用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
樓主: msyoyolam
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hatesonut+於+15-11-11+發表

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-11-11 發表
我也是對呢間學校無乜感覺,係身邊有朋友孩子讀,向我推,我才多留意。見網上有家長說升小成績好,我之後打 ...
入街坊小學多過名小?我真係第一次聽,身邊人都考得唔錯,不過大校無可能人人考得好!

可以講多d你朋友資料嗎?又例如那些屬街坊小學?

LePetitBal 發表於 15-11-11 19:16
有兩次面試機會的應只有waiting, 否則對我們面試一次的就不公平了!

唔通由幼稚園開始已助長「靠惡文化」 ...
絕對同意,而且應該係第二批waiting,如果唔係對其他只見一次的小朋友係極之不公平,咁唔通到時見一次嗰班又要上嚟哭訴。其實家長們應該要尊重interview精神,因為自己表現唔到就。。。。。咁將來小朋友長大見工表現唔到,係咪又要哭鬧多次面見???????
以上只是有感而發之個人睇法,不喜勿插。

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

我有去St Cat interview, 當日見D老師好友善,眼見自己及其他小朋友也一切過程順利,反而改善左我初時對這間學校"扮晒嘢"的感覺。

我本人其實認為St Cat 是一間多人傾慕的幼稚園,應該有它的優勝之處如活動教學同埋好似話D學生好靈活。但是其實為什麼有甘多人想入呢?畢業生去向又冇乜資料,又冇information day 比家長了解。我只是人報我報的心態所以先去報其實了解不多。

引用:Quote:原帖由+creambun+於+15-11-11+發表口

原帖由 nic_bb 於 15-11-11 發表
100%agree, 最可惜只係那些誤以為學校很差而放棄報名或放棄offer嘅新手家長們

...
其實我唔覺得咁樣係可惜,人云亦云聽完信咗冇去分析既唔讀亦冇損失,因為好學校多的是,搵間真正適合既好過!
如果少咗人報仲好,反而令到真正想入既人少咗競爭對手,增加入學機會,而呢班多數係身邊有用家亦認同學校教學理念,學校亦可能因此少收麻煩家長,係好事!
今年我身邊最少有5個朋友有去in K1, 冇人有negative comments, 反而有人話好鐘意,覺得感覺好好;有兩個比較內向唔多出聲既都冇話老師「不耐煩,唔引導」!根本好多都話掛住填問卷,冇太留意小朋友!
我都唔明專心填住問卷其實點留意到有咁多「黑面」老師,佩服!

LePetitBal 發表於 15-11-11 19:06
你不見佢哋已收哂聲咩
佢地已經達到目的,但我相信沒有一間學校會喜歡攪事麻煩嘅家長。

引用:講到間學校咁,但有得in過咪又係仆到去

原帖由 LePetitBal 於 15-11-11 發表
講到間學校咁,但有得in過咪又係仆到去😪
都話身體最誠實啦!

SC 有不少好的地方, 但不是神仙學校

今年都有同個仔去K1 interview, 每次 interview 之後, 只想將結果放下, 同佢講一句: 你真叻, 又完成另一個 interview!
大人搵工 interview 都辛苦, 更何況兩歲幾人仔, 只希望佢可以樂觀面對往後的種種 Challenge

利申: 一個凡事緊張但正學習放鬆的 SC PN 家長

回覆:99dogdog 的帖子

其實你地企響門口見副佢地仆倒去再in 過????????????

你地真係最誠實👍

引用:其實你地企響門口見副佢地仆倒去再in+過???

原帖由 hatesonut 於 15-11-11 發表
其實你地企響門口見副佢地仆倒去再in 過????????????

你地真係最誠實👍
算啦,正如你所講,佢地只會覺得自己果間最好,高高在上,自己個囝囡全港最top,人人都羨慕佢地。就好似覺得自己老公/老婆最好,人人都係想做小三咁囉!

引用:Quote:原帖由+hatesonut+於+15-11-11+發表

原帖由 ky201105 於 15-11-11 發表
算啦,正如你所講,佢地只會覺得自己果間最好,高高在上,自己個囝囡全港最top,人人都羨慕佢地。就好似覺 ...
人地見到老師黑面就好出奇,自己唔識人地又話人地仆倒去in就好合理。

O...K......

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

簽名被屏蔽

引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

原帖由 msyoyolam 於 15-11-08 發表
申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
我小朋友所遇到的st cat老師及職工都是很有經驗加有愛心及caring 的。每日都很有笑容,唔見有黑面。interview 安排,我相信真是有d煩厭,每年都要招呼一大班只上過2個月PN的小小朋友再加一大班戰鬥中的家長,成個氣氛/氣場真是一個高壓迫力。衰d講嘈過街市買餸、煩過雙非拖喼撞到你。老師都好難做好呢場show.  至於你話其他學校無咁串、會引導interview的人朋友答問題。根本就不是Apple to Apple, 無得比較。如覺得經驗唔好,咁可能真是無緣去進入呢間學校再去感受呢間學校的優良。

引用:去得in係原本有興趣想讀,但如果過程中覺得

原帖由 hatesonut 於 15-11-11 發表
去得in係原本有興趣想讀,但如果過程中覺得唔適合然後有offer唔讀有咩咁出奇?in得就一定讀?

其實咩叫更 ...

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已跟標題不符, 現將主題關上. 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題