用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問崇真全港排名如何?
樓主: blackcarol
go

請問崇真全港排名如何? [複製鏈接]

深 水保校網好???? 攪錯了九龍城???

blackcarol 發表於 15-11-9 11:32
多謝 會考慮 其實學費都係3xxx-5xxx小學,ms都要3xxx幾哦
崇真除了毎年學費 $46,530, 毎年仲要收英文或普通話 補習費$15,680

kayomama 發表於 15-11-9 14:27
校長話深水埗區是繼中西區以外全港第二好校網!O晒咀!

...

如果只計女仔升中, 有機會....

little_yolky  我都覺得無可能囉  發表於 15-11-13 15:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Doray 發表於 15-11-13 14:27
其實間間中學都係咁上下教法,最別咪風趣啲同惡死啲的分別,group 埋堆band one 生一齊,有競爭自然有進步 ...
邊個話間間中學老師都係咁呢? 想當年, 我中文老師見我對中文有興趣, 無啦啦落堂質咗一大疊notes俾我, 嚇得我要死, 以為要我背晒佢。

另一個成績平平既同學, 因為對畫國畫有興趣, 但課堂無教, 咁視藝(當年叫美術)老師就額外放學時間教佢。

仲有好多不能盡錄。

Doray  I mean the teaching approach....  發表於 15-11-13 16:34

引用:Quote:Doray+發表於+15-11-13+14:27+其實間

原帖由 little_yolky 於 15-11-13 發表
邊個話間間中學老師都係咁呢? 想當年, 我中文老師見我對中文有興趣, 無啦啦落堂質咗一大疊notes俾我, 嚇得 ...
這些真是值得尊重的好老師!

Doray  I mean the teaching approach....  發表於 1 小時前

仍然唔讚成。又舉例子。

歷史老師因為怕小朋友讀歷史悶, 所以手舞足蹈, 一人分飾幾角, 堂堂將歷史故事「上演」出來, 大家上中史堂最開心, 永遠都係哈哈大笑。到上歷史堂, 因為係中中, 所以西史都係中文, 你知D老外個中譯名幾難記啦, 老師幫大家歷史名人個個改花名, 馬上就記得了, 大家只需要記大事年份。

所以, 我認真唔明白點解大家會話讀歷史好沉悶的。

當然, 傳統教法的老師都有的, 但因為初中時上堂已經好開心, 大家唔討厭科目, 遇到乜類型老師都識自己執生了。

回覆:virgokaren 的帖子

加加埋埋雜費書薄都要7W一年

AgapePa 發表於 15-11-13 15:02
崇真除了毎年學費 $46,530, 毎年仲要收英文或普通話 補習費$15,680
不是補習費、是課後額外的中/英文課程、自由參加與否、用活動教學模式、小班。

引用:學之園也要交12期啦 +

原帖由 peggyhklam 於 15-11-12 發表
學之園也要交12期啦
但學之園極少雜費,出外參觀都不需要俾車費,半年才1700書簿費

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-11-12+發表

原帖由 beyondcontrol 於 15-11-21 發表
但學之園極少雜費,出外參觀都不需要俾車費,半年才1700書簿費
LH書簿費包埋自製課外書攞返屋企,所以好抵

‹ 上一主題|下一主題