用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實幼稚園面試收生標準
go

其實幼稚園面試收生標準 [複製鏈接]

其實幼稚園面試收生標準係點,我都知間間都唔同概,好似我個女咁,面試時一組6個小朋友,個個小朋友都十問九唔應,包括我個女,我個女淨係見到有禮物先答2句嘢,識講多謝,老師叫佢拍好椅子佢都有做,有俾玩具小朋友玩,咁OK嗎,咁究竟睇D咩呢,仲要600個人爭120個位.....

我想問下如果面試冇一間成功,係咪要等到一月註冊後再去叩門

1    0    0    0

回覆 melodynwy 的帖子

你講緊邊間幼稚園?

引用:其實幼稚園面試收生標準係點,我都知間間都

原帖由 melodynwy 於 15-11-09 發表
其實幼稚園面試收生標準係點,我都知間間都唔同概,好似我個女咁,面試時一組6個小朋友,個個小朋友都十問 ...
點解你唔講下自己既表現?
其實好多學校都會評埋家長。好多家長都以為學校只睇小朋友表現。

回覆 konew720 的帖子

雖然評家長壓力大0的,不過我都寧願佢評家長,因小朋友表現難以掌握

melodynwy 發表於 15-11-9 14:01
其實幼稚園面試收生標準係點,我都知間間都唔同概,好似我個女咁,面試時一組6個小朋友,個個小朋友都十問 ...
最無謂就係估幼稚園既收生標準, 你真係唔會知

事實係好多幼稚園收生都唔係睇小朋友面試表現

例如 KX, 張表要列明父母職業

LX, 填表要寫埋父母中小學

MX, 要寫埋父母既學歷

最正係St. X , 張表每項資料隔離有個方格, 最底又有個表, 擺明計總分, 其實張表格已經計緊分

老師只是問了我2條問題,邊個揍,有冇番學,我唔係怪獸家長,我報了4間,其實小朋友開心最緊要,一路都好平常心,但一去到面試個場面,D家長著到行一行,好誇張LAW,攪到我好緊張

回覆 Cigaretteyip 的帖子

青衣聖多默,我地唔係報咩名校,只要小朋友開心就得

回覆 Cigaretteyip 的帖子

冇錯,問小朋友其實好多如,咁細個邊識答,我個仔10年前入幼稚園,只係問幾條問題即時收,又唔駛排長龍唔駛爭,我地個時考英藝,邊有而家咁,樣樣都爭餐死.....真係好辛苦

balj    發表於 15-11-9 15:00

引用:回覆+konew720+的帖子 老師只是問了我2條

原帖由 melodynwy 於 15-11-09 發表

老師只是問了我2條問題,邊個揍,有冇番學,我唔係怪獸家長,我報了4間,其實小朋友 ...
以最自然既一面interview,唔駛理其他人點。有時d家長表現太做作。

回覆:其實幼稚園面試收生標準

其實我諗幼稚園面試係想睇下小朋友情緒控制得好唔好,禮貌,參預度!但有好多小朋都好叻,學校只可以抽籤!所以都只靠運氣!

我都覺得會睇埋家長背景+學歷、小朋友既表現只係參考surprised::surprised

回覆:其實幼稚園面試收生標準

上星期六帶囡囡面試時,發現有很多家長的表現令小孩被扣分的 …… 如:老師一對四,小孩坐枱旁,家長坐孩子後面,老師拿圖咭逐一問小孩,有些家長很明顯“搶答”,根本連5秒都沒有給孩子思想或回應的時間。
我不是有很多經驗,但遇到差不多情形,我不會直接說出答案,叫小孩跟著你說(當時起碼有兩個家長是這樣),我頂多會暗示小孩。(如:圖中的公仔拿著牙刷在做什麼呀?)

引用:我都覺得會睇埋家長背景+學歷、小朋友既表

原帖由 SumYausumsum 於 15-11-09 發表
我都覺得會睇埋家長背景+學歷、小朋友既表現只係參考surprised::surpris ...
其實我係講緊家長係interview果日既表現。

我遇過既例子:
1. 小朋友扭計,媽媽大大聲同個小朋友講"唔in啦,你咁差一定唔會收你"
2. In完,一路行一路鬧個小朋友"你頭先點解唔出聲、點解唔做、點解冇反應、你咁樣唔會有學校收你"
仲有無數家長因為小朋友表現唔好而黑面,但真係好少家長會欣賞同鼓勵小朋友。

回覆:sw_2013 的帖子

我想帶出的是,老師看家長不一定是學歷或背景(雖然也有可能),但家長當表現也是一個重要因素。

konew720 發表於 15-11-9 19:23
其實我係講緊家長係interview果日既表現。

我遇過既例子:
這種家長真的很惡劣。大大聲在別人面前鬧自己的小朋友。小朋友也有自尊心的。他們需要的是安慰和鼓勵,不是責罵。尤其見過有些很緊張入名幼的家長,直頭鬧「無鬼用呀你」,之後不理睬小朋友。真慘。

sw_2013 發表於 15-11-9 19:20
上星期六帶囡囡面試時,發現有很多家長的表現令小孩被扣分的 …… 如:老師一對四,小孩坐枱旁,家長坐孩子 ...
不肯放手給小朋友嘗試的家長我係學校也不會收。其實K1真的不應該再提水,一點鼓勵是可以接受的。

sw_2013 發表於 15-11-9 19:23
我想帶出的是,老師看家長不一定是學歷或背景(雖然也有可能),但家長當表現也是一個重要因素。

...
睇學歷就一定,因為自行收生制度,如果家長是名小畢業,小朋友等於直接入咗,收佢就等於收咗個名校生。幫學校整個靚靚portfolio.

Agree

我相反,見到小朋友咁好難過,覺得佢好慘,好內疚。我一出黎已經攬住佢錫佢額頭讚佢做得好,話佢知唔緊要,有邊部分你已經進步左。(當年去pc,唔肯入去)

引用:上星期六帶囡囡面試時,發現有很多家長的表

原帖由 sw_2013 於 15-11-09 發表
上星期六帶囡囡面試時,發現有很多家長的表現令小孩被扣分的 …… 如:老師一對四,小孩坐枱旁,家長坐孩子 ...
你講左我想講嘅⋯⋯
有d家長太緊張小朋友友表現,卻忽略左自己表現!
我冇報名幼,但呢刻根本間間都多人報(唔會知人地係咪只當後備囉,總之人係多),眼見家長有時一句說話又中又英,已經唔啱啦!佢地講野多過個小朋友⋯⋯

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題