用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提? ...
樓主: R.c888
go

其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提?   [複製鏈接]

Rainy 發表於 15-11-18 16:45
以b1生來計, 文理同可立, 應該邊個排先?
如果呢兩間比較,可立好過文理。

cow  當然  發表於 15-11-18 19:57

回覆 YC04 的帖子

協和及可立都是好學校, 兩者也是全英中及英文考通識.  協和及保一出過DSE狀元, 其他的沒有. 低是否協和整體好些, 我也不知道, 似乎也沒有公佈. 希望有消息人士可以告知.

從來一線名校都是三種類型

1. 非一般學生選讀
2. 非一般家長選讀
3. 考試制度造就

第一類別是比較穩定,因為是學生的光環主導。 第二類別就面對國際學校的搶客, 起伏頗大。 第三類別就會跟隨制度起變化-精英制時崛起、普及制時式微。

二線學校要變名校就視乎有沒有上述條件, 否則都只會是'好學校'

joyjoyparent 發表於 15-11-18 19:28
回覆 YC04 的帖子

協和及可立都是好學校, 兩者也是全英中及英文考通識.  協和及保一出過DSE狀元, 其他的沒 ...
協和有校務報告, 有3322率和入U率, 但可立完全沒有
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:佢呢幾年dse+D學生都考得幾好

原帖由 R.c888 於 15-11-08 發表
佢呢幾年dse D學生都考得幾好
我個親人讀可立,當年考會考7A1C, 可以講是個別事件,現在他已畢業做律師,所以其實讀書可能佔大部份時間都係靠自己,只要間學校是中上已可以。

978212  我認同你嘅觀點  發表於 15-11-19 11:22

Rainy 發表於 15-11-18 16:45
以b1生來計, 文理同可立, 應該邊個排先?
可立要填第一先派到, 文理排後D都有機會. (補習社導師依經驗講的)

ppsfung 發表於 15-11-19 12:53
可立要填第一先派到, 文理排後D都有機會. (補習社導師依經驗講的)

可立要第一先派到? 個位老師講得誇D添吖!

可立係2011-2012年度之後, 再無出過校務報告, 係呢份最後既校務報告(http://www.holap.edu.hk/en/administration/27%20pdf%20for%20download/1112/annual-report-11-12.pdf), P.27同P.30有少許資料.

可立考DSE既學生, 只有~32%升讀local degree, 3322率只有60.1%

睇番同年協和書院成績, 校務報告P.11: http://101.78.175.235/index/index.php/home/school-report-and-plan/annual-school-report?download=19:annual-school-report-2011-2012

協和考DSE既學生, 達3322+3水平既學生有85.6%, 有56.25%學生取得JUPAS degree

兩間學校既水平, 邊間高D, 唔駛拗了!

王家爸爸  老師可能講得對,B2學生真係要乙一先派到可立。  發表於 15-11-20 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

黃大仙區官津英中2013-2014年度畢業生去向統計:

中學名稱

3322率

聯招學位

升讀本地學士學位比例

保良局第一張永慶中學

88.10%

72.60%

保良局何蔭棠中學

78.32%

協和書院

87.20%

57.46%

59.12%

德愛中學

80.12%

46.20%

聖母書院

60.25%

22.22%

請問有冇人知可立又如何呢?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-19+13:08+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-19 發表
可立同協和當然無得比。
老師的意思係黃大仙英中位不足,2間保良局中學又收很多保小學生。所以協和競爭很大。
對於讀二缐小學,又唔係太top的band1生,尤其是男仔,可立是最佳的選擇。所以排第二入唔到唔出奇。

王家爸爸  保良局有近70個非保留位,一啲都唔少。  發表於 15-11-20 09:33

三四十年前可立的確有段時間好勁, 而家就唔知了

王家爸爸    發表於 15-11-20 09:34

ppsfung 發表於 15-11-19 13:28
可立同協和當然無得比。
老師的意思係黃大仙英中位不足,2間保良局中學又收很多保小學生。所以協和競爭很大 ...
何蔭棠好似冇聯繫小學!

引用:+本帖最後由+Band5+於+15-11-10+00:10+編輯

原帖由 Band5 於 15-11-09 發表

以黃大仙唔夠英中學位嚟睇,B2生都幾難抽得入!所以話佢係B1 ...
如果冇記錯的話,在黃大仙的5所英中都是用英文考通識

ppsfung 發表於 15-11-19 12:53
文理係1c-2A,B1生當然放後D都有機會!

回覆 hkpapa852 的帖子

如果各間英中表現無大變化, 可立應該只係同聖母差不多水平. 文理就會再差一點.

可立, 聖母, 文理點解係英中? 正所謂蜀中無大將, 區內學生人數多, 出色學校唔多, 稍好一點都會收多咗B1學生.

日後文理轉過九龍城區, 仲做唔做到英中都好難講

NeoMom 發表於 15-11-19 14:36
三四十年前可立的確有段時間好勁, 而家就唔知了
我讀書年代都仲好勁

hkpapa852 發表於 15-11-19 13:26
黃大仙區官津英中2013-2014年度畢業生去向統計:
請問邊度搵到德愛的DSE 資料? 我在學校網頁找不到呀.

王家爸爸  學校年報  發表於 15-11-20 11:14

所有學校既資料,大多數都會放係校務報告

hkpapa852 發表於 15-11-20 09:34
回覆 hkpapa852 的帖子

如果各間英中表現無大變化, 可立應該只係同聖母差不多水平. 文理就會再差一點.
你用幾時同幾時比較變化先?我讀書個年代,可立同聖母唔係同一個水平架喎,近年就唔知
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-20 11:39
你用幾時同幾時比較變化先?我讀書個年代,可立同聖母唔係同一個水平架喎,近年就唔知 ...
可立係2011-2012年既3322率係60.1%
聖母係2013-2014年既3322率係60.25%

我係假設可立同聖母呢兩間, 係2011-2015年期間, 大家表現都無乜大變, 即年年3322率同升讀local  degree比例都係+/-5%左右. 咁兩間今年估計, 3322率都係55%-65%, 於升讀degree比例, 應該都係20%-30%之間

hkpapa852 發表於 15-11-20 12:10
可立係2011-2012年既3322率係60.1%
聖母係2013-2014年既3322率係60.25%
你搵到五年內可立成績喇,咁呢個成績真係稱唔上B1C
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題