用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教外籍老師in而成功的民生媽媽
go

請教外籍老師in而成功的民生媽媽

你好! 有沒有媽媽當年小朋友面試時,唔識英文對答交流,或極其量講到a~z, colour的英文,但最終都獲取錄?請教成功入讀心得。謝謝分享

回覆:gigibbbb 的帖子

我個女,舊年考,外籍老師in,唔算講太多野,但認英文字母同數字無問題,情景問題無全部答對,最後收左下午班。我地係報上午班。

回覆:gigibbbb 的帖子

我反而好想知有冇家長嘅小朋友係俾老師睇到佢識聽英文,但佢太怕羞唔肯點答(只肯答一個數字),只有say hello, bye bye, 拍凳呢啲,最後都收左?!

引用:我個女,舊年考,外籍老師in,唔算講太多野

原帖由 ericsimone 於 15-11-08 發表
我個女,舊年考,外籍老師in,唔算講太多野,但認英文字母同數字無問題,情景問題無全部答對,最後收左下午 ...
我女同你女一樣,又係回答英文字母,顏色,數字,圖唔知佢問乜,佢英文問題未掌握到,可能又少見外籍老師,眼光光望咗好耐先回魂

回覆 ericsimone 的帖子

咁係咪英文字同數字全部答對先?

回覆:octyan 的帖子

我女舊年in外藉,開頭金口唔開,老師好有耐性,問左幾個知佢都唔開口,就建議我問我指,阿女全張紙讀晒,跟住再轉由老師再問,阿囡全答,收英普,但最後我地無讀

引用:我女舊年in外藉,開頭金口唔開,老師好有耐

原帖由 conniew117 於 15-11-09 發表
我女舊年in外藉,開頭金口唔開,老師好有耐性,問左幾個知佢都唔開口,就建議我問我指,阿女全張紙讀晒,跟 ...
請問最後讀邊間?

回覆:ColinloveBB 的帖子

算有答到8成,唔係全對,但老師同我講唔緊要,佢覺得阿女係聽得明同埋識得d野,只係有d怕醜。跟住有同我傾兩句,好似問我平時係屋企多唔多講英文,我話有。收左下午班,不過我地都無讀

點解放棄民生pm .. 最終揀邊間?

回覆:SumYausumsum 的帖子

依家讀緊崇真

引用:依家讀緊崇真 +

原帖由 ericsimone 於 15-11-09 發表
依家讀緊崇真
點解最後揀崇真而放棄民生?

回覆:請教外籍老師in而成功的民生媽媽

其實只係睇你明吾明少少,吾一定要啱晒,啱晒有時都不一定收

我卻為民生放棄了崇真,九龍塘宣道和高主教!

回覆:kayleyleung23 的帖子

好多原因,因為我地各別有朋友的小朋友讀民生同崇真,只見到讀崇真的家長讚不絕口,民生有聽到佢地太浮誇,學校旅遊成日需要出國或去商場之類,有朋友親身經驗。崇真的話,老公鍾意佢係happy school 同埋佢地課外活動真係好吸引,好多選擇,依家女讀緊,日日可以返唔同興趣班,又平又有校車接送,完全唔使煩,同佢語境真係好好,又有學卷,讀左的家長個個讚,d小朋友出來都好叻。我地捻,反正小一點都會再試其他學校,咁讀崇真都ok!更何況佢有小學做back up!我朋友個女依家小學考到德望,佢同我講,其實小朋友學習方面唔可以靠晒學校,係比較睇家長自己平時點教,同屋企環境,我都相信,所以揀學卷學校,可以留返錢做更多的事,平常學校phonics課,芭蕾都有了,星期六我地可以再學其他野,可以好多元化!所以我地非常滿意我地的選擇!老師又係出名的有愛心!

回覆:ericsimone 的帖子

想請教一下,崇真有學卷會唔會覺得課程淺呀?其他野駛唔駛外補?

回覆 ericsimone 的帖子

Good, 最緊要啱小朋友

引用:好多原因,因為我地各別有朋友的小朋友讀民

原帖由 ericsimone 於 15-11-10 發表
好多原因,因為我地各別有朋友的小朋友讀民生同崇真,只見到讀崇真的家長讚不絕口,民生有聽到佢地太浮誇, ...
你好,剛收到主流am offer ,請問有學卷嘅主流班升上崇小的機會高嗎?每班幾人?謝謝

引用:Quote:原帖由+ericsimone+於+15-11-10+發表

原帖由 FB_baby 於 15-11-10 發表
你好,剛收到主流am offer ,請問有學卷嘅主流班升上崇小的機會高嗎?每班幾人?謝謝

...
崇真主流班有30人,兩個老師。我個女依家K1昨,所以升唔升到小學未知,但聽有讀崇真的兩個friend講,佢地小朋友都係主流班最後都有小學offer,只不過最後都去左出邊讀。

引用:想請教一下,崇真有學卷會唔會覺得課程淺呀

原帖由 happymamaTY 於 15-11-10 發表
想請教一下,崇真有學卷會唔會覺得課程淺呀?其他野駛唔駛外補?
聽講係有淺過其他幼稚園,不過佢地語言環境同課外活動好多,可以補返,出去補當然都得。起碼你學費平,留多d錢可以補咩都得喇