用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
樓主: msyoyolam
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

cclemon2009 發表於 15-11-11 09:16
有部分家長評論事件時,用過火的字眼去批評老師和學校,什麼垃圾,癡線…………,好像 "長毛 "批評政府咁, ...
聽不入耳的,何必為這些事煩惱,正所謂話不投機半句多,通常我只會在嚴重失實和誤導才會出聲。

manimumi 發表於 15-11-11 08:21
好似佢地叫人簽Give up事件已上了太陽及明報
明報見到

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

網上假資訊假comment 太多,抹黑的comment 永遠講是聽朋友或朋友的朋友講,用家聽完當然清楚係大話,但新手父母誤信這些留言,放棄報名就可惜。有時見到有會員極力唱衰某校, 又極力唱好某校,可以不妨看看他們的舊post, 自會有一番領會。看得多就會識分辨留言的可信程度!

大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正上堂時係點,只有你地高高在上的st cat家長會知。你地咁就話人地抹黑你地,又話網絡誤傳,好似st cat校長已回應係有give up事件,又話有程序誤會,並唔係喱班家長亂作。

我阿女都有IN SC。

講真,一日對數百對家長小朋友,全程流水作業仲要保持高度注意力發掘學生特點做記錄,又要應酬家長的詢問、請求,幾好笑容都會肌肉抽筋、幾好態度都會疲勞,再者面試又唔一定收,難聽D講又唔係同家長有親,大造文章對成件事無好處,放過人放過自己啦。

jlbb1  基本禮貌都必須要吧  發表於 15-11-11 10:57

禮貌這東西
律己以嚴,待人以寬

jlbb1  如果有勁黑面既人係你面前,希望你都能咁寬  發表於 15-11-11 11:16

St Cat 的確係我in 咁多間感覺最差的。

好多人都好偏激

引用:Quote:cclemon2009+發表於+15-11-11+09:16+

原帖由 MrBeast 於 15-11-11 發表
聽不入耳的,何必為這些事煩惱,正所謂話不投機半句多,通常我只會在嚴重失實和誤導才會出聲。 ...
十分同意你的看法。

引用:大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview

原帖由 ky201105 於 15-11-11 發表
大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正 ...
就當有錯,不應該話人地垃圾,話學生無家教,哩d用詞係好嚴重。其實每間學校都有好同唔好,無論咩類型嘅學校都有好同壞學生,最重要自己小朋友讀得好,讀得開心。一窩峰去踩人地學校,家長同小朋友,係正確做法?事件可以好好評論,但用詞亦都好重要。

引用:大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview

原帖由 ky201105 於 15-11-11 發表
大家都公道啲,喱度個個都係講緊interview時老師的態度問題,果班家長未係st cat家長,佢地點會知佢地真正 ...
公道!

而且在讀家長出聲,都係保護自己小朋友。

其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係咪真的唔会take offer呢????????

引用:其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐

原帖由 Happymama330 於 15-11-11 發表
其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係 ...
口𥚃說不,身體卻很誠實!

Happymama330 發表於 15-11-11 11:45
其實我反而想知那些曾大膽敢言地對該學校踐踏過,有很多不滿和不良感覺的家長們,如收到該校offer的話,係 ...

呢樣我都想知

引用:Quote:Happymama330+發表於+15-11-11+11:45

原帖由 maggie_fan 於 15-11-11 發表
呢樣我都想知
反而想知係大家見到好多老師都黑臉,定其實個個都係見到同一個或兩個黑臉老師?

我覺得係累到冇表情,不是黑面。見我女的兩位老師都好nice

creambun 發表於 15-11-11 12:12
反而想知係大家見到好多老師都黑臉,定其實個個都係見到同一個或兩個黑臉老師?

...

我見就有5個

其實interview事件既過程同事實係得當時人先知, 我相信係有要簽"give up"既存在既, 但係咪真係咁既時候用呢? 冷靜思考一下, 老師要求家長去簽下give up都用多左時間, 小朋友都完全唔作答了, 何須還多用時間去叫家長這樣做呢? 到底當中發生過咩事, 事實係咪就如單方說出既咁, 真係得當時人至知!
我自己都帶過小朋友去不同既學校面試, 名幼或學卷都有, 過程中輕鬆有, 嚴格都有, 我唔清楚大家指既黑面係點, 但我個人又覺得, interview 係評核緊, 評核時嚴肅一點並無不可, 咁其實嚴肅及黑面又好似只差一線, 其實好多野都係觀點與角度啫^^
每一間學校都會有佢既文化同方式, interview 過程為學校簡小朋友外, 都係小朋友簡緊學校, 家長於過程感覺點都好, 如果小朋友得到offer, 希望唔好因為自己當時感覺唔好而抺殺了小朋友自己爭取回來既成果, 希望每個小朋友都能夠入讀到合適自己既學校, 愉快學習
‹ 上一主題|下一主題