用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-10+發表其實踩

原帖由 Jumboshrimp 於 15-11-10 發表
你去公海看看。個樣群情更兇湧。
yes

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-11-10+發

原帖由 天悅 於 15-11-10 發表
其實踩st cat的人,來來去去都是某幾位啫,我見佢地有讚york的
係呀,我有讚york,加果你得閒,再睇多啲,我都有讚CCKG同樂基架!先入為主的人只會睇到自己想睇嘅嘢。

引用:Quote:原帖由+天悅+於+15-11-10+發表其實踩

原帖由 ky201105 於 15-11-10 發表
係呀,我有讚york,加果你得閒,再睇多啲,我都有讚CCKG同樂基架!先入為主的人只會睇到自己想睇嘅嘢。

...
再者喱度好多都係今年interview的受害者。

我並不是St.Cat的家長,只不過我都係教育界工作,明白到每一間學校,都會有人不滿意。其實我面試時只顧著寫問卷,無望過小兒in成點,係聽聲啫,所以我覺得其他家長好勁,可以見到老師黑面、無耐性。其實學校俾問卷家長填,就係唔想家長參與面試過程。我曾經話過,st. cat的面試是選叻的、反應快的,老師問完問題,係可以有好多小朋友立刻答到的,如果小朋友未能答到,只係代表st. cat唔適合啫。而今次是面試,不是上playgroup呀!大家可以話st. cat只選叻的學生,並非一間有教無類的學校,但我唔覺老師問得快就等同沒有耐性,只是他們的考核形式如此。我亦曾經係公海見到有一位家長談及另一間幼稚園,老師迫小朋友作答,其實即係問得快唔得,引導小朋友又唔得,我真係戥幼稚園老師好慘。

回覆:天悅 的帖子

可靠消息,有簽give up 既家長,收到St Cat 電話,安排再in過!

引用:可靠消息,有簽give+up+既家長,收到St+Cat

原帖由 巴斯媽媽 於 15-11-10 發表
可靠消息,有簽give up 既家長,收到St Cat 電話,安排再in過!
講真,如果學校道個歉話程序出錯,之後出reject letter咪得囉。又in多次,都係門面功夫,都要得人give up即係唔收啦!

mrsmacaroon    發表於 15-11-10 10:34

校方的回應指沒有GIVE UP FORM這回事, 而多位媽媽指證確有其事, 那麼ST CATHERINE 是在說謊了! 誠信何價?

巴斯媽媽 發表於 15-11-10 10:28
咁即係話樓主冇講大話,SC 真係有迫人簽give up 啦﹗咁做真係好過份﹗

引用:校方回應咗 http://m.mingpao.com/ins/ins

原帖由 ensy 於 15-11-10 發表
校方回應咗

http://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20151110/s00001/1447086086372
同意!
我自己好放心比個仔係St Cat到讀,係咪好學校,老師有無愛心,用家自然心裡有數,其他人點抹黑都無用

簽名被屏蔽

引用:我並不是St.Cat的家長,只不過我都係教育界

原帖由 天悅 於 15-11-10 發表
我並不是St.Cat的家長,只不過我都係教育界工作,明白到每一間學校,都會有人不滿意。其實我面試時只顧著寫 ...
同意,通常話老師冇耐性個d都係自己小朋友表現唔理想嘅家長。我上年都係一份子,簡直唔鍾意呢間學校。但之後又做research,同朋友推介,咁再試多次。今年大b身份考,答到曬,我又即時覺得d老師好nice。所以,我覺得有時係家長期望老師引導,氹自己小朋友,希望可表現好d。如果老師唔氹,唔引導,小朋友發揮唔到,家長就話老師黑面,冇耐性。

引用:Quote:bvlswsp+發表於+15-11-10+10:35+校方

原帖由 puichingforsure 於 15-11-10 發表
某小一名校面試題目:

請選擇那項是對的---
我個次group in lego,有小朋友又扭又搶玩具又用Lego掟人,個家長要走,放棄唔in,個老師都係叫佢係自己份application form 上簽名證明放棄,我見唔到佢拎咩give up form出來。其實唔係親身見,大家冇謂作推測。

回覆:St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?

Manage 一間2千人讀的學校真的不易

我當年見過St Cat, 小女感覺不好,表現不好,冇offer.  不過我冇介意。

勉強冇幸福,感覺唔好就有offer 都不要讀。小朋友反學唔心,一定冇心機讀,神幼個名都幫呺到考小一。

已經推左上明報喇

一直啲家長都係話响張application form 度被要求簽下give up, 而唔係話簽give up form 呀﹗﹗

無錯, ST CAT話無give up FORM!! 係FORM, 學校無講錯呀, 佢只係要家長寫give up在application form上面. 用詞技巧一流!再者學校都話有喱件事, 有叫家長寫give up, 點解仲有die hard家長話一地吹出嚟都有?

引用:Quote:bvlswsp+發表於+15-11-10+10:35+校方

原帖由 puichingforsure 於 15-11-10 發表
某小一名校面試題目:

請選擇那項是對的---
嘗試客觀d睇,如果一開始已認定一方講大話,咁係唔公平。綜合所以資訊,我估事實大致係:

1) 家長有簽嘢,不過個名唔係"Give Up Form", 可能係unable to proceed interview之類,學校有d捉字失

2) 張form應該係完全無辦法in先出動,用意係請家長先離開以免影響其他考生

3) 根據其他JM講,有老師攪錯程序,導致有家長誤簽

4) 學校發現錯誤,主動補見考生

家長心情激動可以理解,但言論不應過火。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容已離題, 現將主題關上.

另如發現會員以分身達至個人目的, 一經查證, 所有戶口也會被封戶, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題