用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提? ...
go

其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提?   [複製鏈接]

佢呢幾年dse D學生都考得幾好
   3    0    0    0

R.c888 發表於 15-11-8 12:00
佢呢幾年dse D學生都考得幾好
請問點勁法呢?完全搵唔到佢既DSE成績同入大學統計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

http://www.holap.edu.hk/en/news/studentsachievements.php呢度可以搵到

R.c888 發表於 15-11-8 12:18
http://www.holap.edu.hk/en/news/studentsachievements.php呢度可以搵到
我見唔到有我問個D資料喎?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇所謂啦,我見朋友個仔今年讀到F3,成積同其他校內活動同比賽都好叻,朋友話佢個仔讀左可立後做事積極左好多同校內老師比好多機會佢,我見倒佢學校都好有心吓,又見這裏冇乜人講,所以好奇問下

little_yolky  個別例子啫。  發表於 15-11-12 09:33

同區咁多學校,唔覺佢有咩明顯嘅特色,冇人講佢一d都唔奇.

R.c888 發表於 15-11-8 12:18

可立係BAND幾? 無荃灣可風出名

王家爸爸  公佈嘅資料唔多,好難估,應該有B1C到B2A之間。  發表於 15-11-8 21:22

YDLFATHER 發表於 15-11-8 17:01
可立係BAND幾? 無荃灣可風出名
BAND 1C 英中.

回覆 R.c888 的帖子

是, 呢間好好, 無乜人提.........是因為唔想咁多人知,  多個香爐多隻X, 無咁多人報. 自己機會大D .

王家爸爸  可能性唔高  發表於 15-11-8 21:24

Lucifer3960 發表於 15-11-8 20:33
回覆 R.c888 的帖子

是, 呢間好好, 無乜人提.........是因為唔想咁多人知,  多個香爐多隻X, 無咁多人報.  ...
主要喺透明度唔高,最多B1C,但最低喺乜,無資料估,加上區内更好的學校不少,所以無乜人願意冒險。

hkpapa852 發表於 15-11-8 12:37
我見唔到有我問個D資料喎?!
透明度太低。

其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰棠,協和,但我又唔覺佢地好好多喎,可立最輸嘅係學校設施唔夠這三間好啫,上面幾位講得冇錯可立唔夠進取和低調,其它方面又唔覺佢差好遠。

明明就冇具體資料,仲係咁讚好,好難唔相信你同呢間學校關係非比尋常啦..

引用:其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰

原帖由 R.c888 於 15-11-08 發表
其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰棠,協和,但我又唔覺佢地好好多喎,可立最輸嘅係學校設施唔夠這 ...
可立真係比人感覺低透明度。又或者咁講,其餘B1學校都在慈雲山,焦點都會放在慈雲山上的學校,所以忽略了可立。雖然我仔表明了不喜歡可立,但今年我都去可立八卦下,睇下了解下

回覆 senkawa 的帖子

可立---是天王學校

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/ ... B%E8%BE%A6%EF%BC%89

王家爸爸  Wikipedia係人都改得,信唔過,QC夠曾經被人改做HeHe校。  發表於 15-11-9 09:16

senkawa 發表於 15-11-8 22:02
明明就冇具體資料,仲係咁讚好,好難唔相信你同呢間學校關係非比尋常啦.. ...
最好未就係出咗劉華囉!

透明度低、無人提……我諗起九龍塘間聖若望英文小学。有家長问呢间好唔好,点解無乜人提~無人提、又唔知畢業学生去哂边,好神秘吖~

回覆 hkpapa852 的帖子

可立總之就係BAND 1C學校, 天王劉華的母校, 就係咁多...樓主淨係比到校網少少資料, 仲要POST埋維基百科(都唔知有咩特別), 實在太有趣了...
九真推銷得黎都有D數據擺出黎比人品評下, 依家咩都冇, 都唔知搵咩黎講?

王家爸爸  從表面資料睇,應該無可能係B1C。  發表於 15-11-9 09:12
hkpapa852  係咪B1C..... 我有保留  發表於 15-11-9 08:54

metrochung 發表於 15-11-8 22:08
可立真係比人感覺低透明度。又或者咁講,其餘B1學校都在慈雲山,焦點都會放在慈雲山上的學校,所以忽略了可 ...
可立係B1C/B2A學校只係根據學校有提供既資料估計,係假設,可能更低。
所以最好去聽下,如果入學講座都無講DSE成績,幾乎可以確定係。。。
‹ 上一主題|下一主題