用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇宜資or中文中學好????
go

選擇宜資or中文中學好????

學校話阿仔係 B2b-c 咁我就搵定直資比佢, 今星期六同阿仔去完直資中學上體驗堂(全英文), 之後阿仔話唔想讀英中, 但上體驗堂佢又聽得明又識做數學卷, 不過佢由細到大都唔鐘意英文, 我尋日再問多佢一次, 佢眼濕濕講唔讀英中.......依家我都唔知點好............

延延媽媽 發表於 15-11-9 14:27
學校話阿仔係 B2b-c 咁我就搵定直資比佢, 今星期六同阿仔去完直資中學上體驗堂(全英文), 之後阿仔話唔想讀 ...

你去果間直資是否林 X 輝?果間係 BAND 3 直資。

BAND 2B-C 學生去 BAND 2 中中,相信比去林 X 輝好。

英文唔好或無兴趣,夾硬讀十科八科用英文教既,—來事倍功半,二來令佢更無心机讀~青春期好易有挫敗感而放棄。既然佢已表明唔想讀英中,揾间校风好(中学好重要好重要)既中中更理想~

醒目開學勳章 王國長老

回覆:選擇宜資or中文中學好????

如果佢唔想就唔好迫,始終上到中學好多資料睇,如果睇英文吃力會好辛苦

我地係去左羅x基金

TwinWong  我朋友囡囡讀羅X金, 中三要預讀BAFS / ECON, 拆咁多課, 几辛苦  發表於 15-11-10 14:56
王家爸爸  羅x基金好好多,應該有B2A水平。  發表於 15-11-9 16:46

憫父 發表於 15-11-9 15:45
你去果間直資是否林 X 輝?果間係 BAND 3 直資。

BAND 2B-C 學生去 BAND 2 中中,相信比去林 X 輝好。
其實唔太明點解林X輝中學會咁差,十年八年前佢地剛成立無耐,睇報導感覺林X輝好似好有心搞,點解會搞成咁?

回覆:選擇宜資or中文中學好

最緊要佢自己鍾意,費時到時讀唔掂盞怨你

^曾小姐^ 發表於 15-11-9 16:51
最緊要佢自己鍾意,費時到時讀唔掂盞怨你
到咗中學,家長角色有變,從小四、小五時候既指揮,變小六時候既指導,再變中一、中二時候既比意見。

TwinWong    發表於 15-11-10 15:13