用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實咁多學校收大B....細B真係好慘
樓主: maggie_fan
go

其實咁多學校收大B....細B真係好慘 [複製鏈接]

回覆:其實咁多學校收大B....細B真係好慘

認真,我因為聽完早我幾年生既朋友講生大b好,所以真係好白痴計時間生b。預產期一月,以為計準左,點知早產一個月,只好講人算不如天算

引用:+本帖最後由+Jumboshrimp+於+15-11-10+16:0

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-10 發表
但我知道好多媽咪都唔想repeat ma....不過都係果句,我7月b都好慘又唔叻,唔上唔落

回覆:maggie_fan 的帖子

😄,其實細B超著數喔,想做大b又得,想做細b又得,我地7.8.9所謂中B,最唔好冇得揀,如果個年太多超大b我地就變細b😄。

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-11-10+發

原帖由 maggie_fan 於 15-11-10 發表
但我知道好多媽咪都唔想repeat ma....不過都係果句,我7月b都好慘又唔叻,唔上唔落

...
我明白好多媽咪不想做超大b.但至少佢地有得揀有呢個權利。至於運用此權利與否則是個人選擇。

今天佳句:if you can't beat them join them

引用:😄,其實細B超著數喔,想做大b又得

原帖由 落離Nicole 於 15-11-10 發表
😄,其實細B超著數喔,想做大b又得,想做細b又得,我地7.8.9所謂中B,最唔好冇得揀,如果個年太多超 ...
上年in學之園n...今年啲家長話最細果個係6月,細b唔收,原來7月已經細b

我囝囝本來預產期是 2014年03月, 點知早產 2013年12月尾出世,是七星囝,變成蛇 B. 可能這年出生率入學校易 D. 已有二間收他來年 K1 全日班。還有2間 In咗未有結果,還有5間未 In. 有 3間撞期 In唔到。感恩。

引用:我囝囝本來預產期是+2014年03月,+點知早產+

原帖由 Queenie1031 於 15-11-10 發表
我囝囝本來預產期是 2014年03月, 點知早產 2013年12月尾出世,是七星囝,變成蛇 B. 可能這年出生率入學校易 ...
我2個囡都係2013年11月細b, 等緊結果ing…

我仔9月 in N時好慘,寄30封applications 得5間有得in,連村校都冇得見。鬼叫D學校現實咩,未夠兩歲唔可以返學,九月B要十月至返到,學校識計數點會收你吖!

但去到 in k1 又唔同曬,大細B機會均等,細B媽媽們只要俾多D心機訓練,報多幾間,一樣有好offer 㗎!

我個小朋友係6月, 唔似大B有優勢, 又無得當細B可以搏做超大B, 唔上唔落.

引用:我仔9月+in+N時好慘,寄30封applications+

原帖由 mrs.frog 於 15-11-11 發表
我仔9月 in N時好慘,寄30封applications 得5間有得in,連村校都冇得見。鬼叫D學校現實咩,未夠兩歲唔可以 ...
12月細b

報n時,報12間得5間有得in, 全收
報k時,報6間得4間有得in, 不抱任何期望,當見識下

我個囡係11 月細B, 好多名幼係截左10月出世 OR 8月出世既小朋友~
我乜都有報~旨在搏下~
但我唔會要呀B 重讀~

平常心~~

我仔13年12月

我個仔都係8月B, 講野麻麻地, 今年K1面試, 對住一群大B就非常輸蝕, 但又唔可以出年以大仔身份報, 真係兩頭唔到岸

回覆 Jumboshrimp 的帖子

Yes 我個囡都係12細b ...黎緊細囡又係12月出世!我覺得幾好!真係多d 機會interview 大囡按正常時間插班n 班...其實發現同1月b 能力真係差d....畀佢玩多d 適應下校園生活冇咁大壓力!今年重新做大b 讀N班!今年仲可以再針對報一條龍K1 班!雖暫時只in了三間!已有一間有offer 但已發現跟往年比較!interview 表現達9成滿意!所以其實細b 都冇壞!好過9-10月b 無咁多選擇!,

我個囡囡都係細b , 今年全部報k1, 去左幾間學校面試(村校/九龍塘名幼) 發覺表現同其他小朋友都唔係差太遠! 年頭大b某程度上係「講野比較清晰」 但係細b都唔一定差! 老師聽得明,做到指示就可以, 中b表現同細b都好接近!個人認為中b比較慘!

回覆:mrs.frog 的帖子

村校n難過私校n, 村校有n都比細佬妹先

唉, 大B好過細B, 細女又好過細仔, 細仔最輸蝕~

我認為8、9月B兩頭唔到岸最慘

大家唔好放棄。我有兩個小朋友,一個大B,一個細B。當然佢地能力上真係有好大分别。之前大嗰個in K1, 間間都有offer. 到而家細嗰個以為打定輸數,但至現時已有兩個offer. 努力阿!

‹ 上一主題|下一主題