用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師態度可以改變小朋友的成績
go

老師態度可以改變小朋友的成績 [複製鏈接]

1    0    0    0

whitesheep10066 發表於 15-11-8 16:21
上星期派左學校測驗卷成績,本身都預左仔仔應該只係緊緊合格,因為佢一向成績唔好,老師俾的評語都麻麻,所 ...
恭喜你仔遇到良師,繼續努力

回覆:老師態度可以改變小朋友的成績

係架。我自己小學時數學唔好,上到中學,嘩,個數學老師鬼咁靚仔,數學成績突飛猛進

little_yolky  我個數學老師仲靚到無朋友,但係溫柔敦厚型  發表於 15-11-10 13:25
mimi1102  你真幸福~~ 點解我遇唔到靚仔數學老師~~  發表於 15-11-9 11:18

引用:上星期派左學校測驗卷成績,本身都預左仔仔

原帖由 whitesheep10066 於 15-11-08 發表
上星期派左學校測驗卷成績,本身都預左仔仔應該只係緊緊合格,因為佢一向成績唔好,老師俾的評語都麻麻,所 ...
恭喜晒!
其實要找到夾小朋友的老師唔容易

引用:係架。我自己小學時數學唔好,上到中學,嘩

原帖由 babywoman 於 15-11-08 發表
係架。我自己小學時數學唔好,上到中學,嘩,個數學老師鬼咁靚仔,數學成績突飛猛進

...
靚仔靚女老師都有一定的影響力

當然啦,好嘅老師對小朋友幫助真係會好大,我女二年班遇到好老師進步好大,

老師影響好大,遇著個唔識教書, 真係害到小朋友唔鐘意, 抗拒, 甚至憎果科,
我朋友個女自細英文好好, 上到小一知死, 第一次考試得六十幾分, 話個女好唔鐘意中文, 又唔鐘意學校老師, 朋友向我求救, 我介紹左我囡補習老師俾佢補中文, 成績升到小一學期尾的八十幾分, 佢話呀囡好鐘意中文, 話鐘意補習老師教,近排又同我呻, 話佢個女補數研, 老師勁鬧佢女冇用腦, 佢女由討厭中文變左討厭數學, 岩岩果次考試, 佢囡中文九字頭, 數學由小一九字頭, 跌到落6字頭 所以話老師影響力真大

十分同意,最緊要學校老師好,但不容易遇到
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 Jessy 的帖子

係啊! 我大囡成日話上堂老師hea教, 同學嘈到爆都冇人理, 重話個呀sir好癈, 唔識教書, 心諗真係大獲, dse如果靠佢, 真係凶多吉少   

老師識教同唔識教,影響當然大,你睇補習名師教嘅學生就知啦!
我仔小學果班遇倒個老師識教,果科全班都有九字頭成績,証明懂得教嘅老師係用方法令小朋友明白而唔係只識鬧。

好老師可遇不可求, 最好係父母教子女識學, 任何環境都有學既能力, 唔係淨係識做練習, 學其他人話齋no pain no gain, 努力d諗喇父母們
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:好老師可遇不可求,+最好係父母教子女識學,+

原帖由 MASAYA 於 15-11-09 發表
好老師可遇不可求, 最好係父母教子女識學, 任何環境都有學既能力, 唔係淨係識做練習, 學其他人話齋no pain  ...
你有什麼經驗可以分享吓?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-9 11:01
你有什麼經驗可以分享吓?
以前有,而家冇,呢排學識左淨係叫人努力d就可以
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-9 11:03
以前有,而家冇,呢排學識左淨係叫人努力d就可以
努力什麼?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-9 11:06
努力什麼?
努力當下,係咪好虛呢?

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-9+11:06+努力

原帖由 MASAYA 於 15-11-09 發表
努力當下,係咪好虛呢?
係,虛少少!

自己父母, 應該最楚子女學業上同性格上的優點和缺點, 我較著重係想辦法改善缺點.

王家爸爸  我既想法一樣  發表於 15-11-9 17:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好既老師係可以鼓勵到你, 令你重拾信心. 唔係一味話你唔好唔好.好既老師真係難求.

引用:自己父母,+應該最楚子女學業上同性格上的優

原帖由 hkpapa852 於 15-11-09 發表
自己父母, 應該最楚子女學業上同性格上的優點和缺點, 我較著重係想辦法改善缺點. ...
沒有教不好的孩子,只有懶惰的父母。

王家爸爸    發表於 15-11-9 17:40

有時做父母的控制唔到, 學校老師冇得你揀, 每新學年都唔想某d老師教, 但真係編到你去唔好老師教的, 避都避唔到, 想轉根本冇可能
‹ 上一主題|下一主題