用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
樓主: msyoyolam
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

嗱!我都話凡事都係雙對的。其實大家都不用介懷,當有人見到其他人對於自己心儀既學校作出負面評論既時候,總會不甘自己學校比人說三道四.....哈哈...之後就會有很多大評反既post出來了!哈哈!

只可惜....不是每位家長都有幸做「真正用家」姐.....

mebb622 發表於 15-11-8 19:16
樓主說自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring⋯⋯😳😳😳

...
係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車入到學校大門就要自己搵課室,就算係K1嘅小朋友都需要自己行入課室,唔會有特別老師帶你入去嘅,入到課室放低書包之後又要自己去廁所,亦都唔會有老師帶你去,我同我朋友講返,佢地就話點解老師唔會細心照顧d學生,但我覺得冇問題,學校咁樣做,可以訓練出小朋友好獨立、好識自己照顧自己,而事實上個個小朋友都可以自己搵到課室!再多一個例子,我個小朋友k1嘅時候,次次茶點都食唔晒,同老師喺電話上跟進番小朋友返學適應嘅情況,我有提及茶點嘅事,問老師點解佢次次都食唔晒啲茶點,老師只係好淡然咁話,佢哋唔會理小朋友有冇食晒茶點,總之一到時間就要收拾,久而久之小朋友知道夠鐘就要收拾,佢哋自自然然會食快啲!呢啲係咪就係你地所謂嘅無愛心、唔caring嘅老師? 的確佢地真係唔會好呵護小朋友,但另一個角度來看,佢地係用另一d手法去教小朋友!大前提係小朋友返學開心同喜歡老師既!

引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

原帖由 msyoyolam 於 15-11-08 發表
申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
今年st cat考小—,好似好多女仔有女拔second in, 令好多人羨慕

回覆:msyoyolam 的帖子

你以上教導學生既情況其實好多幼稚園都係咁喎,自己入課室,茶點食唔晒要收起。以我所知好多都係咁,我亦覺得咁并非唔caring.

反而樓主你自己話覺得St cat老師無愛心,咁你係咩原因覺得咁呢?

回覆 msyoyolam 的帖子

點解樓主又义開話題.......去到咁遠呢?你既見解係"入讀後感", 大家討論緊係 "interview時既感受同埋老師處理既手法"喎! 即係第一印象喎⋯⋯希望我冇搞錯喇.....

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

利申:亞仔sc已k3
回想起幾年前interview 當時都有人話interview impression 好 有人話唔好架啦 當年interview又係11月 n班開左2個月 個仔仲係好驚分離 group in時因為唔想我同佢分開咁遠 老師都有讓步叫我stay係佢隔離 去到一個人in 佢又想喊拖實我 老師話no worries, mommy is here with you...咁我個仔就放心去in!k1到而家k3 班主任都係好好 好錫小朋友 每間學校sell既野都唔同 自己揀最岩果間就得啦

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

其實有愛心用訓練小朋友獨立能力係無衝突的,有愛心既老師都有能力訓練小朋友獨立,唔一定會事事呵護,疑問反而係無愛心既老師如何身教小朋友去愛同關心身邊人和同學?當然用家會比較清楚學校真正既情況可多多分享比外大知。

引用:Quote:mebb622+發表於+15-11-8+19:16+樓主

原帖由 msyoyolam 於 15-11-08 發表
係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車 ...
好鐘意呢種教法,希望我嘅小朋友能夠成為你小朋友嘅學弟 多謝你嘅分享!小孩嘅自主獨立唔係一日半天就可以促成,學校家庭雙方嘅協力合作好重要,初為家長好多時未識點教小朋友,有老師的提點教導對大人小朋友都有很大幫助。你肯用咁多時間打篇文章指出學校有幾好,我深信你係真心喜歡這所學校!每個品牌都有人喜歡不喜歡,不用太介意一D唔係用家嘅負評。

msyoyolam 發表於 15-11-8 21:03
係,但我唔特別buy好有愛心,好呵護學生既學校....講個例子你聽,例如st Cat嘅小朋友返學嘅時候,一落左校車 ...

