用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

唔好唔開心,面試係緣份遊戲,忘記佢,冇謂令自己唔開心,搵過間適合自己小孩子㗎啦!Good luck!

上年in pn感覺都麻麻地,未至於差但人又多又等得耐,老師感覺無耐性

In左五間,有名幼,但老師最差係這間,完全冇心愛,黑面冇笑容,考到都一定吾讀

回覆:frankie_frankie 的帖子

傻的嗎?

我直頭同仔講不用失望,不是你問題

一句講哂....依啲垃圾老師加學校, 送個offer比我都唔會讀

同意

回覆:tweetyho 的帖子

咁都得??? 個老師可唔可以解釋下佢點解要咁做呀? 除咗話佢精神有問題之外,我諗唔到其他原因~

DIKE 發表於 15-11-7 18:56
咁都得??? 個老師可唔可以解釋下佢點解要咁做呀? 除咗話佢精神有問題之外,我諗唔到其他原因~

...
咪係...正常唔會唔. 正常嘅家長唔應該同依啲校學癫講得唔好聽就係垃圾學校
講得好聽咪學店囉
成日揾明星仔女作招徠
又唔見佢公佈exactly每年有幾人有名小offer

有同感,St cat 在bk讚的人好多,去年之前一直是心目中的神校,但去年同今年睇到D老師真是好失望,interview 過的學校未有一間的老師是一點愛心都感覺不到的,不過幾千人去in, 我唔讀大把人爭住讀

回覆:frankie_frankie 的帖子

我們也預到相同經歷,老師叫我寫give up, 但我冇寫,因為我們有盡力,點解要我寫give up.

回覆:skf7744 的帖子

引用:Quote:DIKE+發表於+15-11-7+18:56+咁都得?

原帖由 tweetyho 於 15-11-07 發表
咪係...正常唔會唔. 正常嘅家長唔應該同依啲校學癫講得唔好聽就係垃圾學校
講得好聽咪學店囉
成日揾明星仔 ...
我覺得根本就係贏人頭,如果看返比例,可能入普通一般小學比例比村校仲多呢

引用:In左五間,有名幼,但老師最差係這間,完全冇

簽名被屏蔽

引用:我們也預到相同經歷,老師叫我寫give+up,+

原帖由 skf7744 於 15-11-07 發表
我們也預到相同經歷,老師叫我寫give up, 但我冇寫,因為我們有盡力,點解要我寫give up.

...
學校咁做等如抹殺小朋友和家長的付出及努力,就算認為小朋友表現未如他們要求也不應如此輕蔑人。小朋友有參與和努力過,而家係佢地唔俾機會人,但還要求別人自己去放棄,學校邏輯何在?

樓主唔使唔開心,兩年前我女in St Cat,都係被老師要求簽give up! 當年是C6陪in,佢話阿女某一part做錯左,個外藉老師話no,阿女大喊,攪左陣都係喊,個老師就叫我老公簽give up。事隔兩年,我老公講起呢間幼稚園都一肚火,唔單止嬲簽give up,係interview 時的task好難之餘,小朋友做啱老師唔會表示讚賞,唔好講話唔識做既老師唔會提示了。當然我明白interview 時要老師提才識做、甚至提左都唔識做,係唔會有offer,亦明白老師要in好多人,係好辛苦。但如果老師係真心喜歡小朋友(唔係平時教學喜歡自己的學生,而係in General 喜歡小朋友),便會在interview時對小朋友多一點愛心,就算這些小朋友將來未必是自己學生。我也in過其他幾千人報的幼稚園,女兒最後是收reject的,但interview時是愉快的,女兒唔識老師會教佢,或者再給機會佢試。我很感激這些學校,因為雖然我女不符它們的要求,但起碼老師們讓女兒有正面經驗。那時in完St Cat,我覺得入唔到唔可惜,但真係驚女兒怕左學校、怕左老師!

我覺得呢間幼稚園因為太受歡迎太多人報,唔憂沒學生,大把人全部識晒都收唔晒,唔識既真係可即時out。不過要求人自己簽give up呢樣野真係唔太好。我那時因唔太清楚C6同個老師係簽左咩,到出offer時仲打去問收唔到信,我同個主任講話諗住reject信都會有,點知主任話你簽左give up就冇的了,我那時想,即係之前的表現如何好,只要一part唔得就之前的努力一筆勾銷。小朋友可能永遠唔知呢個經歷,不過對父母卻係好唔開心,亦唔符合我做人的信念。

對於那數百個獲SC offer的小朋友,這確是好學校,我有朋友的孩子讀此校,我知SC有多好。但對於那數千個沒被選上的小孩,也不用失望,因好學校不只這間。樓主,這不快經驗讓你看到這校的不足之處,而這不足的地方,可能就是你們認為一所幼稚園最重要之處。

引用:樓主唔使唔開心,兩年前我女in+St+Cat,都

原帖由 WinnieCatCat 於 15-11-07 發表
樓主唔使唔開心,兩年前我女in St Cat,都係被老師要求簽give up! 當年是C6陪in,佢話阿女某一part做錯左, ...

引用:樓主唔使唔開心,兩年前我女in+St+Cat,都

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+15-11-07+發

‹ 上一主題|下一主題