用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區升中
樓主: 小豬mama
go

中西區升中 [複製鏈接]

引用:其實St+Stephen+Girl+的校風如何?+請問知唔

原帖由 孺子牛 於 15-11-12 發表
其實St Stephen Girl 的校風如何? 請問知唔知自行大約有幾多人報?
英華好似成5-600 佰人報自行?   ...
聖提女好像沒有公報自行數目。坦白説,我兩囡囡報自行時和直資時完全無考慮報考人數,我們只在乎學校程度和囡囡喜歡程度。
而且自行完全靠自己實力並沒有僥倖,超多人報名並不會有直接影響因不是抽獎嘛。

CFSS & SSGC

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 Stephen+排三都可以

原帖由 孺子牛 於 15-11-12 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

Stephen 排三都可以抽到?

我們小學多年來B1女全放女英華和聖提女在一或二,聖嘉勒在三四因是安全網。這兩年全入這兩間

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

即是話大抽獎如是B1女, 放英華1, 聖提女2 呢幾年都可以入到?

引用:回覆+sum-yan+的帖子 即是話大抽獎如是B1

原帖由 孺子牛 於 15-11-13 發表

即是話大抽獎如是B1女, 放英華1, 聖提女2 呢幾年都可以入到? ...
正是,但只限中西區B1女在這幾年和明年才有這優勢,邊緣人亦很大機會。
最穩陣自行同樣排位,我們便有大半是經自行入的,包括我囡兒

CFSS & SSGC

回覆:sum-yan 的帖子

其實英華女校師資是不是很好? 因很多名校的老師都很廢

王家爸爸  有啲非名校老師一樣廢,而且廢到無普。  發表於 15-11-13 11:27
王家爸爸  唔少名校老師都很廢,但係廢極有個普。  發表於 15-11-13 11:23

引用:其實英華女校師資是不是很好?+因很多名校

原帖由 longlong99 於 15-11-13 發表

你都知名校老師style。我在EK都多次提及,傳統名校尤以官校,很多老師只講書並不是教書;從朋友囝囡得知他們老師多有一心態,他們學校收錄的學生絕大部份是全港最頂尖的,水平已很高,而且有家庭支援。

CFSS & SSGC

引用:其實英華女校師資是不是很好?+因很多名校

原帖由 longlong99 於 15-11-13 發表
從朋友們囡囡(幾屆)得知,大部份女英華老師很用心。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+孺子牛+於+15-11-13+發表回覆

請問sum-yan囡囡入了邊間學校,謝謝

王家爸爸 發表於 15-11-12 17:44
如果填
乙一:英華女學校
乙二:聖嘉勒女書院
如果係B1男既,今年又可以點揀呢?(不過我仔係明年先揀)

longlong99 發表於 15-11-13 00:46
呢個同名唔名校無關係,問題出係香港既制度,制度令到叻人都想去做醫生、律師,好多人寧願去做會計師,都唔會想去做老師。

^O^ 發表於 15-11-13 11:24
如果係B1男既,今年又可以點揀呢?(不過我仔係明年先揀)
我當年自行一揀聖若瑟,自行二揀英皇書院。建議你都可以咁做。

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-11-13+發表正

原帖由 johnnywalker 於 15-11-13 發表
如何肯定自行入?
小學暗示的

CFSS & SSGC

王家爸爸 發表於 15-11-13 11:31
我當年自行一揀聖若瑟,自行二揀英皇書院。建議你都可以咁做。
Thanks王家爸爸。

其實我都係咁心儀(我本人心儀聖若瑟,阿仔就心儀英皇),但同阿仔老師講阿仔心儀英皇後,老師好大反應:「英皇有乜好呀?」令我有d疑惑。英皇今年差左好多咩?我見好似你(抑或第二位專家爸爸)post左英皇今年入"升讀本地學士課程"比率好似都唔差。老師話揀英皇不如揀皇仁,但兩間學校既今年入"升讀本地學士課程"係一樣喎!

願聞其詳。

引用:回覆+sum-yan+的帖子 請問sum-yan囡囡入了

原帖由 mammamia0603 於 15-11-13 發表

請問sum-yan囡囡入了邊間學校,謝謝
如你用上網入EK,不是用apps,便可見到我兩囡囡中學名在我的署名欄(即每次回覆的最底)。

mammamia0603  明白,謝謝  發表於 15-11-13 11:59
CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-13 11:49
如你用上網入EK,不是用apps,便可見到我兩囡囡中學名在我的署名欄(即每次回覆的最底)。

...
8卦問下, 聖提以外個間, 係咪辛苦(功課, 測考)多好多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:longlong99+發表於+15-11-13+00:46+

^O^ 發表於 15-11-13 11:45
Thanks王家爸爸。
聖若瑟同英皇成績都好好,差唔多。但係我鍾意聖若瑟多過英皇,因為自由度大啲。聖若瑟好多活動都係學生主導,老師少直接參與,學生可以學到領導才能。
另外,我覺得有信仰(天主教或者基督教)既學校好啲,因為會令小朋友學識感恩、學識尊重其他人。
無揀皇仁係因為唔太適合(佢地啲中文比較深、英文比較淺)。

daisy17772    發表於 16-7-6 16:22

引用:Quote:sum-yan+發表於+15-11-13+11:49+如你

原帖由 hkpapa852 於 15-11-13 發表
8卦問下, 聖提以外個間, 係咪辛苦(功課, 測考)多好多?
首先好喜歡你的署名,正!

另外嗰間是直資,功課適中但多test、quiz。學校谷,否則怎可能千禧年校可以不出十年上到B1,兼前幾年不再參與派位,完全自主收生。這兩年DSE差了是事實,但校長和教師團隊非常用心教學,他們對家長很親切和健談,囡兒和同學們非常enjoy學校生活。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-13 12:58
首先好喜歡你的署名,正!

另外嗰間是直資,功課適中但多test、quiz。學校谷,否則怎可能千禧年校可以不出 ...
港島非傳統名校既直資中學唔多, 個間亦算係較出色的了.

不過, 你當年會選佢, 都需要好大勇氣. 我睇過唔少學生同少部份畢業生, 對學校都幾有歸屬感
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題