用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ADHD小朋友升讀中學問題???
樓主: jcdad
go

ADHD小朋友升讀中學問題??? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+anna_gigi+於+15-11-16+發表

原帖由 metrochung 於 15-11-24 發表
請問點解Band2學校唔收ADHD學生?現今的ADHD很普遍,是否學校存在岐視?我聽過不少ADHD入B1,B2的學校

...
統一派位,冇得唔收,band 1學校都要收

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 metrochung 的帖子

多數傳統學校不收

引用:回覆+metrochung+的帖子 多數傳統學校不收

原帖由 anna_gigi 於 15-11-24 發表
回覆 metrochung 的帖子

多數傳統學校不收
我個人覺得唔係咁,正如kikiboy所講的統一派位,學校可以不收嗎?不要打定輸數,每個小朋友的情況不一樣,ADHD的小朋友一樣可以係B1學生,入B1中學。ADHD的小朋友長大也可成為醫生。各位加油

anna_gigi 發表於 15-11-24 16:21
回覆 jcdad 的帖子

HI 我仔仔以前都是ADHD學生
Hi, anna, 你好, 可以分享你仔仔的經驗嗎? 我不知有那些中學會願意接受ADHD學生,所以不知選擇那些學校.
謝謝

無錯樓上就得對,
1.自行時interview 你唔講,校方就唔知
2.大抽獎時,唔需申報,無人會知,除非是身體有特別設施需要的學生,一般學校都會於校網表中陳述自己是否適合特別設備的學生。
3.朋友女兒幾年前入左直資林x輝,另一福x東九果間,另個一漢華。
所以你無需擔心,只要孩子的成績及能力達標一定有好學校收的。

一定要講比学校知,入左先講。如果唔系冇人帮好惨架。

回覆:ADHD小朋友升讀中學問題???

志蓮中學的資源會多D

引用:志蓮中學的資源會多D +

原帖由 sleepy33hk 於 16-01-12 發表
志蓮中學的資源會多D
adhd 不需要去志蓮,先搞清楚志蓮是什麼中學

回覆 jcdad 的帖子

請問怎樣在網上找學校?有沒有"支援SEN的學校名單"的呢?

ADHD小朋友不代表讀唔到書, 不代表考不到好成績, 現在學校都會接受有特別學習需要的學生, 放心。

朋友仔仔都有ADHD,剛報左間唔錯的,佢話睇過有支援

我仔個間學校全級第一名個位小朋友有ADHD, 唔好因為ADHD就標籤左個小朋友.
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]
‹ 上一主題|下一主題