用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提? ...
樓主: R.c888
go

其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提?   [複製鏈接]

鄰居個仔剛入中一, 我又八下, 佢話注重學生的需要, 老師是細心的, 佢個仔小學成日欠交功課, 而家開學冇耐成個人變晒積極自理, 家長冇理佢自動做功課仲糸吾糸明天交的功課, 好似讀得好開心咁.  

而另一同學是讀慈雲山山頭校, 以前糸尖子, 數學好好, 而家教數老師兇, 囝囝多次表逹吾鐘意數學.

真糸睇下你要邊樣.

引用:Quote:原帖由+Rainy+於+15-11-18+發表以b1

原帖由 metrochung 於 15-11-18 發表
可立
我覺得文理好些

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-11-18+發表

原帖由 Chunyan 於 16-09-16 發表
我覺得文理好些
各有所好,都好難話邊間好D,我當時乙二填可立,乙三係文理。 可能係因為可立大部分係B1生,文理係大部分係B2生,所以覺得可立好過文理。 其實適合自己小朋友的就叫好學校

joyjoyparent    發表於 16-9-17 23:45

回覆 metrochung 的帖子

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理日後搬去新校舍附近無舊校咁多野食, 可立呢方面好一點., 放學可順手到大成街街市, 斬料加餸.

Lucifer3960 發表於 16-9-17 10:52

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理 ...
冇聯繫的。

Lucifer3960 發表於 16-9-17 10:52

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理 ...

文理要幾年後先搬,我當時諗我仔中四先搬到,如工程不能如期完成的話,可能已經中五中六,所以對我來説新校舍没有吸引力。

我朋友個囡讀可立, 學校比好多機會學生發展.

對比其他個幾間黃大仙BAND 1既同學反應. 可立成績唔輸得好多.

我個朋友囡囡讀得好開心, 人亦讀得好開朗. 佢成績好好, 我都對佢有信心, 大個能夠做醫生.

我經過, 見啲小朋友都幾乖.
剛剛打去問下OPEN DAY, 老師都幾耐心解答
因為我唔係本區小學讀, 只係住附近, 老師都比咗好多INFORMATION 我.
同學校職員講電話, 暫時印象不錯, 遲啲佢有多啲資料, 我都會去睇下.
‹ 上一主題|下一主題