用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅
go

隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅 [複製鏈接]

申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而係要訓練小朋友思考同表達。講真,從來st cat 都唔係sell有愛心,我自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring。但我覺得佢地係十分專業嘅,好識得點樣教小朋友,上堂生動活潑又學到野,我小朋友返學返得都好開心! 如果只用interview短短十幾分鐘嘅時間,就去批評一間學校我覺得係太武斷喇
   4    0    0    0

引用:申報,我係st+cat家長,十分滿意呢間學校,

原帖由 msyoyolam 於 15-11-08 發表
申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
都好難怪,如果interview感覺不好,即使收我也不會考慮。利申:我沒有報

同埋,以我所知,學校只會叫d唔肯入去interview、或者喺interview之前已經狂喊扭計既學生家長簽give up , 因為佢哋唔想你嘅小朋友影響到其他小朋友嘅情緒!
我小朋友Interview 嗰年都有咁嘅情況,同組有個小朋友狂喊尖叫,老師已經叫佢喺門口出邊冷靜下先,比佢等下一組先in,點知個小朋友都仲係喊同扭計,結果老師就叫佢簽give up。因為個家長想繼續等待,等到小朋友冷靜先,但咁樣其實對其他小朋友唔公平!

回覆:隔離post,講到st cat好似垃圾咁嘅

讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面試時對學校安排或老師態度有感而發,又未至於講到垃圾咁呀

引用:讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面

原帖由 guguned13 於 15-11-08 發表
讀緊既應該唔會覺得唔好,而考緊既只係將面試時對學校安排或老師態度有感而發,又未至於講到垃圾咁呀

...
利申,我仔今年考k1但冇報

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-11-08 發表
都好難怪,如果interview感覺不好,即使收我也不會考慮。利申:我沒有報

...
agree!

引用:Quote:原帖由+msyoyolam+於+15-11-08+發表

...
同意

申報,我係st cat家長,十分滿意呢間學校,佢地好有自己一套敎小朋友既方法,課程設計好,唔係只強調深,而 ...
算啦,人地講有得人地去講。自己知道佢係好既就ok。永遠都係讀過既家長先知好唔好。我係LH家長,未入讀之前聽到好多comments,但開學後,就知有幾多係假。我個日日返學都好開心,未試過扭唔返學。

年年到interview時候同出offer時候都有大量既bad comments,特別係出名既學校。明眼人一睇就知出post人既目的。

...
同意 對我而言 幼稚園老師應該要caring同有愛心 你教出嚟d學生係好叻咁又點。。

我本來係勁想入sc,個仔係12月大仔,係將會去interview n 班,本來看到bad comments仲喺度諗,呢間學校係唔係見高拜見低踩既學校,仲諗緊去唔去in,但睇完你個post即刻對呢間學校有返信心

回覆 msyoyolam 的帖子

我諗你誤會了隔離個post 喇!個重點係人地"已經"interview 緊而小朋友係"冇妞計冇大哭",只係"冇答問題"既情況下叫家長簽"give up", 將心比已,如發生係你身上會點?我見到個post,心𥚃都難過,老師既處理手法某情度上就係代表緊學校。作為家長只可以透過interview, open day, seminar等接觸同埋感受學校,所以難怪d家長有負面既印象或批評!正如老師只不過用了10-15分鐘來看小朋友既表現來定奪收定唔收小朋友(或者小朋友叻唔叻),咁夠係武斷啦!我覺得凡事都係雙對的。

引用:Quote:原帖由+心急媽媽xxx+於+15-11-08+發

原帖由 fatdogman 於 15-11-08 發表
同意 對我而言 幼稚園老師應該要caring同有愛心 你教出嚟d學生係好叻咁又點。。

...
我2個小朋友,讀過愛心學校又讀過sc,我可以話愛心老師又呵又鍚,結局我小朋友繼續建立唔到信心,好多時靠我去拎出所需要識嘅嘢去同佢溫習。我所遇到嘅sc老師好有方法去引導小朋友,我小朋友後來嘅學習係佢主導,佢要求我幫佢揾乜嘢比佢觀察,儲存乜環保物料比佢做某東西,我主要係加意見同引導下。sc老師並非無愛心,尤其last day of school時好多時見到佢地眼濕濕,甚至喊出㴝,真係萬般不捨,德育守規全部都有。至於interview,據知,1:1嘅老師都係較資深,正常係唔引導小朋友,因為要盡量做到公平,笑容方面,笑又有機會比人話陰陰笑,唔笑又有機會比人話木,純粹老師個人做法啦。我都明白到有d家長今次interview 有唔開心事發生,只好話無緣,收都唔好讀。希望你小朋友會搵到間最合適嘅學校。

樓主說自己係用家,都唔覺得啲老師特別有愛心同caring⋯⋯😳😳😳

引用:回覆+msyoyolam+的帖子 我諗你誤會了隔離

原帖由 purin18 於 15-11-08 發表
回覆 msyoyolam 的帖子

我諗你誤會了隔離個post 喇!個重點係人地"已經"interview 緊而小朋友係"冇妞計冇 ...
其實當時真正情況係點無人知,相信小朋友interview 時封咀或者扭計喊,一定不止一個,但為何學校請呢位家長簽give up而唔係全部唔答嘅小朋友都簽呢?我估計當中有d內情大家唔知呢。

我覺得幼稚園老師有愛心同caring好重要,畢竟小朋友只係幾歲仲好細,返幼稚園唔係只為學好深既課程。將佢地交比無愛心只著重教學既學校我一定唔會,寧願揀唔係名校但會關懷同錫小朋友既學校。

回覆 ozoz 的帖子

你講得啱,可能有內情大家都唔知,最緊要係自己去體驗,去看,去聽,搵一間合適既學校!每個人都會遇到唔同既情況,都係緣份遊戲吧!

我覺得每間學校都可以有自己一套面試規則。「大喊扭計,不獲面試。」但為何明明是學校拒絕面試,若學校理由充份,大可給家長一張拒絕面試通知,為何要調轉當家長自己give up.

申利:沒有報sc.

樓主不用介懷,每年呢個時候都好多呢類post,總有有話KV, SC有黑面神老師,真正用家先會明白真實情況

‹ 上一主題|下一主題