“麻麻”,我覺得唔高過90%都係好“麻麻“,因為假如B1A嘅學生升入呢間中學,你話佢知有10%機會DSE唔合格,我估冇乜家長接受到…當然條數唔應該咁計!

Band5 發表於 15-12-11 22:21
當然要睇何謂“麻麻”,我覺得唔高過90%都係好“麻麻“,因為假如B1A嘅學生升入呢間中學,你話佢知有10%機 ...
QC既3322率過去4年都只係得8x%,咁成績應該麻麻
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Band5+發表於+15-12-11+22:21+當然要

所以我覺得B1A學校嘅合格率只係俾啲B1C學生睇嘅,B1A嘅學生同家長只有興趣知道佢入三大或者5**嘅百分率。

Band5 發表於 15-12-12 23:13
所以我覺得B1A學校嘅合格率只係俾啲B1C學生睇嘅,B1A嘅學生同家長只有興趣知道佢入三大或者5**嘅百分率。 ...
中學B1A F6成績....同小學升中B1C學生....學校嘅合格率有幾大關係

mcl203 發表於 15-12-13 00:16
中學B1A F6成績....同小學升中B1C學生....學校嘅合格率有幾大關係
B1A學生家長揀得B1A學校,自然期望將來攞5**同入三大,好少會擔心DSE合唔合格。
B1C學生家長揀得B1A學校,同樣都係期望將來攞5**同入三大,不過要唔要擔心會落咗去DSE唔合格果個百分比裡面呢?

有幾大關係就好難講嘞。DSE唔合格嘅其實亦唔一定係B1C果批!

引用:Quote:mcl203+發表於+15-12-13+00:16+中學B

原帖由 Band5 於 15-12-13 發表
B1A學生家長揀得B1A學校,自然期望將來攞5**同入三大,好少會擔心DSE合唔合格。
B1C學生家長揀得B1A學校, ...
我只係唔太明點解升中係B1C既學生,會要多関心B1A學校既DSE合格率,B1C學生都係成績較好既ㄧ批,DSE係全港性既公開考試,同某B1A學校既DSE肥佬率有幾大関係??

引用:回覆+mammamia0603+的帖子 我今日去到堅尼

原帖由 Lovelycat 於 15-12-05 發表
回覆 mammamia0603 的帖子

我今日去到堅尼地城, 搵唔到VAN 仔又冇TAXI, 又大雨, 折返回家.  你聽完後, 可 ...
舊年學校網頁有得download,遲D應該會擺上去。

引用:Quote:mammamia0603+發表於+15-12-5+22:41+

原帖由 www 於 15-12-06 發表
先要解決每日的交通安排
聖嘉勒有好多校車線:南區,中西區,半山和東區都有。

引用:中西區b1女仔多年黎一般就只會將ywgs/ssgc

原帖由 johnnywalker 於 15-12-08 發表
中西區b1女仔多年黎一般就只會將ywgs/ssgc放頭一二,跟住視sc做安全網放第三,之後放同區/他區b1學校.邊緣人/ ...
有好多校車

‹ 上一主題|下一主題