用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York/ LH 邊間英文好D?
go

York/ LH 邊間英文好D? [複製鏈接]

自己係ftm, 自問其他學科自己可以handle, 但希望小朋友習慣喺英文語景學習。York 出名英文好,咁LH? 駛唔駛再出去補?我唔想小朋友放學後仲要補習

1    0    0    0

引用:自己係ftm,+自問其他學科自己可以handle,+

原帖由 lemoncar 於 15-11-11 發表
自己係ftm, 自問其他學科自己可以handle, 但希望小朋友習慣喺英文語景學習。York 出名英文好,咁LH? 駛唔駛 ...
你嘅英文好定義係乜?

回覆:York/ LH 邊間英文好D?

我唔知點比較,York 一定出名英文好,但LH 英文都幾好,k2 出去考幾間國際學校大部分都收,沒有外補英文,我不知道是個別學生突出定係大部分人水準

引用:我唔知點比較,York+一定出名英文好,但LH+

原帖由 貝珠 於 15-11-11 發表
我唔知點比較,York 一定出名英文好,但LH 英文都幾好,k2 出去考幾間國際學校大部分都收,沒有外補英文, ...
我見LH k2 & k3 學生同native teacher 對答如流。不過唔知有冇出去補,亦唔知reading同writing得唔得。

其實我相信兩間都以net 教學,一定俾到語境小朋友。但始終學校得三個鐘,放學後小朋友有無睇書先起決定性關係。我小朋友由細到大我不斷伴讀,4歲可以獨立睇書,k2尾開始睇到chapter book, 我覺得始終家庭教育關係至大,當然我都好欣賞學校俾到語境佢操Oral(除伴讀外我們家中全廣東話),但同學間水平真係好因人而異。

York/LH 學校英文時間差唔多,LH小朋友多數叻少少 因為小朋友從少就受訓。

引用:York/LH+學校英文時間差唔多,LH小朋友多數

原帖由 letterland 於 15-11-12 發表
York/LH 學校英文時間差唔多,LH小朋友多數叻少少 因為小朋友從少就受訓。

...
什麼意思呢?York 不是pn 已經net授課咩?

引用:其實我相信兩間都以net+教學,一定俾到語境

簽名被屏蔽

回覆:lemoncar 的帖子

York pn 得2小時,扣除排隊洗手間茶點時間唔知有幾多英文時間。
LH pn返三個鐘,英中時間各一半。

2間都係net

‹ 上一主題|下一主題