為何有方法訓練一定要伴隨沒愛心呢?為何不能同時有方法及有愛心呢?真令人費解?!連自己父母都覺得只要達到目的但不需理會過程也反映了今日父母對子女的愛已變質。小朋友只是
2-3歲不是15-16歲幼兒教育應該包含愛心。也奇怪會有家長唔buy好有愛心的學校。那跟入訓練營沒有分別。

不過言歸正轉, give up letter 真的令外人對  貴校不敢恭維。

babymamaloveyou  Agree! 好的老師是愛心+專業並存!  發表於 15-11-9 00:58

引用:利申:亞仔sc已k3 回想起幾年前interview+

原帖由 breadbb 於 15-11-08 發表
利申:亞仔sc已k3
回想起幾年前interview 當時都有人話interview impression 好 有人話唔好架啦 當年interv ...
見你囝今年考小學咁勁,早知當年揀sc, 不去km.  好羨慕,嘻嘻

回覆:msyoyolam 的帖子

其實唔駛咁介意,佢地有佢地講囉,只係呻吓心裡不滿意,正常 (我冇報這間)

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:23+編

原帖由 manimumi 於 15-11-08 發表
十分同意。最可怕是家長覺得無愛心有成績就夠。

回覆 hatesonut 的帖子

其實係有人鍾意睇唔好既野,我都講過k1班主任係暑假參加家長自發搞既聚會,仲自發帶活動,係playroom 爬高爬低同小朋友玩,無薪ot. K3小兒生日會,班主任都有到,仲帶埋屋企人,仲買埋生日禮物俾小朋友。同樣暑假活動,係家長自發搞,副班主任都帶埋屋企人一齊黎出席。我覺得呢d就係caring同有愛心既表現,不過我唔見有人回應。

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:23+編

係喔,我就好在意老師是否caring,可見唔躺家長對學校要求唔同,都好,選自己鍾意果間,大家唔使爭一間。

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-8+22:33+編

因為怪獸家長只要名氣,講完

回覆 msyoyolam 的帖子

其實每間學校都一定有人彈,自己覺得好,推介到自己朋友就ok,我相信隔離個case係真,我覺得間學校可能呢到處理得唔好,不過人冇完美(其實如果你有做過interview就知安排幾千人既interview真係唔容易),我連cckg,dgs,dbs都有聽人彈過(同一個人),但佢竟然讚sc 不過另一點從來我亦唔贊同學生或家長是學校及老師的"客"

引用:Quote:原帖由+manimumi+於+15-11-08+發表本

原帖由 deco99 於 15-11-08 發表
係喔,我就好在意老師是否caring,可見唔躺家長對學校要求唔同,都好,選自己鍾意果間,大家唔使爭一間。

...
利申: sc用家。其他班唔清楚,我仔班3位老師加助教對小朋友都好有愛心,對家長冇架子,我仔同佢d同學仔都好鍾意老師同返學,開心又學到嘢。其實我覺得關愛同學術成效係可以並存嘅,我係N無人士,仔入讀sc除為升小外,最重要係老師要愛錫我嘅小朋友,開咗學3個月作為平民家長我好滿意,我仔每日返屋企都好樂意開心share喺學校嘅事,一定會提鍾意班主任,又會唱中、英、普歌仔,同普通返幼稚園嘅小朋友冇分別,其實sc都只不過係間幼稚園,老師同出面嘅幼稚園一樣專業,可能只係方式唔同,但呢d只係真正用家先知道。

大家對有冇愛心既定義唔同,可能我表達得唔好,st cat 並唔係我心目中好關顧學生的學校,但當然不是完全冇愛心啦......我亦唔認同成績重要過一切。只能說,你揀學校,學校也㨂學生,是個matching game, 我只是心痛一間好學校比人踩到一文不值啫
‹ 上一主題|下一主題