用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

引用:可能對入讀到的小朋友好,對未係其學生或將

原帖由 Alice1203 於 15-11-08 發表
可能對入讀到的小朋友好,對未係其學生或將來都唔會係佢地學生就不尊重,有違做人理念,亦看出不是真心對待 ...
入讀到的小朋友如果成績唔好會唔會叫家長 "give up" 自動退學㗎?

回覆 WingWingBee 的帖子

其實有好多學校會"示意"或"直接"同家長講叫她們搵定其他學校,係bk都見唔少!我更相信名幼會咁做!

WingWingBee 發表於 15-11-8 11:48
入讀到的小朋友如果成績唔好會唔會叫家長 "give up" 自動退學㗎?
好明顯中途若發覺學生成績跟不上定必"俾說話家長聽"而退學,而非"勸籲"咁有礼貌!

引用:無報st+cat,++因為舊年報n班時打過去學校問

原帖由 Brainwave 於 15-11-08 發表
無報st cat,  因為舊年報n班時打過去學校問題,d態度差到極點,好bad feeling之下,無報到。 所以今年k都唔 ...
你講得都啱,看完咁多po,看來他們成功原因可能係只收叻的,唔叻的就建議離開,剩返梗好。成功只在點能夠吸引到咁多家長青睞。客觀點看,學校似乎未有提供所有學生上小一的數據,可能整體來講未必咁好。

引用:Quote:原帖由+Brainwave+於+15-11-08+發表

原帖由 心急媽媽xxx 於 15-11-08 發表
你講得都啱,看完咁多po,看來他們成功原因可能係只收叻的,唔叻的就建議離開,剩返梗好。成功只在點能夠吸 ...
非常認同。所以睇黎入到都要加把勁追上進步。不然就會有被勸退的可能。

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

勸退又未必嘅,不過肯定嘅就係老師會"建議"你帶小朋友出去補,有朋友係家長,經老師建議下中英數都出去補。我真係想知啲老師有乜做,自己教唔到就叫個幾歲人仔去補!雖然現今的確係好多人去補,但出自老師把口就唔得囉!

引用:同意,咁多間九龍塘名幼,in時最有愛心同耐

原帖由 HonamBB 於 15-11-08 發表
同意,咁多間九龍塘名幼,in時最有愛心同耐性都係York啲老師
Yes..

引用:Quote:原帖由+JCMW+於+15-11-08+發表我有去

原帖由 yee123480 於 15-11-08 發表
請問sn是那一間呢?thanks
St Nicholas

引用:不太可信,學校根本沒時間做呢D事 +

原帖由 babeggma 於 15-11-07 發表
不太可信,學校根本沒時間做呢D事
係,邊會自找麻煩做埋d低級錯誤比人質疑,根本無需要咁做。當聽故仔算!

引用:勸退又未必嘅,不過肯定嘅就係老師會"建議"

原帖由 ky201105 於 15-11-08 發表
勸退又未必嘅,不過肯定嘅就係老師會"建議"你帶小朋友出去補,有朋友係家長,經老師建議下中英數都出去補。 ...
exactly.身邊朋友用家都話好多時係家長谷出黎。當然谷到最後都唔得。。就真有可能被勸退啦。

WKFai 發表於 15-11-8 12:53
係,邊會自找麻煩做埋d低級錯誤比人質疑,根本無需要咁做。當聽故仔算!

...

我的兒子並沒有被勸喻,但真的見到黑面老師,既然有數位家長(不只一位)反映有不快經驗,我也不覚得出奇。

引用:Quote:原帖由+babeggma+於+15-11-07+發表不

原帖由 WKFai 於 15-11-08 發表

...
你係老師,你又知無可能?咁你即係話咁多媽媽夾埋吹水

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

其實各位interview的父母,不要太勞氣啦。平心而論,一日見過百學生,總有疲態的一面,面口唔好,都能明白啫。唔好用你地見到老師嗰10至20分鐘嘅時間,就估老師有否愛心,間學校名過於實等用詞。學校成功唔係一朝一夕,係用各位老師、家長、學生各方努力而達成。小朋友咁細,interview都好講運氣、眼緣、心情等,呢間唔得就試第二間啦,總有間啱feel啱磁場嘅。
如果單方面睇,give up form就過份D,但其實我地聽故事的一方,又唔能夠好清楚整個故事。點解間學校咁捉蟲,要當場迫give up,由簡單嘅事複雜化呢?

引用:多謝樓主和各JM既分享! 估唔到st+cat咁差

回覆 frankie_frankie 的帖子

這做法太令人反感!

引用:其實各位interview的父母,不要太勞氣啦。

如家長肯簽give up letter,學校就不需要寄result letter.其實是為了減省行政混亂,人力物力。如Admin工作人員不足,老師都要幫手打信,咁當然想家長即刻簽reject letter好過之後要落手落腳再做一輪功夫。以5000人in,寄少500 或1000封已經慳好多人力物力。郵費以$1.7計,1000個都慳番$17000.

此舉當然沒有考慮過家長感受。

回覆:Spinningaries 的帖子

其實大家都係講事實,冇勞氣,唔表達出黎就冇人知道有咁嚴重的問題(家長方面覺得嚴重),我地都知老師辛苦,但都不能黑面和發洩在小朋友和家長身上,如果我去好多人排隊的餐廳吃飯都冇可能因為忙員工可以駡客人同比D未煮熟的客人食,佢忙佢辛苦咪同校長講叫比返O.t. $攞

‹ 上一主題|下一主題