用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關面試問題- 家長再問多次或幫手翻譯真係會扣分? ...
go

有關面試問題- 家長再問多次或幫手翻譯真係會扣分? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

回覆:有關面試問題- 家長再問多次或幫手翻譯真係會扣分?

如題

想知

我諗每間學校睇法不一
好講求「家校合作」嗰種學校可能加分
但注重「發展潛能」嗰種就可能扣分

但我自己就完全冇插手
由得小朋友自己表現

回覆:鳥嘴123 的帖子

我也想知道。有時bb聽不明白要不要解釋呢

引用:我諗每間學校睇法不一好講求「家校合作」嗰

原帖由 鳥嘴123 於 15-11-08 發表
我諗每間學校睇法不一
好講求「家校合作」嗰種學校可能加分
但注重「發展潛能」嗰種就可能扣分
Agree.
平時點做就點做。

大件事,基本上我次次都有再問bb

edwinsmummy 發表於 15-11-8 11:32
我也想知道。有時bb聽不明白要不要解釋呢
我諗老師係要知道小朋友聽唔聽得明佢嘅說話唔係父母嘅說話
如果吓吓都要你翻譯先明
學校都未必會收
因為家長將來都唔會跟住小朋友一齊上堂
反而顯示出小朋友好倚賴你
冇咗你連指令都唔識聽

明白。我今個月尾in樂基,希望我會忍得住唔問多次😹😹

如果問小朋友叫咩名,小朋友唔應係咪唔會收呢?

回覆:Papa201432 的帖子

幫口就唔應該,至於翻譯你可以在interview前要求用你想用的語言,咁就唔需要翻譯啦。我已經試過幾次都係事前要求,未試過有問題。

呢個問題好難講, 有D學校唔鍾意, 會扣分; 有D學校接受.......我諗, 就算幫, 都係一題起兩題止, 唔好條條問題都幫.

回覆 vpo0615 的帖子

agree

My friend told me cannot translate, i didn't know at first and did it for my gal's first interview, but then got offer.... so depends on the school and the interviewer.... but i think better not translating for them, you can assist them to answer though.... like when interviewer asked where is your eyes, you can ask your kid what you use to read book at night ar... something like that

我都次次有翻譯,不過亦有offer

我都有再比指引小孩佢先做,老師同佢講無反應,但我知佢識,所以再重覆個指引比小孩! 但真係有人話,要睇學校和老師,有些老師好嚴就扣分,有些就簡單重覆指引不會扣! 即係睇你好唔好彩

我覺得睇情况~我仔考時有假蘋果,老師話將蘋果比媽咪食完自己食,我提提佢係假的扮野放落口,因佢真係想咬一口。老師都笑笑口
‹ 上一主題|下一主題