用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A 仔在青春期的行為變化
go

A 仔在青春期的行為變化

請問大家知不知道A仔在青春期時,在行為上會不會比一般人變化得大呢?

我聽説A仔在青春期時縱使之前在社交或專注力方面已改善,可能在這時期會走番轉頭變差,大家有沒有分享?

我都想知?
青春期後會否轉好?

回覆:A 仔在青春期的行為變化

我都想知呀

回覆:A 仔在青春期的行為變化

我都好想知和担心。

我都想知~~~聽人講, D仔明明好乖好定, 都會因為荷爾矇問題, 佢變到脾氣好差, 個人好巔...........我都好擔心......

我家A仔剛剛青春期, 暫時感覺 : 1.控制情緒比之前好, 因為言語表達進步左; 2.社交亦進步左, 多佐群體活動; 3.賀爾蒙-一臉黑頭酒米暗瘡, 更加5鍾意洗面......沖涼要提10次洗頭用洗頭水. 可能參加左健腦操.

引用:我家A仔剛剛青春期,+暫時感覺+:+1.控制情緒

原帖由 anniemiwow 於 16-01-18 發表
我家A仔剛剛青春期, 暫時感覺 : 1.控制情緒比之前好, 因為言語表達進步左; 2.社交亦進步左, 多佐群體活動;  ...
我仔快12歲。。3歲評為ASD, 不善講野, 亦少説話, 社交較差, 脾氣OK(通常發脾氣都因為在學校, 因有d 衰仔專欺負d 少説話的同學 ) 他識守校規也算聽話, 叫都會做。

但到左上年開始, 在家他開始多野講左, 會同我“講數”, 有時會識表達嫌我煩, 嫌我哦。對周边人多左興趣。好似乎比細個好左, 但社交依然差d, 冇乜好朋友。。。好怕他變成宅男

請問你在那學健腦操? 我想試下有冇得再幫吓佢進步。謝謝

回覆 dtsmartb 的帖子

你試下呢個:Brain Up Education Centre

回覆:anniemiwow 的帖子

thanks

回覆:FeiG 的帖子

我仔升中已下學期,由開學到現在不段收學校電話,說他行為激動,有傷害同學,又試過講自殺攪到一鑊泡。好煩,現尋找心理醫生中

回覆:Meisuen 的帖子

咁學校態度包容嗎?

回覆:FeiG 的帖子

好彩学校包容,亦有社工、老師跟進。他成績比小学差了,但不致包尾,中間。我現階段尋找心理輔導。因覺得他不只自閉,擔心他有強迫症、焦慮症…。我仲要係單親,好煩惱。

相關疾病

自閉症可以與其他障礙共存,也可以獨立存在。

注意缺陷多動症( ADHD )強迫症(OCD)對立違抗性障礙(ODD)

http://iautistic.com/chinese/what-is-autism.php