用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小近火葬場嗎? D灰飛到學校附近?空氣差? ...
go

音小近火葬場嗎? D灰飛到學校附近?空氣差? [複製鏈接]

真心想知清楚,唔該晒!
   0    0    0    1

basketboy 發表於 15-11-9 12:10
真心想知清楚,唔該晒!
傳統B1名校保一同協和係隔離幾十年, 咪又大把人爭住入去讀!

bee_eed  火葬場好新?無幾十年?又或者近年 usage 高左?  發表於 15-11-9 12:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:音小近火葬場嗎? D灰飛到學校附近?空氣差?

Hahaha

看google maps 一清2楚

hkpapa852 發表於 15-11-9 12:19
傳統B1名校保一同協和係隔離幾十年, 咪又大把人爭住入去讀!

bee_eed 火葬場好新?無幾十年?又或者近年 usage 高左?

我可以肯定話你知, 殯儀館同火葬場至少有30年歷史, 不過火葬場係10年前左右擴建咗 (無法啦, 生人同死人都唔夠地).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係住附近,又未去過,真係唔知想了解多D~

黃大仙區最出色既B1中學, 最熱門既津小, 都係响殯儀館同火葬場附近.

咁呢堆學校係咪都唔駛去讀呢?

照咁計, 日後一定唔好入PolyU同領大

若有隱憂就不要報考
今日話你知無問題 難保明年都無問題

不如你去學校觀察下啦!

basketboy 發表於 15-11-9 12:10
真心想知清楚,唔該晒!
成個香港空氣都唔好架喎...

hkpapa852 發表於 15-11-9 12:37
黃大仙區最出色既B1中學, 最熱門既津小, 都係响殯儀館同火葬場附近.

咁呢堆學校係咪都唔駛去讀呢?
唔通有先人保佑,所以能成為b1學校??

引用:若有隱憂就不要報考 今日話你知無問題+難保

原帖由 smb329 於 15-11-09 發表
若有隱憂就不要報考
今日話你知無問題 難保明年都無問題
同意,有憂慮就唔好考慮。就算讀緊都疑神疑鬼,覺得關佔中事。
這些事都是親身感受較好,屋一樣,有人覺得無所謂,有朋友會好介意,每人比重不同,不能一概而論。不過其實係學校嘅時間都唔短,當兩校其他因素相若,每人自然曉得選擇。
真係自己親身去感受下好d,若是真的研究,又要睇下每一個季節黃大仙區風向/氣壓/。。。的不同,成篇論文都寫到

其實你地唔提我真唔會察覺,但若真好喜歡間學校,我未必會介意,始終呢類設C應會有standard和監管

MrBeast 發表於 15-11-9 12:55
其實你地唔提我真唔會察覺,但若真好喜歡間學校,我未必會介意,始終呢類設C應會有standard和監管 ...
subject to standard and good monitoring... no PM 2.5 still in HK

MrBeast  True, same w lead in water  發表於 15-11-9 13:05

簽名被屏蔽

個到唔只有火葬場, 成個山頭都係墳墓. 可能好

諗清楚先好

HK-MAN 發表於 15-11-9 12:54
唔通有先人保佑,所以能成為b1學校??

講真九龍塘的幼稚園都是在一堆佛廟、骨灰場、時鐘酒店隔離,一樣間間都幾千人報名。

個人親身經驗:午膳時間交表,上到校務樓層,真係咁啱聞到一陣陣嘅燒衣味,之前簡介會喺夜晚,所以完全唔為意,但原來平日上到校務處嘅山頭位就會有味。

sbux 發表於 15-11-9 16:58
個人親身經驗:午膳時間交表,上到校務樓層,真係咁啱聞到一陣陣嘅燒衣味,之前簡介會喺夜晚,所以完全唔為 ...
咁請問妳有無選擇呢間學校?
‹ 上一主題|下一主題