用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
樓主: msyoyolam
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+purin18+於+15-11-8+20:13+編

原帖由 purin18 於 15-11-08 發表

嗱!我都話凡事都係雙對的。其實大家都不用介懷,當有人見到 ...
你最後兩句。。。似乎你對自己可升為「真正用家」感到相當自豪,亦令大家對sc的觀感再立體一點。

回覆:msyoyolam 的帖子

我有去in, 係第一日早上嘅,group in 都見到個黑面神,但其他多數都好nice嘅。 個黑面神好怪架,我哋坐係課室出面等入去玩lego, 咁有個天真無邪嘅小女孩見到有人出嚟就話到我哋玩啦,入面老師聽到,抬頭話,係呀,就嚟到你哋玩啦!用字係咪好nice呢,但佢個樣好黑面架,一啲笑容都冇,好似俾人鬧完全家咁架。 我望完都唔敢再望佢,即刻移開視綫。

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

由幫小朋友揀PN開始,見EK好多家長問邊間幼稚園有愛心。其實真心不明白何謂愛心幼稚園?校長,老師,校工都係打工,每校不論大小都會有充滿教學熱情同抱著打份工嘅黑面老師。校長,老師都係會轉工嘅,所以遇到好老師有時真係比入唔入到名校更重要。

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+15-11-08+發表利

原帖由 lovebb2 於 15-11-08 發表
見你囝今年考小學咁勁,早知當年揀sc, 不去km.  好羨慕,嘻嘻
太過獎喇 只係以8月b黎講佢又唔主動既小朋友 算係可以接受啦 學校真係幫左佢好多 所以見到有人話老師唔好 我都要為佢地辨護小小啫 我並唔係die heart fans haha😝

回覆:fafaicw 的帖子

我覺得考學校都好講緣分,感覺。自己試下好過只聽別人的評語決定 :) 學校一定有寬鬆的老師、嚴格的老師來應對不同的學生,也免不了有好有壞。申利:我是用家

回覆:manimumi 的帖子

Agree with you! 的確好奇怪!

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:33+編

原帖由 manimumi 於 15-11-08 發表
Agree with you! 的確好奇怪。

回覆:ozoz 的帖子

我明你意思,因我兒子都經過差不多的情況。老師語氣態度友善但不是笑嘻嘻的,她們多堅定說出她們見到的問題然後教家長可於家裡做什麼配合,講求家校合作,亦對家長小孩有一定要求。我觀察是,不是每個家長都適應/buy學校的style,有些家長會覺得辛苦。的確要看適不適合自己的需要。(但就事件老師行政上出了這亂子實在會令家長難受⋯⋯)

回覆 curryrice 的帖子

你誤會了,我不是真正用家!
我都有去interview,不過我遇到的老師良好,我只是替那位家長難過姐.....
其實d家長既負評都係講緊interview時候既感受!冇做過「真正用家」,當然冇「真正用家」既體驗啦!難怪佢地會作出一d評論架喎,所以「真正用家」不須介懷。

回覆:creambun 的帖子

Agree. 我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心,我更在意老師是否細心,能夠觀察到學生嘅性格優點及不足,同佢嘅教小朋友方法,嚴肅,未必係一定係惡,惡亦未必係冇愛心,只不過現今家長普遍溺愛子女就同時都要求學校都係要一樣咁呵護自己仔女啫。講到尾,到幼稚園面試,唔止係學校揀小朋友,亦係小朋友揀學校,如果感覺唔良好咪算囉,不用太介懷

貝珠  can't agree more  發表於 15-11-11 01:13

引用:Agree.+我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻

原帖由 AJH 於 15-11-09 發表
Agree. 我不認為Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心,我更在意老師是否細心,能夠觀察到學生嘅性 ...

明白有D人認為 “Sap熟狗頭對住學生同家長嘻皮笑臉就等於有愛心“,但St Cat 從來都不是sell這種“愛心“。所接觸過的老師都是關愛學生的。

St Cat的強項在於訓練小朋支自理、獨立能力,但卻又不失偷快學習。希望有D家長唔好問口埋口就話人垃圾,尊重人尊重自已……

用家媽媽想表達的是 st cat老師對已經入讀該校的學生很有愛心

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒教育工作者的基本要求。

倘若你覺得愛心只需給予讀緊st cat的學生,go ahead 。該校適合你。

heidilampy  agree no more!  發表於 15-11-11 12:29
purin18    發表於 15-11-9 11:26
jlbb1    發表於 15-11-9 11:15

引用:用家媽媽想表達的是+st+cat老師對已經入讀

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-09 發表
用家媽媽想表達的是 st cat老師對已經入讀該校的學生很有愛心

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒 ...
That's exactly what I feel!

回覆 Jumboshrimp 的帖子

你講得太好啦!呢個就係重點!間學校有多好,都不及第一印象有多差(即interview時)!
往往第一個印象都係好重要!雙對地,家長及小朋友的表現都只在一個短短的interview 裏被評選!

我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房做乜都無家長知

引用:我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房

原帖由 天悅 於 15-11-09 發表
我覺得培正真係好醒,關埋房門快快in,係房做乜都無家長知
你對,都係培正有遠見。

引用:用家媽媽想表達的是+st+cat老師對已經入讀

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-09 發表

其他家長想表達老師對未入讀的學生有違幼兒 ...
that's the point

我又覺得過程都還可以,好順利晤洗等好耐,一路行入去,職員都好友善,係第一部份老師有點兒無表情,不過人知常情呀,2~3日面試幾千個人。

回覆 天悅 的帖子

係!民生都醒吖,2/3機會係net interview,就算小朋友唔答,唔笑,唔講....咁就完了3分鐘interview,作為家長都冇聲出! 哈哈!
‹ 上一主題|下一主題