用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 SEC IN 完的家長, 有冇咩說話另您感覺到校長有機會收? ...
樓主: iedummy
go

SEC IN 完的家長, 有冇咩說話另您感覺到校長有機會收?   [複製鏈接]

我們那本算是深的,內容也是多的

但也不至於不能應付,未考既唔洗太擔心

我見那天, 中文書也是正常程度, 不太深.

我覺得本書唔算深,一定有小朋友可以輕松應付。我仔本身也不是中文認字好多,表達能力強的小朋友,知道面試形式,我哋其實已經有心理準備了。我睇得出我仔真心鐘意學校,佢亦都盡咗力,想好好表現。我哋面試的過程非常簡短,對比有家長說同校長傾得好深入傾咗半個鐘,我哋整個過程可以形容為水過無痕。對結果抱平常心,我見到小朋友在過程中的成長和努力,已經好滿意了。祝願大家可以求仁得仁。

hppa    發表於 16-11-8 15:55

grapefruit1212 發表於 16-11-8 11:42
我覺得本書唔算深,一定有小朋友可以輕松應付。我仔本身也不是中文認字好多,表達能力強的小朋友,知道面試 ...
等第二輪面試都完結後大家再分享睇什麼書@@看看是否一樣
因為我們面試個日睇個本書真係算淺.不過當然唔同人有唔同睇法,因為我個女中文是OK的但英文麻麻

grapefruit1212 發表於 16-11-8 11:42
我覺得本書唔算深,一定有小朋友可以輕松應付。我仔本身也不是中文認字好多,表達能力強的小朋友,知道面試 ...

我個本都唔太深既字 但故事入面好多字 真的要小朋友自己看 再答返校長既問題

我今天 in 完,而家個樣完全係 「這些機會不是屬於我們的」。
真係好失落。
我小朋友好鍾意同 auntie 傾計的,聲線響亮。
估唔到條友仔居然怯場⋯⋯ 講嘢好細聲,好閃縮。
校長有話小朋友第一次表現平均,所以有今次面試機會。
見校長時中、英文書無論 open book 定關書問都答到,因為好彩程度啱佢,是唔深的,兼個人認為校長係考觀察力,記性多。
走時又係好細聲咁講 bye bye

去到副校到答到九唔搭八......

唉......

hppa  cheer up. you never know  發表於 16-11-8 15:57

Sushi_love 發表於 16-11-8 15:03
我今天 in 完,而家個樣完全係 「這些機會不是屬於我們的」。
真係好失落。
我小朋友好鍾意同 auntie 傾計 ...
即係見校長時OK但見副校長唔識答?

TTMother 發表於 16-11-8 14:54
我個本都唔太深既字 但故事入面好多字 真的要小朋友自己看 再答返校長既問題
...
你小朋友有無睇英文書?

真係好失落。

其實你小朋友已經好叻,我小朋友平時就很怕醜慢熱,遇見陌生人講野好細聲。佢見校長好明顯係緊張的,但佢肯講野我已經滿意。同埋我小朋友唔識書名,答d問題其實不是答得太好,本書的內容好簡單,但我仔都答唔到model answer。副校長果part,我見佢出嚟好開心,就咩都無問了。大家小朋友都好出色,可能我仔今年未ready。

真係好失落。

Can't agree more! 這些機會不是我們的
明明本書唔深,就係有幾粒字冇學過
明明活潑多咀,入到房就怯場啞晒

grapefruit1212 發表於 16-11-8 15:12
其實你小朋友已經好叻,我小朋友平時就很怕醜慢熱,遇見陌生人講野好細聲。佢見校長好明顯係緊張的,但佢 ...
有無其他學校有OFFER?

陽光點的歌 發表於 16-11-8 15:08
即係見校長時OK但見副校長唔識答?
佢有回答,不過唔算係最好同令人滿意答案。其實我有一樣嘢冇講,就係連我的啞巴老公都話我答校長的說話離哂題,搞到佢都想出口。

所以,我同我小朋友一樣,都是九唔搭八的。

Sushi_love 發表於 16-11-8 15:19
佢有回答,不過唔算係最好同令人滿意答案。其實我有一樣嘢冇講,就係連我的啞巴老公都話我答校長的說話離哂 ...
未出結果都唔使灰心!! =]

hppa    發表於 16-11-8 15:58

陽光點的歌 發表於 16-11-8 15:08
你小朋友有無睇英文書?
有,不過問D問題係睇圖都識。其實 in 完哂未架,我好想開心 sharing 頭先的情況。

陽光點的歌 發表於 16-11-8 15:18
有無其他學校有OFFER?

無,得返tsl同cky仲有機會。tsl 2nd in考得好深,cky據聞有200 sibling。唯有安慰自己,細仔可以出年試多次。

Sushi_love 發表於 16-11-8 15:22
有,不過問D問題係睇圖都識。其實 in 完哂未架,我好想開心 sharing 頭先的情況。
...

好似in到9/11

...
聽說明天先LAST DAY 但唔確定....

grapefruit1212 發表於 16-11-8 15:23
無,得返tsl同cky仲有機會。tsl 2nd in考得好深,cky據聞有200 sibling。唯有安慰自己,細仔可以出年試多 ...
最緊要有PLAN點行 ~~

...

哈哈,我都想share, 但我哋真係過程短到水過無痕,無乜野可以講。
‹ 上一主題|下一主題